Skip to content
 

Vrouwe Justitia in de war?

Door Waarheidsvinder

De Zwitserse justitie heeft het onderzoek naar de busramp in Sierre gesloten. Volgens de verantwoordelijke officier van justitie Olivier Elsig is de busramp veroorzaakt door een flauwte van de chauffeur of door een onoplettendheid van hem. Hoe hij aan deze conclusie komt is ons niet duidelijk, wij delen hem in ieder geval niet.

Het moment van bekendmaken is bovendien wel heel bijzonder. Zoals we al eerder schreven vindt er deze week een 3D-reconstructie van de busramp plaats en daarnaast loopt er nog een onderzoek naar de mogelijke invloed van het anti-depressiva dat de chauffeur al 2 jaar slikte. De Zwitserse autoriteiten lijken echter niet geïnteresseerd in deze nieuwe onderzoeken en in plaats van de resultaten van die onderzoeken af te wachten heeft men snel het onderzoek gesloten. Het lijkt er op dat de autoriteiten in Zwitserland, net als we vaak in Nederland zien, hun eigen imago belangrijker vinden en daarom blind zijn voor de waarheid.

Mogelijk heeft dat te maken met een verkeerde interpretatie van het fenomeen Vrouwe Justitia. Vrouwe Justitia wordt doorgaans afgebeeld als een geblinddoekte figuur, met in haar rechterhand een zwaard en in haar linkerhand een weegschaal. De blinddoek van Vrouwe Justitie behoort symbool te staan voor “rechtspraak zonder aanzien des persoons”. Dat wil zeggen dat niet de personen leidend zijn in het onderzoek maar dat de waarheid (op basis van de feiten en de daden) leidend is.

Het lijkt er echter op dat de justitiële autoriteiten in Zwitserland denken dat de blinddoek betekent dat je niet naar de feiten hoeft te kijken die door anderen worden aangedragen en dat je je oordeel enkel kan baseren op je eigen overtuiging. Dit vanuit het idee dat het veranderen van je overtuiging zou kunnen worden uitgelegd als zwakheid en ja, en wie wil er nu zwak uit zien? Ze houden daarom gewoon vast aan het eigen gelijk gelijk.

Vrouwe Justitia in Zwitserland is kennelijk even de kluts kwijt.

 

 

2 Comments

 1. Rick Döderlein de Win says:

  M.i. is niet vrouwe Justitia, maar zijn diegenen die haar dienen blind.

 2. juzo says:

  Dat is allemaal niet zo erg, zolang je eigen kind, familielid, vriend, vriendin, broer, zus, vader of moeder er niet bij betrokken is.

  De dodelijke slachtoffers krijgen we er namelijk niet mee terug, zoals ook de commentator van het Frans-Belgisch televisiejournaal-reportagestukje in de laatste zin opmerkt, eergisteren op
  https://tinyurl.com/nr3gbt5

  Men schijnt dat niet in te willen zien.

  Als iemand z’n kind bij zo’n ongeluk verliest, is ‘ie voor z’n leven kapot.

  De vakantiebussen beginnen weer te rijden.
  Er zullen veel dodelijke slachtoffers te betreuren zijn.

  Er kan tegenwoordig niets meer, zonder dat je er een controleur bij zet.

  Het woord is aan de politiek.

Leave a Reply