Skip to content
 

Ongelukkig toeval of seriemoordenaar?

Door Waarheidsvinder

Vandaag staat in De Telegraaf een paginagroot artikel over een aantal zeer verdachte verdrinkingen op en nabij het terrein van psycho-medische instelling Parnassia aan de Albardastraat in Den Haag. De krant schrijft dat het vermoeden bestaat dat er een serie-moordenaar, die het heeft gemunt op minder weerbare vrouwen, actief is.

De eerste zaak betreft de dood van de 57-jarige Tineke Toet. Zij verdwijnt op 2 november 2007 tijdens een bezoek met haar zoon Marco aan Parnassia, alwaar haar zoon een afspraak heeft. Het lichaam van Tineke wordt enkele dagen later gevonden in een ondiep sloot in het recreatieterrein Puinduinen, gelegen op slechts enkele kilometers afstand van het terrein van Parnassia. De zaak wordt door de politie afgedaan als een vermoedelijke zelfmoord.

Een maand later, op 6 december 2007, brengt de 60-jarige Maya de Vries samen met haar 32-jarige zoon Mark een bezoek aan Parnassia alwaar Mark een afspraak heeft. Enkele uren na aankomst wordt het lichaam van Maya gevonden in een ondiepe sloot op het terrein van Parnassia. Een ongeval oordeelt de politie aanvankelijk. Een conclusie die de politie niet kan volhouden nadat enkele uren later ook zoon Mark dood wordt aangetroffen in dezelfde sloot. Hij blijkt zwaar gewond aan het hoofd te zijn en heeft onder meer een gebroken ruggenwervel en een gebroken borstbeen. Zelfs de politie heeft dan door dat dit geen ongeval kan zijn.

Het onderzoek van de politie naar de dader blijft echter zonder resultaat. Nadien zijn er nog een aantal verdachte verdrinkingen geweest op en rond het terrein van Parnassia, maar die werden zonder deugdelijk onderzoek afgedaan als ongeval of zelfmoord. Hoogste tijd volgens voor De Telegraaf om deze zaken weer eens op te rakelen.

De leiding van Parnassia denkt daar echter anders over. Volgens een een reactie op de site van RTV West betreurt men het in hoge mate dat zaterdag opnieuw onrust is ontstaan naar aanleiding van een publicatie in De Telegraaf. ‘Wij betreuren het dat oude feiten opnieuw naar boven worden gehaald’, aldus woordvoerster Marjolein Timmer tegenover Omroep West. “Dit brengt opnieuw onrust bij medewerkers, patiënten en familieleden van patiënten.”

Een dergelijke reactie is kenmerkend voor dit soort instellingen. Kennelijk is de goede naam van de instelling belangrijker dan verdachte overlijdens van patiënten. Wel bezorgdheid over mogelijke onrust binnen de instelling maar kennelijk geen oog voor de nabestaanden. Wij kunnen Parnassia verzekeren dat de nabestaanden van de vermoedelijk om het leven gebrachte personen daar heel anders over denken. Zij zijn heel blij met de hernieuwde aandacht.

In een reactie op dezelfde site stelt de politie dat in alle door de krant genoemde zaken uitvoerig onderzoek is gedaan. “Veelal door een team met veel mensen en onder leiding van een officier van justitie,” aldus een woordvoerder zaterdagochtend.

Ook deze reactie van de politie is herkenbaar. Als er sprake is van ernstige zaken die veel publiciteit (kunnen) krijgen, schermt men onmiddellijk met aantallen rechercheurs. Kennelijk vindt men kwantiteit belangrijker dan de kwaliteit. Wij denken daar anders over, 10 blinden zien niet meer dan 1 blinde. Dat de leiding van de onderzoeken in handen zou zijn geweest van een officier van justitie is ook geen garantie voor kwaliteit. De meeste officieren lopen klakkeloos achter de mening van de politie aan.

Wij denken, met De Telegraaf, dat het tijd wordt dat er echte deskundigen naar deze zaken gaan kijken. Mensen die echt iets weten over seriemoordenaars en hun motieven. Zo maar wat roepen kan iedereen.

 

4 Comments

 1. bemmis says:

  Bij Tineke Toet, de 1e, was het al zeer vreemd te noemen dat de politie wil geloven dat een moeder met haar zoon naar een afspraak van hem bij parnassia mee is als begeleidster kennelijk, en dan doodleuk haar zelfmoord in de sloot op dat terrein gaat plegen.
  Welke meester-idioot bij de politie heeft dat bedacht?
  Ik geloof in domme naieve onwetende mensen, maar niet zO dom en naief.
  Is er vanaf het begin geheime kennis geweest over een bewoner van parnassia, wat niet mocht uitkomen? Een koninkijk familielid mischien?

 2. simone says:

  Stuur dus niet jouw patient naar parnassia. Deze instelling is niet te vertrouwen.ze geven niks om de moorden. Maar inderdaad, stel dat het een beroemd persoon was die was vermoord zoals de koning; nou dan zouden ze echt niet zeggen van beroepsgeheim en niets doen. Wat oneerljk toch in dit land

 3. Pretpet says:

  heb t van dichtbij meegemaakt en t is 100% moord
  Maar ja alles is tegenwoordig beroepsgeheim he Totdat t een moeder van een rechter of rechercheur is ,
  Dan kan t allemaal wel opgelost worden wedden?
  Niets is wat t lijkt

 4. Divers says:

  En dan loop je weer tegen “de witte jas en de blauwe pet” aan: http://dspace.ou.nl/bitstream/1820/2720/1/rwAAliembuirmajul09.pdf

Leave a Reply