Skip to content
 

Twee onopgeloste moorden in Leidschendam

Door Waarheidsvinder

De dood van mevrouw Veira-Lee

Op 10 augustus 1984 werd ‘s avonds rond tien uur in haar woning aan de Duivenvoorde 116 in Leidschendam het lichaam gevonden van de 76-jarige mevrouw Elvina Veira-Lee. Ondanks allerlei verdachte omstandigheden werd door de politie geconcludeerd dat het om een natuurlijk overlijden ging.

Een paar dagen later bleek echter dat er betaalcheques uit de woning van mevrouw Veira waren gestolen en dat deze na haar overlijden waren verzilverd voor een bedrag van ruim tienduizend gulden. Maar zelfs na het bekend worden van deze nieuwe gegevens bleef de politie vasthouden aan een natuurlijke dood. Er werd alleen een summier onderzoek ingesteld naar de verzilvering van de cheques, maar dat onderzoek bleef zonder resultaat.

De dood van mevrouw Kolstee

De beslissing om verder geen onderzoek naar de dood van mevrouw Veira te doen, zou later verstrekkende gevolgen hebben. Want twee jaar later was het opnieuw raak.

Op 22 augustus 1986 werd rond kwart over zeven ‘s avonds in haar woning aan de Duivenvoorde 308 in Leidschendam het lichaam gevonden van de 89-jarige Anna Maria Kolstee-Sluiter. Zij lag op haar rug in de woonkamer en bleek te zijn gewurgd. Uit haar woning bleken onder meer cheques te zijn gestolen die de dag erna in Den Haag bij De Bijenkorf en V&D waren verzilverd. In dit geval werd er een Recherche Bijstand Team (RBT) samengesteld dat de zaak in onderzoek nam.

Tijdens het onderzoek bleek dat, volgens de ingeschakelde handschriftdeskundige, de cheques van mevrouw Kolstee nagenoeg zeker door dezelfde persoon waren ingevuld en ondertekend als de cheques die in 1984 van mevrouw Veira waren gestolen.

Maar er bleken nog meer overeenkomsten in beide zaken te zijn. De woningen van beide dames maakten niet alleen deel uit van hetzelfde bejaardencomplex, maar beiden maakten ook gebruik van hulp door medewerksters van de Stichting Horst en Vliet uit Leidschendam. Omdat de gestolen cheques verstopt waren en er nauwelijks sporen van hetdoorzoeken van de woningen waren, was de conclusie van de politie destijds dat de dader een goede bekende van de slachtoffers moest zijn, mogelijk een bejaardenhulp.

Voor de moord op mevrouw Kolstee werd destijds bejaardenverzorgster Ina Post veroordeeld, nadat zij onder grote druk van de politie een valse bekentenis had afgelegd. Ondanks alle inspanningen van de politie kon echter niet worden vastgesteld dat Ina Post iets te maken had met de zaak Veira en bleef deze zaak verder buiten beeld.

Ina Post bleef na haar veroordeling volhouden dat ze onschuldig was en na 24 jaar strijd is zij in oktober 2010 alsnog vrijgesproken. Daarmee kon ook de moord op mevrouw Kolstee worden bijgeschreven op de lijst van onopgeloste moorden.

Hoewel beide zaken inmiddels zijn verjaard, is het bijzonder dat zowel politie als justitie na de vrijspraak van Ina Post nooit enige interesse hebben getoond in de richting van de werkelijk dader van beide moorden. Het feit dat de werkelijke moordenaar nooit is gevonden, is voor Ina Post nog steeds een groot probleem. Ze heeft het idee dat veel mensen haar toch nog als moordenares zien en dat dit alleen kan worden hersteld door het vinden van de werkelijke dader(es).

Zondag 17 maart 2013 is in het KRO programma Brandpunt ( 22.15 uur op NED 2 ) uitgebreid aandacht besteed aan beide zaken.

Die aandacht voor de beide zaken is heel belangrijk. Niet alleen voor Ina Post maar ook voor de nabestaanden van de beide slachtoffers. Ook zij hebben er recht op dat de overheid alles in het werk stelt om de moordenaar van hun geliefde te vinden. Ook als de feiten al zijn verjaard.

Maar ook de inwoners van Leidschendam hebben er recht op want als wij gelijk hebben loopt er nog steeds iemand ongestraft in Leidschendam rond die de dood van twee bejaarde dames op zijn of haar geweten heeft.

