Skip to content
 

Justitie zit er weer eens naast

Door Waarheidsvinder

Voor de zoveelste keer moet justitie bakzeil halen in hun poging het imago van het NFI te beschermen. Deze keer blijkt dat hun acties tegen de zwitserse patholoog anatoom Danny Sopendlove tot niets hebben geleid. Spendlove maag weer aan het werk en de belastingbetaler draait op voor de schade.

Bron: De Telegraaf

ROTTERDAM –  De in Duitsland afgestudeerde arts Danny Spendlove heeft in Nederland onterecht de titel patholoog gebruikt, maar hij heeft dat niet opzettelijk gedaan. Daarom kan justitie hem, als hij de juiste kwalificaties kan laten zien, weer inzetten als deskundige in rechtszaken. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gemeld. Spendlove wordt niet langer verdacht van valsheid in geschrift, omdat fouten op zijn CV onder meer te wijten zijn aan fouten in de vertaling.

Verder heeft hij ook niet expres verkeerde informatie gegeven toen hij onjuist vermeldde hoe vaak hij sectie op een lichaam had gedaan, aldus het OM. Spendlove kwam in opspraak toen bij een zaak van het gerechtshof in Den Haag bleek dat hij volgens de Nederlandse wet geen patholoog was. De top van het OM besloot onderzoek naar hem te laten doen.

Het strafrechtelijke onderzoek tegen hem, dat volgens zijn advocaat Esther Vroegh sinds 2010 loopt, heeft ervoor gezorgd dat hij in Nederland vrijwel geen opdrachten meer kreeg om als deskundige in de rechtszaal op te treden. Ook in België en Duitsland liepen de opdrachten terug, zei de raadsvrouw. Daarom hebben Spendlove en het OM binnenkort nog een gesprek over eventuele schadevergoeding, zei Vroegh. „Hij is niet alleen inkomsten misgelopen, maar heeft ook enorme imago- en reputatieschade geleden. De eis om schadevergoeding kan wel tot in de tonnen lopen.”

Noot:
Persbericht OM

Onjuistheden in CV deskundige niet opzettelijk: strafrechtelijk onderzoek beëindigd

6 april 2012 – Arrondissementsparket Rotterdam

Een in Duitsland afgestudeerde Nederlandse arts heeft onterecht de titel van patholoog gebruikt, maar het is onvoldoende aannemelijk geworden dat hij opzettelijk in zijn CV onjuiste informatie gebruikte. Hij wordt dan ook niet langer verdacht van valsheid in geschrifte, en hij kan als hij de juiste kwalificaties kan overleggen als deskundige worden ingeschakeld.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag aan de arts medegedeeld. Tegen de arts was een strafrechtelijk onderzoek ingesteld wegens valsheid in geschrifte. In dat onderzoek is gebleken dat de informatie die de man op zijn CV had vermeld mede onjuist was omdat er in de vertaling fouten waren gemaakt. Ook had de man onjuist vermeld hoe vaak hij al een forensische obductie had gedaan. Omdat niet gebleken is van opzettelijke valsheid, is besloten de man niet (verder) te vervolgen.

Over de kwalificaties van de arts waren twijfels ontstaan nadat in een zaak bij het Haags gerechtshof was gebleken dat hij geen patholoog was volgens de Nederlandse wetgeving. Het College van Procureurs-Generaal besloot daarop het Medisch Expertisecentrum in Rotterdam onderzoek te laten doen naar zijn kwalificaties. Het College heeft vrijdagmorgen de parketten van de bevindingen van het onderzoek op de hoogte gesteld, en geschreven dat hij weer als deskundige kan worden ingezet, als hij de juiste kwalificaties kan overleggen.

Leave a Reply