Skip to content
 

Het verdachte overlijden van Edward Maat

Door Waarheidsvinder

Op zaterdag 4 september 2011 omstreeks 23.15 uur belt de 37 jarige Edward Maat uit Zwijndrecht naar zijn moeder. Hij heeft die avond als kok gewerkt in de omgeving van Utrecht en zegt tegen zijn moeder dat hij ook de volgende dag weer moet werken. Hij vraagt haar daarom hem de volgende ochtend rond 08.30 uur te bellen. Na het telefoontje met zijn moeder heeft Edward zich omgekleed en daarna is hij op de fiets weggegaan en vertrokken naar Sociëtiet Bibelot aan de Wijnstraat 117 in Dordrecht, een fietstochtje van ongeveer 15 a 20 minuten vanaf zijn woning aan de Henegouwen 19 in Zwijndrecht. Het is daarom waarschijnlijk dat hij rond 24.00 uur of iets later daar is aangekomen.

De bewuste avond heeft Edward voor zijn bezoek aan de Bibelot een bedrag van 100 euro gepind. Niet bekend is waar en hoe laat hij dit geld heeft gepind. Tijdens zijn bezoek aan de sociëtiet heeft Edward 17.50 euro uitgegeven, een bedrag dat hij door middel van pinnen heeft betaald.

Vermissing Edward

De volgende ochtend belt zijn moeder zoals afgesproken naar de woning van Edward maar de telefoon wordt niet opgenomen. De telefoon staat aanvankelijk wel gewoon aan maar op een gegeven moment is hij uitgeschakeld doordat iemand hem heeft uitgezet of dat de batterij leeg was geraakt.

Uiteindelijk gaat de vader van Edward zelf kijken. De woning van Edward is normaal afgesloten en er is niets bijzonders te zien. De werkkleding van de avond eerder ligt in de woning en zijn autosleutels liggen er, alleen zijn mobiele telefoon is er niet.

Dezelfde dag omstreeks 18.45 uur heeft een oom van Edward een oproep van het toestel van Edward gemist. Als hij ziet dat Edward heeft gebeld, belt hij terug. Het toestel wordt wel opgenomen maar de oom hoort alleen wat gerommel. Er wordt niets gezegd. De oom stuurt daarop een SMS’je maar daar wordt niet op gereageerd. De politie wordt daarop door de familie ingeschakeld. De politie vertelt later dat de telefoon van Edward op dat moment in de omgeving van winkelcentrum Dudokplein was.

De schoenen van Edward worden teruggevonden op de Engelenburgerkade, op een trapje bij een woning.

Zijn fiets wordt later door toevallig passerende politiemensen onafgesloten op straat gevonden bij de Nieuwe Haven en door hen tegen een schot gezet bij eetcafé De Passant aan het Blauwpoortplein. Later blijkt dat er schade aan de fiets van Edward is. De bagagedrager aan de voorkant van de fiets is verbogen en er zit blauwe verf op een kratje dat op die bagagedrager staat. Volgens de politie zou de verf van zijn poort kunnen komen maar dat is volgens de familie onzin aangezien die poort groen is.

Logische route naar huis

De route die Edward normaliter zou rijden van de Bibelot naar zijn woning zou zijn: Nieuwe Haven, Prinsenstraat, Achterakkers, Wilgenbos, Zwijndrechtse brug, Brugweg, langs de Veilingdreef, Koninginneweg, Laan van Walburg, Thorbeckelaan en vervolgens naar zijn woning aan de Henegouwen 19 in Zwijndrecht.

Op woensdag 8 september 2011 wordt het lichaam van Edward gevonden in het water aan de Hooikade in Dordrecht. Het lichaam ligt naast een daar afgemeerde bunkerboot. De politie heeft tegen de familie gezegd dat toen Edward werd gevonden de gulp van zijn broek open was en dat hij zijn t-shirt binnenstebuiten had. Zijn portemonnee blijkt leeg te zijn, afgezien van een muntje van 10 eurocent.

