Skip to content
 

Paragnosten in de opsporing?

Door Waarheidsvinder

Al geruime tijd proberen wij aandacht te vragen voor het gebruik van paragnosten en andere “dromers” door politie en justitie. Maar dat wilde niet erg lukken. Zelfs nadat, mede dankzij een door een paragnost verstrekt signalement in het programma Het Zesde Zintuig, een onschuldige door de politie werd aangehouden voor de moord op Diana Winkel in Oldenzaal, bleef het stil.

Die stilte werd kortgeleden doorbroken door minister Opstelten. Maar in plaats van de vloer aan te vegen met de inzet van paragnosten, deelde hij mede dat naar zijn mening de inzet van paragnosten in bepaalde gevallen wel was geoorloofd. We geloofden onze oren niet en, nog meer tot onze teleurstelling, reageerde er aanvankelijk niemand.

Maar kennelijk zijn er nu ook anderen die de onzin van Opstelten is opgevallen. Afgelopen zaterdag besteedde de Telegraaf uitgebreid aandacht aan het fenomeen van de paragnosten in de opsporing van strafbare feiten. Na het lezen van het artikel lijkt maar één conclusie gerechtvaardigd: “Stoppen met die onzin.” Paragnosten en andere “droomgetuigen” geven alleen valse hoop aan nabestaanden, verknoeien veel kostbare tijd van politie en justitie en kunnen mogelijk aanleiding zijn tot politionele dwalingen zoals in de zaak van Diana Winkel.

Gisterenavond besteedde het programma Brandpunt uitgebreid aandacht aan dit fenomeen. In dit programma kwam onder meer de moeder van Romy van Buren aan het woord. Haar dochter en kleindochter waren jarenlang vermist en voortdurend werden de ouders lastiggevallen door allerlei “ dromers” die wisten waar hun dochter en kleindochter waren. Ook dat was allemaal onzin met als gevolg dat de hoop van de ouders steeds opnieuw de grond in werd geboord. Uiteindelijk werden hun dochter en kleindochter wel gevonden. Niet dankzij één of andere “dromer”, maar dankzij de bekentenis van de broer van de moordenaar.

In de uitzending van Brandpunt was ook iemand van de Belgische politie te zien in de persoon van Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen. Zijn commentaar was duidelijk: zij maken geen gebruik van paragnosten omdat dit nog nooit iets heeft opgeleverd.

De Nederlandse politie is ook om commentaar gevraagd. Maar na weken vergaderen had men niemand gevonden om voor de camera een reactie te geven. Dat geeft aan dat men ook bij de top van de Nederlandse politie niet kan uitleggen waarom men soms gebruik maakt van paragnosten. Vermoedelijk had men dan moeten toegeven dat bijna iedereen dat doet omdat anderen het ook doen. Dat nog nooit is gebleken dat de inzet van paragnosten iets heeft opgeleverd.

Maar dat durfde natuurlijk niemand voor de camera te zeggen, want dan ben je aan de beurt. Het blind volgen van het systeem is nu eenmaal vereist als je carrièrewilt maken binnen politie en justitie. Een beter voorbeeld daarvan dan dit kan bijna niet worden gegeven.

Hopelijk worden de dames en heren in de Tweede Kamer nu eindelijk wakker. Misschien dat zij minister Opstelten kunnen uitleggen dat de inzet van paragnosten bij de opsporing van strafbare feiten alleen mag worden toegestaan in Fabeltjesland en dat land bestaat volgens ons alleen in de verbeelding.

 

5 Comments

 1. Jetty says:

  Tja, misschien wel. Maar ik ga er altijd van uit dat de wereld er misschien wel eens anders uit zou kunnen zien dan ik altijd gedacht heb en dan kom je soms tot verrassende ontdekkingen.
  Maar met paragnosten begeef je je inderdaad op glad ijs als je niet uitkijkt, dat ben ik met u eens.

 2. admin says:

  Als u met ” jullie” de redacteuren van deze site bedoelt dan is het antwoord nee. Wij hebben niet naar dat programma gekeken omdat wij van mening zijn dat paragnosten niet in de opsporing thuis horen. Paragnosten horen thuis in Fabeltjesland.

