Skip to content
 

Toch onderzoek Willeke Dost

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

KOEKANGE – Ruim zeventien jaar na dato komt er alsnog een opsporingsonderzoek naar de vermoedelijke moord op het Drentse meisje Willeke Dost (15) en een dader die tot nu toe geen strobreed in de weg is gelegd.
Dat melden welingelichte bronnen bij het openbaar ministerie. Juist afgelopen week kwam De Telegraaf in een uitgebreide reportage tot de slotsom dat de in januari 1992 verdwenen tiener destijds om het leven moet zijn gebracht. Vrijwel zeker gebeurde dat in de boerderij nabij Koekange waar zij in een pleeggezin zat.
Er kwam nooit een diepgravend rechercheonderzoek naar deze zaak. Dit terwijl Willeke onder uiterst verdachte omstandigheden vermist was geraakt; op het platteland, midden in de winter en in het holst van de nacht. Opvallend is ook dat nauwelijks spulletjes van het meisje weg waren: geld, paspoort, pinpasje en treinabonnement lagen nog op haar kamer. Ze heeft nooit meer iets van zich laten horen en is nooit meer door iemand gezien.

Zwanger
Willeke had af en toe contact met directe familieleden van haar

verongelukte ouders. Twee van hen verklaren dat ze doodsbang was voor haar pleegfamilie. Volgens een andere getuige had de tiener aangegeven dat zij dringend hulp nodig had omdat ze zwanger was geraakt. Enkele dagen later was Willeke opeens verdwenen.
De toenmalige coldcase-rechercheur Dick Gosewehr en politiepsycholoog Harrie Timmerman bestudeerden de zaak in 2004 en ontdekten dat er nooit een gedegen rechercheonderzoek is verricht. Zij schreven destijds een analyse van een vermoedelijk misdrijf, maar kregen geen enkele reactie van politie en justitie.
Waarom deze vermoedelijke tienermoord nu pas aandacht van de recherche krijgt, weigeren politie en justitie toe te lichten.


Leave a Reply