Skip to content
 

Onderzoek naar Herman Ploegstra wordt heropend

Door Waarheidsvinder

Op dinsdag 26 oktober 2010 rond 21.30 uur verdween de 35-jarige Herman Ploegstra uit het Zeeuwse IJzendijke na een wekelijks bezoek aan de sportschool Way of Life, gevestigd aan de Deltahoek 44 in Breskens. We schreven er al eerder over.

De auto van Herman, een grijze BMW X5 werd rond middernacht aangetroffen in het gras naast de inrit van het grondopslagterrein van het Waterschap aan de Duivelshoekseweg, net buiten Breskens. Deze plaats ligt op de gebruikelijke route die Herman vanaf de sportschool richting huis volgt. Direct vallen een aantal zaken op: De auto van Herman was niet afgesloten, de sleutels zaten nog in het contactslot, het dashboardkastje stond open, de tas met de sportspullen, die Herman die avond had gebruikt, stond op de bijrijdersstoel en was kennelijk doorzocht. De portemonnee van Herman lag open op de oprit vlak bij de auto en het papiergeld was eruit verdwenen. Enkele meters verder lag zijn brandweerpieper, die hij altijd aan zijn broek droeg omdat hij deel uitmaakte van de vrijwillige brandweer van IJzendijke.

De politie ging er eigenlijk direct al van uit dat Herman zelfmoord had gepleegd of dat hij vrijwillig was verdwenen. Hoe hij dat dan gedaan zou moeten hebben, zonder geld, papieren en vervoer, is ons niet duidelijk. Voor ons was het vanaf het begin duidelijk dat Herman het slachtoffer van een misdrijf was geworden, maar veel verder kwamen we niet omdat we geen inzage in het politiedossier hadden en niet alle aan ons verstrekte informatie correct bleek te zijn.

De zaak kreeg de afgelopen jaren veel aandacht in de media. Onder andere in het Tros programma “Vermist” en in het programma van Peter R. De Vries werd er aandacht aan besteed. Er kwamen wel veel tips binnen, maar de oplossing van de zaak kwam niet dichterbij.

Nadat eerder Peter R. de Vries en journalisten van Crime Site al inzage hadden gehad in het politiedossier met betrekking tot de verdwijning van Herman Ploegstra, kreeg kortgeleden ook De Telegraaf inzage. Samen met journaliste Jolande van der Graaf heeft één van uw redacteuren op het politiebureau in Middelburg het dossier van de zaak bestudeerd. De uitkomst daarvan was verrassend. Meer kunnen we er op dit moment niet over zeggen, want dan zouden we mogelijk de politie voor de voeten lopen.

Wij hebben onze bevindingen op schrift gezet en samen met journaliste Jolande van der Graaf heeft één van uw redacteuren de zaak vervolgens in Breda besproken met een teamleider van de Regionale Recherche van de Eenheid Zeeland-West-Brabant. Die heeft op zijn beurt de zaak met zijn leidinggevenden besproken en daarop is de beslissing genomen dat men het door ons aangebrachte scenario daadwerkelijk gaat onderzoeken.

Op dit moment kan men echter nog niet aangeven wanneer het onderzoek precies zou starten, daar kunnen we vrede mee hebben. Ons doel is immers de waarheid te vinden en dat betekent in deze dat duidelijk wordt wat er precies met Herman Ploegstra is gebeurd. Of dat stante pede gebeurd, of wanneer het de politie het beste uitkomt. is daarbij niet belangrijk.

 

 

 

 

 

4 Comments

 1. rms says:

  Het is gewoon amateur werk geweest, een auto die opgehaald word door de agent die er zelf in weg rijd! Hoe bestaat het! Gelijk denken aan zelfdoding waar dan? Op n plek waar je niet erg kan komen zonder vervoer, geen tgo team opgeroepen en ga zo maar door, hoop dat voor zijn dochter de dader(s) worden gepakt en hun straf zullen krijgen!

 2. Mandy says:

  Ze hadden er al gelijk politiecorps en om op moeten zetten. De meeste wisten al dat t om een misdrijf ging. En toen bij dAt programma het zesde zintuig, werd er al veel boven water getoverd. Ze hadden dit allang moeten doorzetten. Zijn vrouw en kind moeten het ook een plekje gevem, en de waarheid achterhalen.

 3. wim says:

  Het is wel jammer, dat de politie niet direct goed onderzoek kan doen. Er gaat veel bewijsmateriaal verloren. Ooggetuigen kunnen al na de eerste dagen slechter rapporteren. Telefoongegevens worden gewist als ze niet binnen 6 maanden zijn opgevraagd. Van de vermeende dader wordt het moeilijker om zijn alibi te bevestigen of ontkrachten. De tijd heeft een verwoestend effect op de mogelijkheid om de waarheid te vinden.
  Fijn, dat jullie de politie aanmoedigen en de nabestaanden bijstaan.

 4. Divers says:

  Dan is het te hopen dat de politie Zeeland en het OM wat geleerd hebben van een recent eerder hier genoemde zaak……

Leave a Reply