 3. Jetty says:

  Lastig onderwerp dit.
  Hebben jullie gisteravond de uitzending gezien van het Zesde Zintuig met daarin de zaak Eline Melters? Nogal indrukwekkend vond ik. Maar wat als ze er naast zitten? Ik geloof best dat ze informatie oppikken met hun zesde zintuig, maar misschien ook wel informatie die zonder dat ze het weten bij de ouders vandaan komt. En daar ben je dan mooi klaar mee als vriend. Ik kan me voorstellen dat hij geprobeerd heeft de uitzending tegen te houden, want iedereen die gekeken heeft verdenkt hem nu natuurlijk weer. Die kan het verder wel schudden in zijn leven.
  Dus hoe zit het met de ethische kanten van zo’n uitzending? Het lijkt me dan nog onschuldiger om paragnosten af en toe te raadplegen in de politie-organisatie als EEN onderdeel van een breed onderzoek. Nooit alleen maar afgaan op wat paragnosten zeggen natuurlijk, maar soms kunnen ze toch wel verhelderende informatie geven denk ik. Als je er maar voor oppast om klakkeloos aan te nemen wat ze zeggen.

 4. tiptel says:

  Jarenlang heb ik op verzoek van opdrachtgevers paragnosten moeten benaderen. En ook regelmatig hebben ze zich bij mij gemeld. In bijna alle gevallen hebben zij geen bijdrage kunnen leven. Sommigen zijn zeer bekwaam in hot- en cold reading. Echter, dat kunnen velen. Zinvolle informatie hebben ze niet geleverd. Er was maar 1 die vele hits heeft gehad, maar tot een oplossing en of een naam is het nimmer gekomen. Ook was er meer sprake van een analytisch vermogen dan een paranormale gave als die zou bestaan. Ze schrijven boeken over vermiste personen, verdienen er geld aan en als het eenmaal opgelost is en ze zaten er naast hoor je ze niet meer of het lag aan degene die met hen in gesprek was…..die was dan niet zuiver in het geven van de informatie. Persoonlijk geloof ik dat er meer is tussen hemel en aarde, maar feit is we wonen op aarde dus wat er in de hemel is weten we niet (en als die er überhaupt is). Vaak zijn het mensen die een deel uit een bepaalde filosofie halen en dat stukje verkondigen als waarheid. Ik noem ze vaak sektarisch en helaas ook zielig. Er zullen nu wel paragnosten zijn die op hun borst kloppen van: “zie je wel, ik zei toch, de koningin stopt”. Tja, gelet op haar leeftijd kan een kleuter het voorspellen. Wanneer ik nu door een paragnost wordt gebeld heb ik me voorgenomen de haak neer te smijten en verder ga wat belangrijker is: de waarheid zelf. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden.

 5. shiman says:

  Politie en justitiemensen die geloven in paragnosten, helderzienden en andere hemelbestormers alsmede mensen die zich laten leiden door zesde zintuigfiguren, moeten met een enorme boog buiten de organisatie worden geplaatst. Wel ben ik voorstander van het gebruik van psychiaters en psychologen tijdens politieonderzoeken bij levensdelicten maar dan in de ondersteuning. Wanneer ik in het verhoor zaken tegen kwam waarbij mijn gezond verstand vraagtekens plaatste, vond ik het overleg met hen nuttig en vroeg ik hen om ondersteuning. In mijn tijd was die werkwijze erg succesvol. Bij mijn verhoren waren geen raadslieden aanwezig maar wanneer dat wel het geval was geweest had ik daar geen enkele moeite mee gehad. Ik heb in mijn loopbaan veel gerenomeerde advocaten ontmoet waarvoor ik respect heb gekregen.Maar politie en justitiefiguren die zich door veronderstellingen en conclusies laten leiden in plaats van de feiten moeten een cursus ballonvaarder gaan volgen.Slachtoffers en nabestaanden valse hoop geven als helderziende en paragnost vindt ik misdadig . Charlatans zijn het.

Leave a Reply