Skip to content
 

Minister Opstelten de weg kwijt?

Door Waarheidsvinder

De behoefte om te scoren is bij minister Opstelten kennelijk zo groot dat hij af en toe de weg kwijt raakt. Op vragen van Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (Christenunie) heeft hij geantwoord dat er in uitzonderlijke gevallen gebruik gemaakt kan worden van bijzondere opsporingsmethoden. Deze staan omschreven in de ‘Instructie Onorthodoxe Opsporingsmethoden’. De Instructie bevat regels voor de politie en het Openbaar Ministerie (OM) en is geschreven voor gebruik bij bijzonder ernstige delicten.
In een opsporingsonderzoek kan dan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld het horen van getuigen onder hypnose, een leugendetector, poppenspel, narcoanalyse of een paragnost. We gaan niet alle deze methodes bespreken, ze lijken immers niet op elkaar, we beperken ons tot slechts één methode, de paragnost.

Volgens Opstelten zijn sommige delicten zo ernstig qua gevolgen voor slachtoffers dan wel nabestaanden, dat alle opsporingsmethodes moeten kunnen gebruikt worden. Daarom wil Opstelten ook het gebruik van paragnosten niet uitsluiten. Hij ziet daar geen reden voor. Nou wij zien die reden wel en Gerard Blenke uit Oldenzaal vermoedelijk ook. Hij kan er over meepraten wat er kan gebeuren als paragnosten zich met zaken gaan bemoeien.

Op 24 oktober 2008 werd het lichaam van de 47 jarige Diana Winkel in haar woning in Oldenzaal gevonden. Zij bleek door middel van messteken om het leven te zijn gebracht. Al snel rees het vermoeden dat haar moordenaar in Afrikaanse kringen moest worden gezocht. De politie had zelfs een verdachte op het oog, maar kon hem niet vinden en de zaak bleef onopgelost.
Bijna een jaar later, in oktober 2009, besluit de politie op verzoek van de familie van Diana mee te werken aan het amusementsprogramma “Het Zesde Zintuig”. Een programma waarbij allerlei paragnosten, helderziende en dergelijke droomfiguren proberen onopgeloste moorden op te lossen. Wij bestempelen dit soort getuigen als “Droomgetuigen”.
Deze Droomgetuigen hebben nog nooit een zaak opgelost, maar de politie Twente besluit toch hun medewerking te verlenen. De beslissing om aan het Zesde Zintuig mee te werken was een dramatische want één van de droomgetuigen ziet kans aan de hand van zijn (waan)denkbeelden een signalement te fabriceren van “de moordenaar”. Daarvan wordt een tekening gemaakt. Niet een tekening van een man met een gekleurd uiterlijk, maar van een man met een blank uiterlijk.
Een buurtbewoner van het slachtoffer, de 48 jarige Gerard Blenke, had de pech dat hij kennelijk leek op de man van de tekening en dat heeft hij geweten. Hij werd aangehouden als verdachte van de moord op Diana Winkel en vastgezet. Blenke ontkende iets met de moord te maken te hebben maar daar werd niet naar geluisterd. Poltitie en justitie waren overtuigd van zijn schuld.

Op 2 december 2009 werd Blenke bij gebrek aan bewijs door de raadkamer alsnog in vrijheid gesteld. Uiteraard waren politie en justitie het daar niet mee eens en het OM ging in beroep tegen het besluit van de raadkamer. Eind december 2009 besloot het Hof echter dat de beslissing van de raadkamer terecht was en Blenke bleef in vrijheid.
Uit DNA onderzoek bleek later hoe verstandig deze beslissing van het Hof was, want het op de PD gevonden DNA was niet van Blenke. Inmiddels is Gerard Blenke officieel door het OM buiten vervolging gesteld en heeft hij een schadevergoeding gekregen.

Je zou zeggen dat politie en justitie toch wel iets van deze zaak zouden hebben geleerd. Nooit meer in zee gaan met Droomgetuigen zou je zeggen. Minister Opstelten kent deze zaak kennelijk niet of wil niet van gemaakte fouten leren. Hij wil het gebruik van paragnosten niet verbieden.
Kennelijk is volgens hem bij zeer ernstige zaken ieder opsporingsmiddel geoorloofd, zelfs het meest onzinnige. Je moet als burger maar hopen dat je nooit lijkt op een door een Droomgetuige bedachte verdachte want dan ben je mogelijk de sigaar. Gerard Blenke had nog het geluk dat er DNA was gevonden, als dat niet het geval was geweest dan is het maar de vraag hoe de zaak was afgelopen. Nu zat hij 37 dagen onterecht vast.

Het wordt tijd dat iemand deze minister even wakker schudt. Dromen is prima, maar dromen zijn wel bedrog.

6 Comments

 1. shiman says:

  Het tragische van paragnosten en zesde zintuiglieden is dat er mensen zijn die er in geloven.
  In de veertig jaar dat ik actief was bij de politie heb ik nimmer een misdrijf door dergelijke lieden opgelost zien worden. Ik vind het zelfs misdadig en vergelijk het met het tragisch gebeuren van het medium Jomanda ten opzichte van de dood van Silvia Millecam. Intriest.
  Een tijdje terug kwam er weer zo’n dwaas met een oude fiets , van de tussen Maastricht en Gronsvelt vermiste studente Tanja Groen, uit het water altans dat probeerde hij ons te laten geloven. De media dook er op alsof er wonder was geschied, om na enkele dagen geluidloos af te druipen. Gelukkig bleef de politie in Limburg in z’n rol al zijn de ouders van dit meisje in Schagen met een valse hoop blijven zitten. Dat zou strafbaar gesteld moeten worden.

 2. shiman says:

  Wanneer ik het beleid volg van onze Minister van Veiligheid en Justitie zie ik vaak een hele grote man met een hele grote mond die als een olifant door de porseleinkast dendert. Zijn politieke visie is de mijne niet maar kennelijk wel voor een elitaire groep in onze samenleving. Wanneer het aan hem ligt wordt het gewone volk weer geknecht in het lijdzaam en volgzaam zijn. Hij belooft hulpverleners veel steun maar wilde aanvankelijk niet eens met de politiebonden praten. Zijn hoge verkeersboetes zijn buiten proportioneel. Hij wilde de griffierskosten zodanig hoog maken dat het voor de gewone man onbetaalbaar werd om zijn recht te zoeken. Wanneer ik naar het Stan Huygjournaal kijk zie ik die lieden altijd en eeuwig met een glas in hun handen. In mijn loopbaan noemde ik ze altijd de borrelboys !

 3. demo says:

  Opstelten vergat de heksenweegschaal in zijn opsomming.

 4. Divers says:

  En dat het een hoop tijdsverspilling is, omdat je de aanwijzingen toch moet natrekken, bleek indertijd toen ik moest gaan zoeken op een bepaalde plaats in Delft naar de heer Heijn. We weten inmiddels beter… Vervolgens ook een teamchef in Zundert gehad, die er zelfs een hele informatiemiddag voor het hele team voor organiseerde.

 5. admin says:

  Kennelijk mag het soms wel en dat is heel droevig. Het gebruik maken van paragnosten heeft nog nooit iets postiefs opgeleverd. Het heeft wel negatieve gevolgen gehad zoals in het geval van Gerard Blenke.

 6. Hendrik says:

  Ik dacht dat het gebruik van paragnosten niet meer was toegestaan,omdat het nog nooit iets heeft opgeleverd en het veel tijd kost om al die tips na te trekken.

Leave a Reply