Skip to content
 

De moord op Jennefer van Oostende

Door Waarheidsvinder

Je zou zeggen dat de politie na de moord op de 12 jarige Milly Boele uit Dordrecht toch wel iets geleerd zou hebben. Namelijk dat ze onverklaarbare verdwijningen van jonge kinderen zeer serieus moet nemen, dat dit tot de categorie I van de vermissingszaken behoort. Dat je daarom direct rekening moet houden met de mogelijkheid van een zedendelict. Dat je behoort te weten dat je in zo’n geval heel snel moet handelen omdat de kans dat het slachtoffer de zaak overleeft met het uur kleiner wordt.
Hoewel Rotterdam dicht bij Dordrecht ligt, hebben ze in Rotterdam kennelijk niet veel van de zaak van Milly geleerd.

De 10 jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam is samen met de kinderen van haar zus op bezoek gegaan bij haar ex-zwager. De afspraak was dat Jennefer die avond na het bezoek aan haar ex-zwager bij haar vader zou gaan eten. Jennefer komt echter niet. Wel komt er een sms’je binnen bij de familie afkomstig van de telefoon van Jennefer. In het sms’je staat “ Ik kom er niet aan”. Opvallend vindt de familie dat er geen taalfouten in het berichtje staan terwijl dat anders meestal wel het geval is.
Kennelijk vond de politie dat sms’je niet verdacht want anders had men zich direct moeten realiseren dat iemand kennelijk bezig was een vals spoor uit te zetten door dit bericht te versturen en dat doet iemand alleen als hij of zij de aandacht van zichzelf wil afleiden.

De familie raakt ongerust. Men probeert op alle mogelijk manier contact met Jennefer te krijgen maar die reageert niet. Rond 21.00 uur blijkt de telefoon van Jennefer inmiddels uitgeschakeld te zijn.

Ook telefoontjes naar vriendjes en vriendinnetjes hebben geen resultaat. De familie besluit daarop naar de politie te gaan. Daar worden de gegevens opgeschreven en men vertelt onder meer dat Jennefer voor het laatst bij de ex van haar zus is geweest. Ook vertelt men dat Jennefer verstandelijk wat beperkt is en op een speciale school zit.
De familie krijgt echter de indruk dat men de vermissing niet al te serieus neemt. Ze krijgen te horen dat Jennefer waarschijnlijk bij een vriendinnetje is maar alle politieauto’s zal wel gevraagd worden naar Jennefer uit te kijken. Dat is natuurlijk alleen zinvol als Jennefer ergens over straat loopt rond te zwerven. Rondjes rijden met een politieauto heeft natuurlijk geen zin als Jennefer, net als Milly destijds, ergens in een woning wordt vastgehouden.

Ook als de familie later die avond nog een keer contact zoekt met de politie krijgt men een weinig professionele reactie. Hun wordt geadviseerd niet te hard van stapel te lopen, Jennefer zou wel bij een vriendinnetje logeren en vanzelf weer boven water komen.

Als de ex-zwager wordt benaderd zegt hij dat Jennefer bij hem is weggegaan, maar dat ze boos was omdat ze van haar moeder niet met een vriendinnetje naar de film mocht.

De politie zendt die avond wel locale sms-berichten uit over de vermissing maar ook daarvoor geldt dat die alleen zin hebben als Jennefer op straat rondloopt. Hetzelfde geldt voor het Amber Alert. Dit wordt pas zondagavond verzonden en dat is natuurlijk mosterd na de maaltijd.

Wat men niet doet is naar de laatst bekende verblijfplaats van Jennefer gaan, de woning van de ex -zwager dus. In die woning had men direct een doorzoeking moeten doen, al dan niet met toestemming van de bewoner. Artikel 2 van de politiewet biedt die mogelijkheid, het ging hier per slot van rekening om het leven van een kind.

In plaats daarvan gaat men een standaard rechercheonderzoek doen. Dat onderzoek heeft er uiteindelijk toe geleid dat het lichaam van Jennefer in de nacht van zondag op maandag alsnog werd gevonden in de woning van haar ex-zwager.

