Skip to content
 

Graf Leon Groeneweg vernield

Door Waarheidsvinder

We schreven op deze site al vaker over het overlijden van de 19 jarige Leon Groeneweg uit Schiedam. Zijn lichaam werd op zondag 15 juni 2008 gevonden in een ondiep gedeelte van het Brielse Meer nabij camping Kruininger Gors. Bij onderzoek bleek dat Leon al een week dood was toen hij werd gevonden. Hoewel er vele aanwijzingen waren dat het overlijden van Leon geen ongeluk was, weigert de politie zijn overlijden als een misdrijf te onderzoeken.
Zelfs het feit dat ruim een jaar eerder een vriend van Leon, de 19 jarige Tariq Chatta, onder verdachte omstandigheden om het leven kwam, verandert daar niets aan. Ook zijn lichaam werd in ondiep water aangetroffen hoewel ook hij, net als Leon Groenweg, een geoefend zwemmer was.

De moeder en stiefvader van Leon geven hun strijd voor gerechtigheid niet op en daar is kennelijk niet iedereen blij mee. Onderstaand artikel, over hetgeen hen de laatste tijd is overkomen, staat vandaag in De Telegraaf.

Bron : Telegraaf
Door : Jolande van der Graaf

TERREUR BIJ HET GRAF

SCHIEDAM, zaterdag
Bizarre vernielingen aan het graf van hun zoon, brieven met bedreigende tekst en een afgebeelde kogel. De ouders van de op raadselachtige wijze omgekomen Schiedamse jongen Leon Groeneweg (19) zijn de laatste weken het mikpunt van regelrechte terreur, volgens hen vrijwel zeker door degenen die zij zien als de nooit opgepakte moordenaars van hun zoon.

„Vorige maand begon het plotseling”, zegt het ouderpaar Ap en Marijke Harkema. „Eerst bleek de grafsteen van onze zoon vernield. Vier sterretjes, die zijn familieleden symboliseren, waren van de steen gerukt. Ook Leons fotootje was kapot gemaakt. En daar bleef het niet bij. Een paar dagen later lag er een briefje met allemaal rare afkortingen in onze bus.”
Op oudejaarsdag, toen de ouders net als elk voorgaand jaar bij het graf een vuurpijltje voor Leon wilden afsteken, was het opnieuw raak. Marijke: „Half verscholen onder Leons steen lag een plastic tasje met alweer een briefje in hetzelfde handschrift. ’Stoppen met het onderzoek, anders…’, staat er. Daarnaast is een kogel getekend.”
Het ouderpaar is ervan overtuigd dat dit geen kwajongensstreek is. „Geen van de andere graven is vernield. Dit zijn gerichte acties tegen de pogingen die wij al sinds anderhalf jaar met De Telegraaf en onze advocaat Geertjan van Oosten ondernemen om het politieonderzoek naar de dood van onze zoon heropend te krijgen.”

Leon overleed in 2008 onder uiterst verdachte omstandigheden. De jongen was in juni dat jaar spoorloos verdwenen, kort erna werd zijn lichaam drijvend in het water aangetroffen. Een diepgravend politieonderzoek kwam er nooit. Het Cold Case Team van De Telegraaf ontdekte na intensief speurwerk echter allerlei aanwijzingen voor een misdrijf.
Toen Leon verdween, stond hij op het punt een gewelddadige Schiedamse jeugdbende de rug toe te keren. Bovendien wilde hij de politie gaan inlichten over de dood van zijn vriend Tariq Chatta. Deze 19-jarige Schiedammer was anderhalf jaar eerder ook dood aangetroffen, in een Schiedamse sloot. De politie deed die zaak vrijwel onmiddellijk af als verdrinking, zelfs een sectie op het lichaam bleef uit.
En dat terwijl Tariqs stoffelijk overschot in een bizarre houding lag, zijn jas stijf om zijn onderbenen zat geknoopt en er een grote bloeduitstorting op zijn voorhoofd prijkte. Leon Groeneweg zei te weten wie Tariq ombracht: de jeugdbende waarvan hij zelf deel uitmaakte. „Ze zijn op hem gaan zitten en hebben hem net zo lang onder water gehouden tot hij bezweek”, vertelde hij zijn ouders destijds.
Maar Leon maakte nooit de gang naar het politiebureau. Juist die dag verdween hij, anderhalve week later vond de politie zijn lichaam bij een camping in Oostvoorne, dobberend in het Brielse Meer. Volgens het NFI was Leon verdronken. Dat hij slechts onderkleding droeg, had volgens de politie te maken met oververhitting door drugsgebruik. Leon had die kleren zelf uitgetrokken, luidde de redenering.
Maar zijn spijkerbroek. sokken en schoenen werden nooit aan de waterkant gevonden. De politie negeerde bovendien dat Leons criminele maten beweerden hem nog in leven te hebben gezien toen hij allang dood was. Ook werden de verklaringen van campinggasten die Leon kort voor zijn dood met andere jongeren zagen, terzijde geschoven. Doodsbang schreeuwde Leon toen dat hij vermoord zou gaan worden. Al even verdacht is het feit dat leden van de bende al wisten te vertellen dat hij ontkleed was, op het moment dat Leons lichaam nog niet was gevonden.