Reactie van het Openbaar Ministerie

In reactie op de uitzending van Brandpunt zegt het OM dat de CEAS in 2008 al de beschikking had over het recherchejournaal dus dat er geen sprake is van nieuwe gegevens. Deze mededeling van het OM is echter onjuist.  Het CEAS rapport staat op internet en daarin staat duidelijk dat de commissie NIET over het journaal beschikte. ( pagina’s 11, 12, 35, 52, 83 en 99)

Daarnaast zegt het OM  dat het overlijden van mevrouw Veira een natuurlijke dood was. Ook dat is niet juist, men heeft de zaak afgedaan als een natuurlijke dood terwijl er nooit sectie is verricht op het lichaam en er allerlei omstandigheden waren die wezen op een misdrijf. (bijvoorbeeld verwondingen aan het gezicht)

Het OM zegt ook dat er nooit een hulp is gevonden die bij beide slachtoffers heeft gewerkt. Ook dat is gelogen. Wij hebben zelf contact gehad met de vaste hulp van mevrouw Veira. Zij heeft de week voor de moord tijdens de vakantie van Ina Post bij mevrouw Kolstee gewerkt.

Kortom; het OM heeft maling aan de feiten, men wil alleen het eigen falen onder de pet houden.

 

12 Comments

 1. shiman says:

  Heb zondag 17 maart 2013 omstreeks 22.15 uur met kromme tenen zitten kijken naar het programma Brandpunt over de twee moorden in een rusthuis te Leidschedam gepleegd in de jaren 80 waarbij voor één van deze moorden mevrouw Ina Post als verdachte ten onrechte werd veroordeeld. In deze reportage kwam ook de teamleider van het toenmalige rechercheteam even aan de telefoon. Als oud rechercheur schaam je je kapot wanneer je zo’n man hoort praten. Tragisch. Toch is dit voor mij niet nieuw. Wanneer je een aantal van dergelijke onderzoeken hebt meegemaakt verbaas je je nergens meer over. Met de kennis die ik inmiddels heb van deze zaak kom ik maar tot één conclusie. Tunnelvisie? Het zal zo zijn. Scoringsdrift zeker bij deze teamleider! Wat ik mij afvraag is wat de rol van de verschillende medewerkers binnen dit team is geweest. Ja knikkers ? Blijkens de wijze waarop deze teamchef zich manifesteerde. Gezien de fouten die er in deze beide zaken al of niet bewust zijn gemaakt zou ik me dood schamen. Met hetgeen er aan feitelijkheden bekend is kan deze zaak alsnog opgelost worden en de feitelijke dader ontmaskeerd. Daar heeft mevrouw Ina Post recht op maar ook de rechtstaat. Dat is mijn conclusie als oud medewerker van derlijke teams. Dat heeft niets te maken met:'” Achteraf kijk je een koe in de kont”. Dat laatste is misplaatste arrogantie!

 2. admin says:

  De capaciteit om gewoon maar wat te roepen in de hoop dat niemand het door heeft

 3. admin says:

  Lijkt een zinnige opmerking. Ook na 1986 kan de dader(es) inderdaad nog strafbare feiten hebben gepleegd die niet zijn verjaard.

 4. rvanhoove says:

  Wanneer men stelt dat de moorden verjaard zijn is het dan niet van belang te weten of de mogelijke nieuwe verdachte niet nog eens heeft toegeslagen en wellicht die zaken niet verjaard zijn?

 5. admin says:

  Hij is met pensioen, dus dat probleem is opgelost.

 6. admin says:

  Laten we dat maar niet doen, het gaat ons niet om de individuele politieman/vrouw maar om het systeem dat dit mogelijk maakt. Fouten worden kennelijk onvoldoende gesignaleerd en hersteld.

 7. Divers says:

  Bestaat er nog een overtreffende trap van “tunnelvisie”??

 8. john says:

  mischien moeten we alle namen van de blunderende poolitiemensen en rechecheurs eens met naam en toenaam op deze site vermelden mischien is dat goed voor het zelfreinigde geheugen,mischien dat ze dan tot inkeer komen zij gingen vrolijk verder met hun leven terwijl ina post ernstig beschadigt verder leeft!!!

 9. john says:

  schandelijk dat politieman N van der geest zei in brandpunt dat hij nog steeds geloofde dat ina post onterecht vrij gesproken was!!! ook de reactie van politie leidschendam was te walgelijk voor woorden ze vonden dat de zaak gesloten was en dat het allemaal lang geleden was ik hoop dat de rechecheurs nog dagelijks last van hun geweten hebben ik schaam mij als burger van leidschendam voor de opstelling van politie leidschendam!!!

 10. Ria says:

  Dank u wel voor uw snelle reactie, maar nog veel meer dank voor uw belangrijke werk. Ik wens Ina Post rust en vrede toe in haar hart en dat de waarheid bij de politie belangrijker wordt als eigen succes.

 11. admin says:

  Ja dat heeft u goed gehoord. In de rechtzaal zei hij in 2010 zelfs dat Ina Post beide vrouwen ( mevrouw Veira en mevrouw Kolstee) had vermoord.Sommige mensen leren het nooit.

 12. Ria says:

  Hoorde ik N. van der Geest, leider van het politieonderzoek naar de dood van mevrouw Kolstee, vanvond in Brandpunt nu echt zeggen door de telefoon dat de vrijspraak van Post onterecht was? Ga het nog eens naluisteren.

Leave a Reply