Skip to content
 

Klassiek recherchewerk

Door Waarheidsvinder

De politie is er in geslaagd de man aan te houden die al lange tijd probeerde televisieproducent John de Mol te bewegen tot de betaling van een groot geldbedrag. De zaak liep al meer dan een jaar en had grote gevolgen voor de familie. Je weet immers nooit of en wanneer iemand zal toeslaan. Gelukkig is de zaak goed afgelopen.

Maar hoe is de politie eigenlijk aan de dader gekomen? Dankzij allerlei nieuwe technieken of ingewikkelde opsporingsmethoden? Politiewoordvoerder Bernard Jens heeft dat voor de camera duidelijk uitgelegd. De politie had de dader gevonden “na lang en klassiek recherchewerk”. Ook Peter R.de Vries had het over klassiek recherchewerk toen hij sprak over de opsporing van de verdachte. Dat beiden de nadruk leggen op de term “klassiek recherchewerk” geeft aan dat “klassiek recherchewerk” heel bijzonder is en kennelijk niet vaak meer voorkomt.

Toen één van uw redacteuren 40 jaar geleden bij de recherche begon, was dit eigenlijk de enige manier om zaken op te lossen en toen vond men dat helemaal niet bijzonder, dat was gewoon het werk van de politie. Gewoon de feiten onderzoeken, getuigen horen, lange dagen maken en je hersens gebruiken. Eigenlijk dat doen waarvoor je wordt betaald.

Klassiek recherchewerk. Misschien dat we het woord ‘klassiek’ moeten vervangen en het alledaags recherchewerk noemen. Want goed recherchewerk is alledaags en zou normaal moeten zijn. En hoort niet anders genoemd te worden in publicitair gevoelige zaken.

2 Comments

  1. Divers says:

    Laatst vroeg ik een diender nog of ze nog werkten met CIDbriefjes…. de reactie laat zich raden…

  2. Insider says:

    Zoals ik al aangaf bij de voorgaande column. De straat op gaan, mensen spreken, ter plaatse de situatie bekijken, men noemt het dus tegenwoordig een beetje verbaasd maar ook bewonderend ‘klassiek recherchewerk’. Ik was ook niet anders gewend zo te werk te gaan, daar was dus niets vreemds aan en ik maak me sterk dat dit nog steeds de beste manier van rechercheren is. Het computertijdperk nodigt de ‘rechercheurs’ van tegenwoordig waarschijnlijk uit vanachter hun bureau zaken proberen op te lossen. Ik zou zeggen, trek je jas een keer aan en begeef je een keer buiten het warme bureau. Je zal zien dat daar vaak de oplossing te vinden is.

Leave a Reply