Skip to content
 

Weer onschuldige vrijgesproken dankzij Innocence Project

Door Waarheidsvinder

Damon Thibodeaux werd in 1997 veroordeeld tot de doodstraf wegens de moord op en verkrachting van zijn 15 jarige nichtje Crystal Champane. Gelukkig laat de uitvoering van de doodstraf meestal lang op zich wachten, want gisteren, 15 jaar later,  is het vonnis in zijn zaak alsnog vernietigd. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat Damon onschuldig is aan de moord en van verkrachting blijkt geen sprake te zijn geweest.

De zaak.
De 14 jarige Crystal Champagne werd op 19 juli 1996 laat in de middag voor het laatst levend gezien toen zijn haar ouderlijk huis in Westwego, Louisina, verliet om een boodschap te gaan doen in een winkel in de buurt.
Toen zij echter niet terugkwam, is de familie samen met vrienden en de politie een zoekactie dag begonnen, die  ´s avonds eindige toen haar lichaam werd gevonden op een oeverwal in Bridge City. Crystal had een stuk rood koord om haar nek en was zichtbaar mishandeld in haar gezicht.
Haar shirt was omhoog getrokken tot boven haar borsten en haar broek was naar beneden getrokken tot onder haar knieen. De politie ging er daarom direct van uit dat Crystal was verkracht.

Damon was een van de personen die door de politie in deze zaak werd verhoord. Hij ontkende iets met de moord te maken te hebben en stemde toe in een verhoor met de leugendetector. Na dat verhoor werd hem, in strijd met de waarheid, verteld dat hij volgens de leugendetector had gelogen.

Na urenlange verhoren bekende Damon daarop uiteindelijk seks met Crystal te hebben gehad, waarbij hij de ene keer verklaarde dat de seks vrijwillig was geweest en de andere keer dat hij haar had gewongen. Hij bekende Chrystal daarna te hebben mishandeld en haar te hebben vermoord. Hoewel het verhoor meer dan 8 uur duurde waren er slechts 54 minuten van het verhoor op de band opgenomen. Bovendien klopte de bekentenis van Damon niet met de feiten.

Nadat hij van de verhoorders had gehoord dat Crystal was gewurgd bekende Damon daarvoor een grijs elektriciteitssnoer uit zijn auto te hebben gebruikt, terwijl er een stuk rood koord om haar nek was gevonden. Ook op andere punten gokte hij verkeerd.

Nadat de forensiche deskundige geen sporen van verkrachtingof van sperma in het lichaam van het slachtoffer had aangetroffen, concludeerde de recherche dat er toch sprake was van een verkrachting, want het lichaam van Crystal had volgens hen na haar dood het sperma vernietigd. Een onzinverhaal natuurlijk, maar ze kwamen er mee weg.

Daarnaast waren er 2 ooggetuigen die iemand nabij de plaats hadden gezien waar later het lichaam van Crystal werd gevonden. Beiden wezen Damon aan van een foto als de persoon die ze hadden gezien. Hij werd vervolgens tot de doodstraf veroordeeld.

Omdat Damon na zijn bekentenis bij de politie bleef volhouden de moord niet te hebben gepleegd, werd in 2007 door het Innocence Project een nieuw onderzoek gestart. Uit dat onderzoek bleek onder meer dat de kroongetuige die Damon had aangewezen van de foto omdat hij diens foto eerder in de krant had gezien en hij bleek hem bovendien te hebben gezien op een dag dat Damon al vast zat. Een onzingetuige dus.

Uit nieuw medisch onderzoek bleek bovendien dat er geen sprake was geweest van een verkrachting. Daarnaast werd op het koord waarmee Crystal was gewurgd geen DNA van Damon gevonden maar wel van een onbekende man.

Kortom, er klopte niets van de zaak en uiteindelijk is Damon Thibodeaux na 15 jaar alsnog vrijgesproken. Niet dankzij goed werk van politie en justitie maar dankzij de inzet van de vrijwilligers van het Innocence Project. De 300-ste vrijspraak.

2 Comments

 1. juzo says:

  Soms, zie en zag ik, zijn Nederlandse gerechts- en overheidsdienaren als onderdeel van hun opleiding in Amerika opgevoed en klaargestoomd.

  Je ziet en hoort ‘t altijd eraan af. De namen zijn bekend en ze komen er ook rond voor uit.

  Het is onmiddellijk oppassen geblazen, en altijd extra waakzaam zijn.

  Beter blijve men zo ver mogelijk van de rechtspraak, rechtspraktijk en haar opsporings- en bewijsvoeringsmethoden weg. In Nederland.

  Wat in Amerika bestaat, waait over.

 2. Insider says:

  Ik zie bijna dagelijks dit soort zaken op tv en verbaas me iedere keer weer hoe het in vredesnaam mogelijk is dat mensen in Amerika voor bepaalde zaken veroordeeld worden. Ontlastend bewijs wordt weg gefrommeld, bewijs wordt opzettelijk anders uitgelegd, getuigen genegeerd en een gerucht of onzinverhaal is vaak al doorslaggevend genoeg om iemand levenslang of zelfs tot de dood te veroordelen. Daarbij komt nog een jury die zich vaak door emotie en het stemgedrag van anderen laat beïnvloeden. Het is al tekenend voor dat rechtssysteem dat het soms hoewel je onschuldig bent beter is om schuldig te pleiten. De Nederlandse rechtspraak is niet zaligmakend maar in de Verenigde Staten ben je soms aan de Goden overgeleverd. Ik weet daarom wel zeker dat deze 300-ste vrijspraak slechts het topje van de ijsberg is.

Leave a Reply