Skip to content
 

Vermoord op cokeboot?

Bron: De Telegraaf

Door Jolande van der Graaf

OOSTVOORNE, vrijdag

In de bijna achttien jaar oude vermissingszaak van scheepskok Wim Quak zijn er opnieuw aanwijzingen dat de Oostvoornaar destijds is omgebracht. Uit het toen opgetekende onderzoeksrapport van de Scheepvaartinspectie, waarover deze krant beschikt, blijkt dat toenmalig kapitein Rein de Vries van het containerschip Nedlloyd Neerlandia cruciale zaken tegenover de onderzoekers verzweeg en verdraaide.

Nedlloyd Neerlandia

Nedlloyd Neerlandia

’Wim kan zelf zijn gesprongen, maar hij kan ook geduwd zijn’

Advocaat mr. Job Knoester deed onlangs namens Quaks weduwe alsnog aangifte bij justitie Amsterdam vanwege een vermoeden van een misdrijf. De Rotterdamse politie en justitie hebben de zaak nooit willen onderzoeken.
Wim Quak verdween vrijdag 21 juni 1991, toen de Neerlandia honderd mijl uit de Ierse kust op weg naar Zuid-Amerika voer. Zelfmoord is voor zijn familie uitgesloten, want de Nedlloyd-kok maakte destijds samen met zijn vrouw Anneke een laatste reis voor zijn pensioen. Hij was niet ziek of depressief, had net een nieuw huis gekocht en keek erg uit naar de geboorte van zijn eerste kleinkind.
Uit het nu opgedoken onderzoeksrapport blijkt dat de kapitein van de Neerlandia tegenover de inspectie en in zijn scheepsverklaring verzweeg dat het schip daags voor de vermissing door de douane in Liverpool was doorzocht op cocaine en juist de kombuis binnenstebuiten was gekeerd.

Rustig weer
Verder kloppen de aangegeven weersomstandigheden niet: het rapport vermeldt een windkracht 5 à 6 met ’aanschietende zee’. In werkelijkheid, zo verklaarde toenmalig eerste stuurman Thomas Terheggen gisteren tegenover deze krant, was het op het moment van de vermissing rustig weer met windkracht 3, amper 4. Met een 1.40 meter hoge reling is een ongeluk dan nagenoeg uitgesloten.
De kok werd het laatst gezien om 18.05 uur op het dek achter de kombuis waar hij met een andere opvarende koffie dronk. Zeer opvallend is dat al een kwartier later een Indonesisch koksmaatje op de brug meldde dat de kok weg was. Die melding kwam wel erg snel op het immense schip met zijn vele scheepsruimen.
Volgens de kapitein hoorde hij rond 19.00 uur van de vermissing en vroeg hij Anneke waar haar man was gebleven. Anneke ontkent dat: „Ik schoot juist in paniek de kapitein aan en vertelde hem dat ik Wim niet kon vinden. Ach, hij zal wel ergens bij iemand in de hut een biertje drinken, kreeg ik van hem te horen.” Verder bestrijdt zij dat de kapitein actief meezocht op het schip.

• Scheepskok Wim Quak verdween vrijdag 21 juni 1991 spoorloos aan boord van de Nedlloyd Neerlandia.


Pas drie uur na de verdwijning wilde de gezagvoerder omkeren voor een zoekactie en schakelde hij de Britse kustwacht in. Er staat niet in het rapport dat toen vanwege het late tijdstip en de invallende duisternis geen vliegtuig meer ingezet kon worden en de zoekactie ernstig werd belemmerd.
Volgens de kapitein wist hij niet of Quak medisch in orde en gekeurd was. Zonder keuringsbriefje had de scheepskok echter nooit kunnen aanmonsteren. Ook wilde hij Quak kennelijk in een bepaald daglicht stellen.

’Later, van wie weet ik niet, hoorde ik dat de heer Quak wel tabletten gebruikte. Welke tabletten weet ik niet’, luidt deze weerlegbare roddel in het inspectierapport.
Volgens de kapitein was er naar zijn weten geen spanning of ruzie aan boord en had hij ’niet de indruk dat er opzet in het spel was’. In het rapport staat dat geen afscheidsbriefjes waren gevonden, dat op het dek geen schoenen, kledingstukken of sleutels van Wim Quak lagen en dat ’geen bloedsporen of andere zaken van geweld waren gevonden of aan de kapitein waren gemeld’. Een ongeluk sloot hij uit: Quak had geen afval overboord gegooid waardoor hij per ongeluk over de 1.40 meter hoge reling zou kunnen zijn gevallen. Verder waren de dekken niet glad. Opvallend is dat de eerste stuurman nu zegt dat op het dek waarop de kombuis uitkwam een trap stond die daar niet hoorde. Waarom Terheggen dat destijds niet verklaarde, zegt hij nu niet meer te weten. „Er kan daar van alles zijn gebeurd. Quak kan zelf zijn gesprongen, maar hij kan ook geduwd zijn.”
De Raad voor de Scheepvaart besloot destijds geen nader onderzoek in te stellen. Later bleek dat op de Neerlandia met haar Zuid-Amerikaanse bestemming met behulp van omgekocht Nedlloyd-personeel stelselmatig cocaïne voor tal van Nederlandse misdaadorganisaties werd gesmokkeld.
Oud-kapitein Rein de Vries was onbereikbaar voor commentaar.

Leave a Reply