Sectie

Volgens de politie is er sectie verricht op het lichaam van Edward en daarbij zou het volgende zijn vastgesteld:

 • wond op het hoofd
 • een snijwondje op de kaak
 • een vermoedelijk steekwondje in het rechter dijbeen

Opvallend is dat de broek van Edward niet kapot is dus dat doet vermoeden dat de verwonding aan het been is toegebracht terwijl hij zijn broek uit had. Samen met het binnenstebuiten gekeerde T-shirt doet dat vermoeden dat Edward zijn kleren die nacht heeft uit gehad.

Een duidelijk doodsoorzaak werd niet gevonden.

Uit onderzoek van Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf is gebleken dat de telefoon van Edward vermoedelijk ‘s morgens nog op de kade lag toen zijn moeder hem belde. Daarna is de telefoon verdwenen.

Dat zou kunnen passen bij de verklaring van de oom van Edward die heeft verklaard dat hij die zondag een gemiste oproep op zijn telefoon had en dat hij daarom die zondagavond rond 18.45 uur heeft terug gebeld met het toestel van Edward. Het toestel werd wel opgenomen maar er werd niets gezegd. Volgens de politie bevond het toestel van Edward zich toen in de omgeving van het winkelcentrum Dudokplein.

Aangezien nergens is gebleken dat Edward een einde aan zijn leven wilde maken en een onderzoek zeer onwaarschijnlijk is, lijkt het er op dat hij het slachtoffer van een misdrijf is geworden. Daarvoor zijn diverse aanwijzingen:

 1. Zijn fiets wordt niet afgesloten midden op straat aangetroffen
 2. Er is schade aan zijn fiets aan de voorzijde en er zit blauwe verf aan de voorzijde
 3. Het lichaam vertoont enkele niet verklaarbare verwondingen
 4. Zijn portemonnee is leeg, terwijl daar nog minimaal 100 euro in had moeten zitten
 5. Zijn telefoon is weg, maar heeft de volgende ochtend kennelijk nog op de kade gelegen vlak bij de plaats waar het lichaam van Edward later is aangetroffen. Het is daarom zeker niet uitgesloten, zelfs eerder waarschijnlijk, dat iemand het lichaam van Edward in het water heeft gegooid en dat daarbij de telefoon van Edward uit zijn zak is gevallen.

Vermoedelijk is Edward ontkleed geweest voor of tijdens zijn overlijden. Aanwijzingen daarvoor zijn:

 1. zijn schoenen worden ergens op straat aangetroffen
 2. zijn T-shirt zit binnenstebuiten als hij wordt gevonden
 3. de gulp van zijn broek staat open
 4. hij heeft een steekwond in zijn rechter dijbeen terwijl er geen gat in zijn broek zit.

Namens de familie probeert Advocaat Job Knoester uit Den Haag een nieuw onderzoek van de grond te krijgen. Wij denken dat daarvoor voldoende redenen zijn.

 

18 Comments

 1. admin says:

  Desrijds was bij ons nog niet bekend waar er was gepind. Inmiddels weten we dat wel. De rest vab uw vraag moet u aan de politie stellen.

 2. lady filomena says:

  Ik probeer alleen even mee te denken..
  Kijk de tshirt binnenste buiten gulp open
  Schoenen ergens anders onderweg naar de plaats van delict..
  Het kan ook zijn dat hij met een vrouw was en in alle haast moest aankleden misschien omdat hij betrapt werd met een vrouw van een ander of zo en moest rennen ervoor. Maar (ze) hadden hem toch te pakken….

  Andere senario..

  hij heeft zijn tshirt uit gedaan in de biblliot zoals gezegt in het verhaal..
  Hij kon onderweg naar huis een aanrijding met een auto kunnen krijgen en de schauffeur in paniek omdat het zijn schuld was voor mogelijk dood aangezien zijn fietskrat blauwe verf op had…
  Heeft het laten lijken op een beroving door hem de verwondingen aan te brengen zijn mobiel mee te nemen en het geld ..

  Ik kijk misschien teveel crime progamas maar dat kan ook overweeg worden.

  Ik bemoei me misschien

 3. luc says:

  Mijn allereerste vraag staat nog open mbt het pinnen. Er is gepind zeg je, maar je weet niet waar en wanneer. Dat is ALTIJD te achterhalen.

