Skip to content
 

OM verzwijgt bekentenis werkelijke dader in persbericht

Door Waarheidsvinder

 

Naar aanleiding van de mishandelingszaak in Cooldown Café heeft het OM gisteren een persbericht doen uitgaan. Leest en huivert.

De rijen sluiten zich weer en de waarheid is het slachtoffer.

Onvoldoende bewijs voor zware mishandeling café

Anders dan het programma Kennis van Nu van de NTR vanavond volgens sommige media zal melden, heeft de officier van justitie de zaak tegen een 23-jarige vrouw geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs. De 23-jarige werd verdacht van zware mishandeling van een andere vrouw, maar wordt hiervoor niet vervolgd.Het slachtoffer zou op 30 augustus 2013 in een café in de buurt van het Leidseplein ruzie hebben gekregen met een vrouw tussen de 20 en 30 jaar oud. Ze is daarbij met een scherp voorwerp tegen haar hoofd geslagen, waardoor ze meerdere snijwonden in haar gezicht opliep.

Beelden

Van het incident zelf zijn geen beelden beschikbaar, wel van de bar en buiten de horecagelegenheid. Deze beelden zijn getoond aan twee getuigen en het slachtoffer. Eén getuige herkent de verdachte niet op de beelden. De andere getuige wel en het slachtoffer in latere instantie ook. Er is naar aanleiding van de beelden en die herkenning van de verdachte op de beelden aandacht geweest in het opsporingsprogramma Bureau 020 van AT5 om de identiteit van de verdachte te achterhalen. Na de uitzending heeft de 23-jarige verdachte zich gemeld bij de politie en is ze verhoord. Ze heeft in haar verhoor en later bij de rechter-commissaris ontkend het slachtoffer een glas in het gezicht te hebben gegooid.

Onvoldoende bewijs

De advocaat van de verdachte heeft een deskundige de herkenningen door het slachtoffer en de getuigen laten onderzoeken. Ook heeft hij het verhoor door de verbalisanten laten onderzoeken. De rapporteur concludeert dat de herkenningen weinig valide zijn. Daarnaast is hij kritisch op de manier waarop de politie heeft verhoord. Los van de bevindingen van de rapporteur zou volgens de officier van justitie de herkenning in combinatie met de andere onderzoeksbevindingen onvoldoende wettig en overtuigend bewijs leveren. De kritiek in het rapport op het verhoor door de verbalisanten is dan ook niet de reden voor de sepotbeslissing, zoals het wetenschapsprogramma Kennis van Nu van de NTR vanavond volgens sommige media meldt.

Geen strafbare feiten

Het OM heeft na de beslissing in december 2014 de vrouwelijke verdachte niet te vervolgen het rapport van de deskundige beoordeeld op eventueel strafbaar handelen van de verbalisanten. Volgens het OM zijn er geen strafbare feiten gepleegd door de verbalisanten. Het OM is wel van mening dat de kritiek van de rapporteur het professioneel handelen van de verbalisanten raakt en heeft daarom het rapport deze week in handen van de eenheidsleiding van de politie-eenheid Amsterdam gesteld.

Tot zover het persbericht.

Opvallend is dat in dit persbericht nergens wordt gesproken over het feit dat de werkelijke daderes van de mishandeling zich later vrijwillig bij de politie heeft gemeld maar dat zij door de politie als leugenaar werd bestempeld en haar verklaring niet serieus werd genomen.De aandacht blijft dus alleen gevestigd op de jonge vrouw wiens beelden op de tv zijn getoond.

Door op deze manier te reageren wekt het OM ten onrechte de indruk dat de politie wel degelijk de goede verdachte heeft aangehouden maar dat het bewijs ontbreekt om haar te veroordelen. Dat is een regelrechte schande. De getoonde vrouw heeft gewoon niets met de mishandeling te maken en de werkelijke daderes is bekend.

Excuses en een schadevergoeding zouden daarom op hun plaats zijn.

4 Comments

 1. Hendrik says:

  Het is werkelijk onvoorstelbaar liegen en nog eens liegen van hoog tot laag en de politiek slaapt rustig door.

 2. Divers says:

  Insider heeft dat vaker meegemaakt 😉 Ook mijn zaak in Zeeland lijkt die kant op te zijn gegaan. Politie blijft hardnekkig ontkennen en smoesjes verzinnen. Echter, in die zaak is de plaatsvervangend Hoofdofficier duidelijk geweest, dat de gang van zaken echt niet kon.
  Als betrokkene geeft dat gewoon wel een goed gevoel, maar geeft ook aan dat de politie nog heel veel moet leren…en ja, alle betrokkenen bij de politie zijn nog gewoon aan het werk.

 3. Insider says:

  Typisch politie ( en Overheid ). Nooit toegeven dat er fouten gemaakt zijn, ze dus ontkennen, bagatelliseren , negeren en recht praten wat krom is. Indien deze instellingen niet te handhaven zijn volgt elkaar afdekken en dossiers ‘kwijtraken’. Drijfveren; angst voor imagoschade dus ongeloofwaardigheid, financiële claims en dat bepaalde mensen die ongeschikt voor hun functie blijken te zijn, etc. etc.

Leave a Reply