Natuurlijk weten wij niet wanneer Jennefer om het leven is gebracht. Wij weten niet of een sneller optreden van de politie haar leven had kunnen redden. Wij weten wel dat de kans om het leven van een kind in een dergelijke situatie te redden per uur kleiner wordt.
Alleen al om die reden wordt het tijd dat dit probleem eindelijk eens goed wordt aangepakt. Ieder korps moet één of meer deskundigen hebben die in dit soort situaties snel en adequaat kunnen reageren. Bovendien zou verplicht moeten worden bij dit soort verdachte vermissingen altijd direct contact op te nemen met de deskundigen van de KLPD want haast is en blijft geboden.

8 Comments

 1. janice says:

  admin dat snap ik wel ,Maar hebt het over duivels als antony-k harde bewijzen dan mag van velen de doodstraf ingevorderd worden!of levenslang zonder lux in de gevangenis hier!tegenwoordig willen ze samen wonen in 1 cel.bespottelijk gewoon voor woorden ,wet moet VERANDEREN hier in nederland ,harder gestraf worden voor je daden ,zo iemand komt over een paar jaar vrij en leef zijn leven terwijl de na bestanden levenslang KRIJGEN!!!!!!! Maar mogmaals hele systeem hier stinkt,

 2. admin says:

  Wij zijn geen voorstander van de doodstraf, hij is onherroepelijk. Er worden nog teveel mensen onschuldig veroordeeld. Denk maar eens aan de Puttense Moordzaak, De Schiedammer parkmoord, de zaak Lucia de Berk en de zaak Ina Post. In Amerika zijn er al tientalen zaken bekend waarbij later bleek dat inmiddels ter dood gebrachte veroordeelde onschuldig was geweest.

 3. janice says:

  Jules helemaal gelijk in ,ik woon ook in r,dam zuid vreewijk en je hoeft maar te piepen en ze komen ,en politie en jeugdzorg blijven fouten maken en schuiven de schuld bij de burgers,het is makkelijk gezegd wij hebben volgens de protocol gehandeld als het niet zo is het is toch de POLITIE ,wie gelooft de rechters ??? nogmaals de DOODSTRAF moet worden in gevoerd voor zulke duivelse mensen ,nooit meer vrijheid,maar ja nederland is toch een hotel als het om gevangenissen gaat:) ga nu naar de stilletocht ,en bidden dat haar ziel rust krijgt…

 4. janice says:

  hier in nederland is het 1 groot meka van pedofeilen en ze mogen hun gang gaan hier word toch niet gestraft,of krijgen een werkstraf en mogen weer in hun eigen huis terug waar ze hun daden hebben gepleeg,want nederland moet doen is de DOODSTRAF invoeren voor zulke duivelse mensen,jeugdzorg en politie falen keer op keer ,hoelang pikken wij dat ,onze kinderen worden misbruik in pleeg gezinnen,en nog worden ze zonder onderzoek geplaats!!!! nederland doet veel met giro nummers voor andere landen waar kinderen worden vermoord/misbruik WAAROM NIET HIER IN NEDEERLAND LATEN WIJ MAAR EERST IETS DOEN VOOR ONZE KINDEREN HIER !!!!!

 5. Oud rechercheur says:

  @ Admin, je hebt helemaal gelijk en ben een groot voorstander om zo te werken alleen je gaat wel ‘over het lijntje’ maar doet een beroep op artikel 2. Nu heb ik er geen moeite om in dit soort gevallen over het lijntje te gaan, de veiligheid van het kind gaat voor alles alleen als je optreden later ‘onterecht’ geweest blijkt te zijn is er tegenwoordig geen chef meer die je dekt…dat is de keiharde realiteit, daarom bouwt menig diender tegenwoordig die veiligheid (bewust of onbewust) in.
  Wat jij schetst is een ideaalbeeld van hoe een politieorganisatie in zo een situatie zou moeten functioneren alleen weten we allemaal dat het niet altijd zo werkt.

