Skip to content
 

Alleen de recherche verbeterd?

Door Waarheidsvinder

Eindelijk begint het kennelijk ook tot de politiek door te dringen dat er iets mis met de kwaliteit van de politie. Iets wat wij al jaren beweren.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Van der Steur geschreven dat de kwaliteit van de rechercheurs bij de politie niet in orde is. Volgens hem moet het niveau van veel politiemedewerkers die zich met opsporing bezighouden worden verhoogd. Volgens de minister verandert de criminele wereld en moet ook de recherche anders te werk gaan.

De criminaliteit verschuift naar criminaliteit via internet. Daar heb je een ander soort mensen voor nodig en we merken dat we er daar meer van nodig hebben”, zegt de minister. Naast cybercrime-specialisten doelt hij op onder anderen financieel-economische specialisten. De minister kondigt daarom aan dat er meer specialisten worden aangenomen en dat zij-instromers sneller op een goed niveau worden gebracht. “Ik heb ook aan de politiebonden aangeboden om meer uren voor opleiding te reserveren, zodat we aan de vraag kunnen voldoen.”

Van der Steur vindt ook dat de leidinggevenden in de opsporing beter moeten worden.

Het is jammer dat de minister het alleen over de recherche heeft. Hij realiseert zich kennelijk niet dat veel misdrijven niet door de recherche worden afgehandeld, maar door medewerkers van de basispolitiezorg, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. De meeste inbraken, diefstallen, vernielingen en mishandeling worden door hen afgehandeld en daar ontbreekt het ook aan voldoende kwaliteit om dit soort zaken tot een goed einde te brengen.

Maar niet alleen is er iets mis met de kwaliteit, maar binnen de basispolitiezorg is er ook veel te weinig tijd om goed onderzoek te doen. De onderzoeken moeten namelijk gebeuren tijdens vrije diensten tussen de noodhulpdiensten in en dat zijn maar één of twee diensten in de week. Diezelfde diensten moeten echter ook worden gebruikt voor cursussen en bijvoorbeeld de schietopleiding.

Nog slechter is het gesteld met de aansturing van dat soort zaken. Veel leidinggevenden hebben werkelijk geen kaas van recherchezaken gegeten. Het grote aantallen processen-verbaal dat wordt geseponeerd is daar het levende bewijs van.

Ons advies aan de minister is daarom om zich niet alleen te richten op kwaliteitsverbetering van de rechercheurs, maar zeker ook te kijken naar het gebrek aan kwaliteit van de medewerkers van de basispolitiezorg. Daar hebben de burgers het vaakst mee te maken en hun vertrouwen in de politie neemt bepaald niet toe door gestuntel tijdens een onderzoek.

Leave a Reply