Skip to content
 

Moeder van Leon Groeneweg ten einde raad

Door Waarheidsvinder

Op 14 januari 2007 werd in een sloot bij de wijk De Akkers in Schiedam het lichaam gevonden van de 19-jarige Tariq Chatta. Hoewel Tariq een goede zwemmer was en er slechts 75 cm water in de sloot stond, werd de zaak door de politie al snel afgedaan als een ongeluk. Over de manier waarop dat onderzoek is verlopen hebben wij elders op deze site al geschreven.

Op de dag dat het lichaam van Tariq werd gevonden, werd er gebeld naar de moeder van de 19-jarige Leon Groeneweg, eveneens in Schiedam wonende. De beller, een neef van Leon, zegt tegen de moeder dat Tariq vermoord is gevonden en dat zij dit aan Leon moet doorgeven. Hij voegt er aan toe: “Leon weet wel waarom.” Nadat Leon het verhaal van zijn moeder hoort, raakt hij helemaal op tilt en roept dat hij dan de volgende is die er aan gaat. Vanaf dat moment is Leon niet meer zichzelf.

Bijna anderhalf jaar na de dood van Tariq verdwijnt Leon plotseling vanaf een camping aan het Brielse meer. Negen dagen later, op zondag 15 juni 2008, wordt zijn lichaam eveneens in water gevonden. Opvallend is dat Leon alleen een slip en een t-shirt draagt en dat ook zijn schoenen zijn verdwenen. Ook over deze zaak hebben wij elders op deze site al uitgebreid geschreven.

Wij hebben beide zaken onderzocht en kunnen tot geen andere conclusie komen dat veel er op wijst dat beide jongens het slachtoffer van een misdrijf zijn geworden. De politie in Schiedam, daarbij gesteund door het openbaar ministerie, denkt daar anders over. Hoewel het onderzoek in beide zaken het kleuterschoolniveau niet overstijgt, is men er vast van overtuigd dat er in beide gevallen sprake is van een ongeluk.

Een al jaren durende strijd van de moeder van Leon om eindelijk eens een echt onderzoek naar de beide overlijdens te doen bleef tot op heden zonder resultaat. Advocaat Job Knoester, die door de moeder van Leon is ingeschakeld, heeft alles in het werk gesteld om openheid van zaken te verkrijgen, maar ook hij loopt aan tegen een muur van onwil en onbegrip. De moeder van Leon kan het allemaal niet meer aan en is ten einde raad. Om die reden heeft zij besloten in hongerstaking te gaan in de hoop op die manier politie en justitie te bewegen tot een nieuw professioneel onderzoek van beide overlijdens. Want dat er een relatie is tussen de dood van beide jongens lijkt ons wel duidelijk.

Wij zijn zeker geen voorstander van een hongerstaking, maar wij begrijp het gevoel van onmacht van de moeder van Leon wel. Wat kun je als burger uiteindelijk ondernemen tegen de onwil van politie en justitie. Ook wij ontdekken regelmatig dat politie en justitie niet in de waarheid zijn geïnteresseerd, maar alleen aandacht hebben voor hun imago. Eenmaal gemaakte fouten zullen zij als het even kan nooit toegeven. Niemand vindt het kennelijk een probleem dat er soms onvoorstelbaar slecht werk wordt afgeleverd.

Wij vinden het treurig dat je een moeder van een overleden jongen zover tot wanhoop brengt dat een hongerstaking de enige uitweg voor haar lijkt. Wij hebben een ander idee over de manier van omgang met mensen.

De bestrijding van jeugdbendes in Nederland is de laatste tijd ineens weer in het nieuws. Misschien dat men in dat kader daarvan in Schiedam aan het werk kan gaan en daarbij ook serieus onderzoek gaat doen naar het overlijden van Leon Groeneweg en Tariq Chatta.

Noot

Om meer aandacht voor de beide zaken te krijgen is Marijke Harkema, de moeder van Leon, een petitie begonnen op Petities24, die zij wil aanbieden aan staatssecretaris  Fred Teeven.

 

Leave a Reply