Skip to content
 

Deskundige eist onafhankelijk onderzoek

Door Waarheidsvinder

Wij staan niet alleen met onze kritiek op het optreden van de Rotterdamse politie met betrekking tot de vermissing van de 10 jarige Jennefer van Oostende. We schreven al dat de politie Rotterdam niets heeft geleerd van de missers die door hun collega’s in Dordrecht zijn gemaakt bij de vermissing van de 12 jarige Milly Boele.
In de uitzending van Eén Vandaag op donderdag werd kritiek geuit op de aanpak in deze zaak en men liet zien dat de Nederlandse politie veel kan leren van hun Belgische collega’s als het gaat om de aanpak van vermissingszaken.

Ook uit een artikel in De Telegraaf van vandaag blijkt dat we niet alleen staan in onze mening.

Bron: De Telegraaf
door Jolande van der Graaf

ROTTERDAM, zaterdag
Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar het politieoptreden tijdens de vermissing van het meisje Jennefer van Oostende (10), dat vermoord in het huis van haar vroegere zwager werd aangetroffen.
Dat zegt hoogleraar bestuursrecht prof. mr. Henny Sackers, die eerder in opdracht van een onafhankelijke commissie het politieoptreden tijdens de verdwijning van Milly Boele (12) onder de loep nam. „De vraag is of er überhaupt wel lessen uit het onderzoek-Milly Boele zijn getrokken”, aldus Sackers.
Dat de politie het huis van Jennefers vermeende moordenaar Anthony K. niet onmiddellijk doorzocht omdat toen onvoldoende verdenking tegen hem bestond, veegt hij van tafel. „De wet regelt dat de politie direct huiszoeking mag doen bij vermoeden dat iemand in nood verkeert. Dan is geen verdenking van een strafbaar feit vereist.” Vergelijkbaar met de brandweer die evenmin een machtiging nodig heeft om een brandend huis binnen te gaan.” De hoogleraar pleit ervoor dat dit net als in andere landen bij verontrustende verdwijningen meteen en standaard gebeurt op het adres waar een vermiste het laatst is gezien.

Welke reden zou de politiek nu nog kunnen bedenken om niet in te grijpen en echt iets te doen aan de aanpak van verdachte vermissingen. Het maken van protocollen is één ding, maar veel belangrijker is dat mensen met kennis van zaken dit soort zaken gaan aansturen. Die mensen zijn er zeker, alleen worden zij veelal niet gevraagd. Als zij wel worden gevraagd dan worden hun adviezen, in het geval dat de visie van de deskundigen op de zaak niet in overeenstemming is met hoe de politie er zelf over denkt, veelal terzijde gelegd.

Leave a Reply