  Is zowel de werkkleding , maar vooral ook de broek die hij droeg ten tijde van de vondst van zijn lichaam aan de BINNENZIJDE gecontroleerd op evt (bloed) sporen !? Broek binnenstebuiten keren en onderzoeken dus bedoel ik. Bloed / sperma / urine / (schaam)haren / andere vezels .

 4. admin says:

  De wond is echt de bewuste avond/nacht ontstaan.

 5. Richard says:

  Maar hij werkte als kok. Het kan toch zijn dat de wond tijdens het werk is opgelopen? Zijn zijn werkbroeken bekekennof daar geen beschadiging zit op die plek?

 6. admin says:

  Ja,volgens enkele door de politie gehoorde getuigen heeft hij zijn shirt in Bibelot uitgetrokken.

 7. Ria says:

  Over zegt dat het verhaal van zijn schirt klopt ????

 8. admin says:

  Nee de steekwond moet van die nacht zijn. De tweede suggestie is wel juist, Edward heeft inderdaad zijn shirt ‘s nachts in Bibelot uitgedaan.

 9. Richard says:

  De steekwond is die avond gebeurd? Kan het zijn dat hij die ochtend of de vorige dag de steekwond heeft opgelopen voordat hij deze kleren heeft aangetrokken? Biblot staat bekend om zijn heftige feestjes. Kan het zo zijn dat hij tijdens het feest zijn shirt heeft uitgetrokken en deze weer heeft aangetrokken in beschonken toestand?

 10. Ria Maat says:

  Nou Luc dan moet jij toch beter lezen hoor er wordt wel degelijk over een steekpartij gesproken

 11. admin says:

  U heeft beiden helemaal gelijk. Ik heb mijn fout hersteld. Het geheugen liet me even in de steek.

 12. Ria Maat says:

  Beste Mensen dit gaat niet over een steekpartij bij de Bieshof dit gaat over zijn mobile telefoon die is op de zendmast van de Bieshof ontvangen !!!

 13. Natas says:

  ‘De steekpartij’???? Daar is zn telefoon als laatste gesignaleerd, mn neefje is in het water gevonden aan de hooikade in dordrecht met n diepe steekwond in zn bovenbeen

 14. luc says:

  ” De bewuste avond heeft Edward voor zijn bezoek aan de Bibelot een bedrag van 100 euro gepind. Niet bekend is waar en hoe laat hij dit geld heeft gepind. “?????????????????????

  a) hoe weet men dan dat hij heeft gepind ?
  b) ELKE pintransactie staat geregistreerd , meestal zelfs met camerabeelden tijdens de transactie, en toch weet men niets !? Dit staat simpel op elk afschrift, zowel op internet als papieren afschrift. Vraag de camerabeelden van de transactie op via de advocaat, en kijk of er iemand naast of in de buurt staat. Dit had al binnen een paar uur na zijn verdwijning kunnen gebeuren…… en dan de camerabeelden van de directe omgeving van de pintransactie bekijken, welke nu na 3½ jaar zin verdwenen uiteraard…….

  Wordt daar ergens in de buurt prostitutie bedreven misschien, gezien bepaalde feiten in het verhaal ? Een mislukte transactie met een dame ?

  Er wordt in de commentaren over een STEEKPARTIJ gesproken, terwijl deze in het hele verhaal niet ter sprake komt.

  Kan het allemaal nog vager en incompleter ?

  Graag de JUISTE en COMPLETE FEITEN hier neerzetten, anders neemt niemand deze site serieus.

 15. admin says:

  Dat is correct.

 16. Corina de Smit says:

  Er wordt hier gesproken over winkelcentrum dudokplein..als dat in Dordrecht is dan gaat het hier om winkelcentrum De Bieshof in Stadspolders (Dordrecht).

 17. admin says:

  Ja dat was een foutje. De tekst is nu aangepast.

 18. Ingrid van Laarhoven says:

  Wellicht ten overvloede, maar voor de volledigheid: ten tijde van deze gebeurtenis was Bibelot gevestigd aan de Wijnstraat 117. De relocatie naar de Noordendijk heeft pas vorig jaar plaatsgevonden.

Leave a Reply