Skip to content
 

Het ” vergeten” dossier

Door Waarheidsvinder

Vanavond schonk het televisieprogramma Brandpunt aandacht aan de onterechte veroordeling van Martien Hunnik voor de moord op platenproducer Bart van der Laar. De 36 jarige Van der Laar werd op 10 november 1981 neergeschoten in de keuken van zijn woning aan de Graaf Florisstraat in Hilversum. Aanvankelijk bleef het politieonderzoek naar de dader(s) van deze moord zonder resultaat.

In januari 1983 werd de toen 23 jarige Martien Hunnik als verdachte aangehouden. Onder grote druk van de verhoorders bekende hij vervolgens de moord. Maar een blinde kon op honderd meter afstand al zien dat er niets van zijn bekentenis klopte. Bij politie en justitie lag daar echter niemand van wakker, de rechters zaten allemaal te slapen en daardoor werd Martien Hunnik tot in hoogste instantie voor de moord veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en TBS. In totaal zat hij ongeveer acht jaar vast.

Al in 2002 kwamen er bij justitie echter signalen binnen dat Martien Hunnik hoogstwaarschijnlijk onschuldig was veroordeeld en dat er anderen, met name genoemde, personen debet waren aan de moord. Aan de hand van deze informatie werd er vervolgens in opdracht van justitie een onderzoek ingesteld naar de juistheid van de informatie. Dat onderzoek leidde vervolgens in 2004 tot een lijvig rapport waaruit bleek dat er hoogstwaarschijnlijk sprake was van een gerechtelijke dwaling en dat Martien Hunnik onterecht was veroordeeld. In plaats van deze informatie openbaar te maken en te zorgen dat de zaak werd heropend, besloot men bij justitie om het dossier in de onderste lade op te bergen en daar te houden. Bij justitie heeft men immers niet zoveel met de waarheid, het eigen imago vindt men veel belangrijker.

In 2010 meldde Martien van Hunnik zich bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf met de mededeling dat hij onschuldig was veroordeeld en hulp zocht om zijn recht te krijgen. Op verzoek van de Telegraaf hebben wij daarop de zaak onderzocht en onze conclusie was duidelijk. De bekentenis van Martien Hunnik klopt niet met de feiten en bovendien was hij qua tijd helemaal niet geweest in staat de moord te plegen.

Eind december 2010 hebben wij daarop contact gezocht met advocaat Geert-Jan Knoops. Hij verklaarde zich bereid de zaak van Martien Hunnik op zich te nemen.

Inmiddels had de zaak in de media de nodige aandacht gekregen en dat bleef natuurlijk ook bij justitie niet onopgemerkt. De mensen die in 2002 en daarna betrokken waren geweest bij het nieuw onderzoek naar de moord op Bart van der Laar realiseerden zich waarschijnlijk dat het wel een heel slechte indruk zou maken als iemand naar buiten zou brengen dat er nog ergens onder in een lade een voor Martien Hunnik ontlastend dossier lag.

Kennelijk onder het motto dat de aanval de beste verdediging is, zocht een medewerker van justitie daarop zelf contact met advocaat Knoops en Martien Hunnik om hen inzage te geven in het achtergehouden dossier. Vervolgens hebben advocaat Knoops en justitie gezamenlijk een herzieningsverzoek ingediend.

Natuurlijk is het goed dat het oude dossier alsnog boven tafel is gekomen. Maar het feit dat het dossier alsnog boven tafel is gekomen heeft naar ons idee niets te maken met een soort gewetensnood bij één of meer medewerkers van justitie. Men heeft van twee kwaden het minst kwade gekozen.

Onze conclusie was en is dat het een schandaal is dat het ontlastende dossier al die jaren weg is gehouden van Martien Hunnik. En net zoals bij de andere dwalingen wordt er ook nu niemand op afgerekend.

Nederland een rechtsstaat?

One Comment

  1. Hendrik says:

    Jammer dat het in de politiek ondanks alle miskleunen bij OM,Politie en Justitie zo oorverdovend stil blijft.

Leave a Reply