Skip to content
 

Video van liquidatie duikt plotseling op

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

EINDHOVEN –  Videobeelden van een bloedige liquidatie in Eindhoven die volgens justitie jarenlang zoek waren, zijn in een kort geding plotseling weer boven water gekomen.

Het gaat om opnames van een beveiligingscamera die vlakbij de plek van de in april 2000 gepleegde moord staat. Het beeldmateriaal is cruciaal voor de man die destijds mogelijk onterecht voor het bloedbad werd veroordeeld. Zijn advocaat kreeg jarenlang van het openbaar ministerie in Den Bosch te horen dat de videoband, de foto’s en een kopie daarvan waren zoekgeraakt.

Op de nu opgedoken video is te zien hoe een scooterrijder op klaarlichte dag een stilstaande auto met op de achterbank de Eindhovense drugsdealer Reginald Koenders onder vuur neemt. Bij de zeer professioneel aandoende aanslag werd het slachtoffer door drie kogels in hoofd en rug geraakt en bezweek hij ter plekke.

De toen net zestien jaar oude Danny van den H. (nu 25) is begin dit jaar vrijgekomen, nadat hij vijf jaar cel en tbs had gekregen voor de moord. Bewezen werd geacht dat de tiener de drugsdealer had vermoord uit wraak omdat deze zich aan zijn moeder zou hebben vergrepen. Volgens Van den H.’s huidige advocaat Job Knoester is hij echter alleen op basis van tegenstrijdige verklaringen veroordeeld. “Technisch bewijs kwam er niet aan te pas, de rechters hebben de videoband merkwaardig genoeg niet eens opgevraagd en bekeken. Ook de agent die er een proces-verbaal van had opgemaakt, is nooit als getuige gehoord.”

Kort geding
Advocaat Knoester, die aanstuurt op een herziening, spande onlangs een kort geding aan tegen de staat omdat het OM hem al jaren aan het lijntje houdt. “Ik ben in 2006 begonnen met het opvragen van deze stukken maar werd van het kastje naar de muur gestuurd. De band, kopie en foto’s waren hoegenaamd nergens te vinden: niet bij politie of justitie en evenmin bij de rechtbank, het gerechtshof of de tbs-klinieken waar Danny in het verleden zat.” De kort gedingrechter droeg het OM onlangs op beter te zoeken. Wonder boven wonder leverde dat opeens iets op. Knoester: “Volgens justitie lag de videoband in een oude kast in een tbs-kliniek. Ik ben blij dat het ding boven water is, maar vind het absurd hoe justitie met bewijsmaterialen omspringt. Steeds weer blijkt bij herzieningen van strafzaken dat stukken zijn verdwenen. Dat kan niet langer: de overheid dient materiaal uit zulke zware misdrijven gedocumenteerd te bewaren zoals dat bijvoorbeeld in de VS gebeurt.” Zodra Knoester de band binnen heeft, komt er een reconstructie die meer over de Eindhovense liquidatie aan het licht moet brengen.


Leave a Reply