Skip to content
 

Alsnog gerechtigheid voor Andy Melaan en Nozai Thomas?

Door waarheidsvinder

We schreven al vaker over de zaak Spelonk.

Een zaak die speelt op het eiland Bonaire en handelt over de moord op twee broers, de 24 jarige Lisandro Martiss en zijn 18 jaar broer Wendell. De lichamen van de beide broers werden op zondag 17 juli 2005 gevonden op het terrein Bolivia in de nabijheid van de vuurtoren Spelonk. Hun auto, een witte Toyota Tercel, was al een dag eerder half gestript teruggevonden in de wijk Antriol.

Voor betrokkenheid bij de moorden werden vier mannen veroordeeld, waaronder de toen 19 jarige Nozai Thomas en de toen 27 jarige Andy Melaan, roepnaam Kabes. Voor hun betrokkenheid bij de moorden is echter geen enkele objectieve ondersteuning in het dossier te vinden. Zij werden slechts veroordeeld op grond van steeds wisselende leugenachtige verklaringen van hoofdverdachte Macho Wanga en op grond van een afgedwongen valse bekentenis van Nozai Thomas.

Het politieonderzoek was dramatisch slecht, het kan de toets der kritiek op geen enkele wijze doorstaan. Het begrip tunnelvisie had in 2005 de Antillen kennelijk nog niet bereikt want alles was er op gericht om te scoren. Dat is niet alleen de schuld van de politie op Bonaire, want de verantwoordelijk officier van justitie Ernst Wesselius komt uit Nederland en ook advocaat-generaal A. van der Schans, die de zaak in hoger beroep deed, is afkomstig van het openbaar ministerie in Nederland. Zij deelden volledig in de malaise.

Andy Melaan en Nozai Thomas werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 8 jaar en 24 jaar. Nozai Thomas heeft zijn straf inmiddels uitgezeten maar Andy zit nog steeds vast in de gevangenis op Bonaire.

Al jarenlang worden de beide mannen in hun strijd voor gerechtigheid gesteund door de Curaçaose psycholoog Dr. Lucio Ricardo. Hij is ook degene die de zaak in 2010 onder onze aandacht heeft gebracht. Nadat wij het dossier hadden bestudeerd vonden wij advocaat Geert-Jan Knoops gelukkig bereid de zaak op zich te nemen. Dat leidde in juli 2012 tot een herzieningsverzoek namens de beide veroordeelden.

Op 24 augustus 2012 diende de zaak in Kralendijk op Bonaire voor het het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het Hof besloot vervolgens dat er een nieuw onderzoek moest komen door een team bestaande uit Nederlandse rechercheurs onder leiding van een Nederlandse officier van justitie.

Dat onderzoek is inmiddels afgerond en vandaag en morgen dient de zaak Spelonk opnieuw bij het Hof in Kralendijk. Naar onze mening kan het Hof niet tot een andere conclusie komen dan dat Andy Melaan en Nozai Thomas onschuldig zijn. Maar ja, zeker weten doe je het nooit, daar zijn voorbeelden genoeg van.

We wachten dus met spanning af.

 

Leave a Reply