Op grond van de bevindingen van deze krant probeert advocaat Geertjan van Oosten politie en justitie te bewegen tot een nieuw onderzoek. Het heeft er alle schijn van dat de bedreigers van Leons familie weten dat er ook recent nog contact was met het OM.
Marijke Harkema: „We voelen ons machteloos, dit is echt angstig allemaal. Voor ons is wel duidelijk wie er achter al die terreur zitten.” Advocaat van Oosten: „Ik vind het heel zorgelijke ontwikkelingen. Ze tonen aan dat er alle reden is voor een nieuw politieonderzoek naar de verdachte dood van de twee jongens.”
De politie Rotterdam-Rijnmond zegt onderzoek te doen naar de bedreigingen en grafschennis, maar ziet nog altijd geen reden om het onderzoek naar de dood van Leon en Tariq te heropenen.

Noot 27-12-2013

Opnieuw zijn er vernielingen aan het graf van Leon aangericht. Er lijkt maar geen einde te komen aan dit drama.

3 Comments

  1. chariffa says:

    Hmmm Sorry maar ik kan dit niet begrijpen … alles zo lezend en alles zo naast elkaar neer leggend ziet men toch wel dat deze zaak aan alle kanten rammelt? of is er iets dat in de doof pot moet worden gestopt?… tja kan er niets aan doen… maar als je alle bewijzen zo naast elkaar neer legt en het zo overduidelijk is en de politie nog de andere kant opkijkt dan klopt er iets naar mijn inziens niet..geeft te denken niet waar?… Verder wens ik de familie veel sterkte met dit ondraagelijke verlies en ik hoop dat er gerechtigheid zal komen voor beide jongens…

  2. Dee says:

    Ja ik heb dit verhaal gezien op het Zesde Zintuig. Ik vind het ZEER SCHANDALIG dat de politie en justitie de misdrijven die hier in Nederland gepleegd worden zo aan de kant schuift! Ik kan me niet voorstellen dat al die rechercheurs en agenten en weet ik t allemaal geen gezond verstand hebben en eens goed hebben nagedacht over deze zaak. Ik voel me inmiddels niet meer veilig in mn land door dit soort zaken. Je kan het gewoon niet maken. Ik bedoel wat is belangrijker: mensen pakken op het feit dat ze te hard rijden en nog 10 extra van die malloten langs de kant van de weg zetten die lopen te laseren of families helpen met dit soort zaken oplossen?! Ik weet het namelijk wel en ik kan me daar goed pissig om maken. Ik snap nu ook het geweld naar agenten toe. Ik zeg niet dat ik het er mee eens ben. Maar als je snelheid meten belangrijker vind dan een familie helpen de daders te vinden die hun zoon/dochter op een brute wijze om het leven heeft gebracht, dan zeg ik op mijn beurt: jullie stellen de verkeerde prioriteiten! En als nederlander moet ik HELAAS zeggen dat ik dat ERG TRIEST vind! Voor de familie Groeneweg hoop ik dat het maar snel opgelost is, de lijdensweg is al te lang geweest. Dat jullie maar snel rust mogen krijgen en de daders hun straf krijgen die ze verdienen!

  3. Lou says:

    Wat hebben we toch een fantastisch politie apparaat!!!!!!!

Leave a Reply