 6. admin says:

  Protocollen zijn hulpmiddelen en geen doel op zich. Bij een vermissing zijn altijd meerdere scenario’s te bedenken.Maar zeker als het om een kind onder de 12 jaar gaat, een zogenaamde categorie I zaak, is het meest risicovolle scenario dat het kind het slachtoffer is geworden van iemand met een seksueel motief. Onderzoek in met name de VS heeft uitgewezen dat 44 % binnen 1 uur om het leven wordt gebracht, 74 % binnen 3 uur en 91 % binnen 24 uur. Dit scenario moet dus als eerste worden onderzocht omdat hier een enorme tijdsdruk op staat. Onderdeel van dit scenario is onder meer dat je zo snel mogelijk onderzoek gaat doen op de plaats waar het kind het laatste is gezien. De eerste taak van de politie is het redden van het leven van het vermiste kind en daarvoor kun je terugvallen op artikel 2 van de Politiewet. Het snel handelen heeft dus niets te maken met ” over het lijntje gaan” maar alles met kennis van zaken en durf om op te treden. Als je artikel 2 van de Politiewet negeert dan heb je dus juist niet gehandeld conform de regels.

 7. Oud rechercheur says:

  Ik vind bovenstaand commentaar iets te kort door de bocht. De politie heeft zich waarschijnlijk aan het protocol gehouden en binnen de bestaande mogelijkheden van de wet geopereerd. Wetten waarover we afgesproken hebben die gehandhaafd te willen hebben maar wel wetten die zorgen dat het laatste stukje inventiviteit en eigen denken van de rechercheur dan wel politiemens afgenomen is. Het is tegenwoordig niet zo meer zoals ik zelf in de jaren 70 en 80 heb meegemaakt als jong rechercheur dat je af en toe weleens ‘over het lijntje ging’ en daar achteraf nog in gedekt werd door je meerdere. Eigen inbreng, een eigen mening wordt tegenwoordig keihard afgestraft door de burger maar vooral door de leiding van de politie zelf want hommeles of negatieve kritiek van de burger wil men binnen de politie absoluut niet hebben. Daarom waarschijnlijk hebben de rechercheurs en politiemensen in deze zaak zich geheel conform de regels opgesteld en opgetreden. Eigenlijk is de oorzaak net zo als de berichtgeving dat sommige politiemensen opzettelijk geweldsituaties vermijden, je wordt niet gedekt door je eigen leiding en al helemaal niet door de politiek, ze durven daarom hun nek niet meer uit te steken en daar hebben we het zelf naar gemaakt.

 8. juzo says:

  Had ze in ‘n andere wijk gewoond als Charlois, waar ik zelf heb gewoond, dan was het anders en beter aangepakt. Dan was ze gevonden, en levend. Van Charlois en de Boezembocht, Lisplein, Gordelweg, ‘t Jaffa, moet de politie niet veel hebben.

  De Nederlandse politie trekt zich nergens wat van aan en centrale coordinatie, bijscholing in de vorm van suggesties en instructies in de politiebladen en feedback laat men gemakshalve gewoon maar achterwege. Het bedroeft me dat als politieverslaggever te moeten zeggen.

  Nederland is een hartenloos kindonvriendelijk land.

  Zo staan de zaken in Nederland en verwacht moet worden helaas, dat zich spoedig nog veel meer van dit soort ellendige zaken zullen voordoen.

  In België heeft de politie een aparte en uitstekend open werkende personeels”cel” die ogenblikkelijk en zeer daadkrachtig en deskundig in actie komt bij kindvermissingen en -misdrijven met alle bevoegdheden voor het hele land. Met groot succes.

  In Duitsland was onder andere de vondst van het kinderlijkje Mirco en de aanhouding van de moordenaar louter het werk en succes van een volledig zich vastbijtende politiecommissaris Thillo die nooit opgaf en vliegensvlug handelde. Hij kreeg alle, verdiende, lof toegezwaaid en zette wekenlang een volledig leger aan politiemensen uit alle windstreken in.

  Overigens een uitstekende en zorgvuldige, nuchtere en zakelijke schets van de gebeurtenissen, hierboven door de auteur. Mijn compliment.

  Jules Zollner.

Leave a Reply