Skip to content
 

Vader van Marianne Vaatstra wil nieuw DNA-onderzoek

Door Waarheidsvinder

Vorige week schreven we al over het onderzoek aan het handtasje van Marianna Vaatstra dat, op verzoek van haar vader, in 2006 door het onafhankelijk forensisch instituut IFS uit Hulshorst is verricht.

Door onderzoeker Richard Eikelenboom werd toen op het tasje een partieel DNA-profiel gevonden. Hoewel het onderzoek van IFS door het OM was betaald, weigerde het NFI dit gevonden profiel te vergelijken met het DNA-profiel dat zij hadden gevonden in het op het lichaam van Marianne aangetroffen sperma. Over de redenen daarvoor gaven het OM in Leeuwarden en het NFI verschillende lezingen. Onderzoeker Richard Eikelenboom noemde de argumenten van het NFI onzin.

Volgens een artikel in De Telegraaf van vandaag is Bauke Vaatstra nu helemaal klaar met beide instanties en wil hij dat er een nieuw en onafhankelijk DNA-onderzoek komt naar alle gevonden sporen in de zaak. Advocaat Job Knoester heeft daarom namens de vader aan justitie Leeuwarden gevraagd alle op Marianne aangetroffen DNA-profielen, haar kleding en andere spulletjes van het meisje beschikbaar te stellen aan het IFS zodat dit instituut nieuw onderzoek kan doen.

Advocaat Knoester heeft in zijn brief aan justitie geëist dat binnen 14 dagen de overdracht van deze zaken plaatsvindt, omdat hij anders namens Vaatstra een kort geding zal aanspannen. Volgens Knoester heeft Bauke Vaatstra geen enkel vertrouwen meer in het OM en het NFI.

Interview advocaat Knoester met Omroep Friesland

One Comment

  1. Joop says:

    Omdat er volgens u o.a. geen vergelijkbare gevallen bekend zijn en het aangetroffen dna-profiel geen match opleverde kan de moordenaar van Marianne Vaatstra eigenlijk geen lustmoordenaar zijn die al eerder heeft toegeslagen, zoals het OM en de politie in hun daderprofiel tot nu toe beweren. Die conclusie deel ik niet, omdat in de misdaadstatistiek seriemoordenaars vaak straatprostituees als prooi uitkiezen. In Rotterdam is er nu zelfs een gesubsidieerd coldcaseteam opgericht om op zoek te gaan naar mogelijke seriemoordenaars i..v.m. de vele onopgeloste moorden op prostituees tussen 1980 en heden. Daar zal men toch ook de onopgeloste moordzaken en verdwijningen in de provincie Groningen bij betrekken. Daarnaast waren er in de 80’er en 90’er jaren ook verschillende schokkende verdwijningen van jonge vrouwen in Nederland, waar nooit meer een spoor van is teruggevonden.
    Dus uitsluiten dat de moordenaar van Marianne niet eerder kan hebben toegeslagen of nog steeds actief is, is volgens mij niet mogelijk.
    En als het een seriemoordenaar is die al eerder toesloeg en goed voorbereid was in de nacht dat Marianne vermoord werd, dan kun je je ook afvragen of het aangetroffen dna spoor en haren wel van hem afkomstig zijn en niet van een afwerkplek van heroînehoertjes.
    Ik hoop dan ook dat het OM, ondanks dat een nog ‘lopend onderzoek’ is, voldoet aan de eis van Bauke Vaatstra om de beschikking te krijgen over alle aangetroffen sporen, zodat nieuw onderzoek misschien meer duidelijkheid zal brengen over hoe en wie Marianna Vaatstra zo gruwelijk om het leven heeft gebracht.

Leave a Reply