Skip to content
 

We gaan eerder zoeken

Door Waarheidsvinder

Deze kop staat boven een recent artikel in het politieblad “ Blauw”.
Daaronder staat: “ De afgelopen maanden heeft de politie veel gediscussieerd en hard gewerkt om de aanpak van vermissingen te verbeteren. Inmiddels is er een nieuwe werkwijze.

Volgens het artikel neemt de alertheid bij de politie ten aanzien van vermissingszaken overal sterk toe. Volgens Germaine Willink, chef van de divisie Recherche van de het korps Zuid-Holland Zuid, die in het artikel wordt geciteerd, krijgen vermissingen nu zoveel prioriteit dat soms andere zaken ervoor moeten worden stilgelegd. Daarvoor heb je volgens haar nu geen minderjarigheid en vermoeden van misdrijf meer nodig. Als de vermissing in complete tegenstelling is tot het normale gedrag van de vermiste persoon, dan heb je een signaal voor een urgente vermissing, aldus Germaine Willink.
Zuid-Holland-Zuid is het korps dat in maart 2010 zo de mist in is gegaan met de vermissing van Milly Boele uit Dordrecht. Kennelijk heeft de kritiek op het onderzoek ook dit korps wakker geschud en dat is een goede zaak. Je moet nu eenmaal leren van je fouten.

Volgens Germaine Willink bestond er nog geen eenduidige landelijke aanpak en daarvoor moet de nieuwe werkwijze nu gaan zorgen. Volgens de nieuwe richtlijnen bestaan er straks 2 soorten vermissingen: urgent en overig. Om vast te kunnen stellen wat een urgente vermissing is komt er een vragenlijst die direct moet worden ingevuld als er een vermissing bij de politie wordt gemeld. De officier van dienst, die ieder korps 24 uur per dag in dienst heeft, is daarna verantwoordelijk voor de verdere aanpak. Hij moet aan de hand van lijst beoordelen of het om een urgente vermissing gaat en of er eventueel een vermoeden van misdrijf is.
Daarnaast komt er in ieder van de 10 nieuwe regio’s een specialist Vermiste personen, een functie waar wij al enkele jaren voor pleiten. Het gaat daarbij om een full-time functie. Hij ondersteunt bij de onderzoeken en kijkt kritisch naar de gebruikte methoden en werkwijzen. Daarnaast onderhoudt hij contacten met een netwerk van deskundigen en overlegt periodiek met het Landelijk Bureau Vermiste Personen.

Natuurlijk zal het tijd kosten de nieuwe werkwijze in te voeren en natuurlijk zullen er nog wel zaken fout gaan. Het is echter goed om te zien dat er kennelijk meer mensen het belang in zijn gaan zien van een andere aanpak van “verdachte” vermissingen.
Natuurlijk is het niet onze verdienste dat deze werkwijze wordt ingevoerd, maar een beetje zullen we hebben bijgedragen. En dat is een extra impuls om door te gaan met het kritisch volgen van de politie bij de afhandeling van dit soort zaken.

One Comment

  1. wim says:

    Bravo,
    wees niet te bescheiden. Druk door ‘buitenstaanders’ werkt, ook al wil men dat niet laten merken.
    Net als bij moordzaken is het essentieel om direct een degelijk onderzoek uit te voeren. Dat spaart later duizenden uren en tonnen. Vergelijk Marianne Vaatstra.

Leave a Reply