Skip to content
 

Een gemiste kans

Door Waarheidsvinder

Aangehouden verdachten hebben vanaf 1 maart het recht op een advocaat tijdens een politieverhoor. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

“Dit betekent dat de verdachte voordat het verhoor begint moet worden gewezen op dit recht”, licht de Hoge Raad toe. “Als de verdachte niet duidelijk afstand doet van dit recht, moet er bij elk verhoor een advocaat aanwezig zijn.”

In april 2014 bepaalde de Hoge Raad al dat het recht op een advocaat wettelijk moest worden geregeld. De vraag of deze vorm van juridische bijstand in Nederland zou worden toegestaan, heeft strafjuristen jarenlang beziggehouden. De nieuwe wet sluit aan bij Europese jurisprudentie en een huidige EU-richtlijn.

Eindelijk lijkt de zaak nu geregeld te zijn. Maar dat is maar schijn, want de Hoge Raad heeft vervolgens ook bepaald dat wanneer niet aan het recht wordt voldaan dat dit niet automatisch betekent dat een zonder advocaat afgelegde verklaring niet voor het bewijs tegen iemand mag worden gebruikt. De rechter moet in zo’n geval zelf bepalen of en zo ja, welke sanctie is.

Willekeur dus. Want er zullen politiemensen zijn, die wetende dat er geen keiharde sanctie op overtreding staat, zullen proberen zoveel mogelijk deze bepaling te omzeilen en dat zou niet moeten kunnen.

Door deze escape te bieden, maakt de Hoge Raad er zelf een potje van.

Een gemiste kans

4 Comments

 1. Frans says:

  er bestaat wel een verplichting voor het opnemen van het verhoor. Dit is afhankelijk van het soort zaak en moet gebeuren bij het verhoor van de verdachte, getuige en aangever. Ik vind het overigens erg vooringenomen om al te stellen dat politie zoveel mogelijk zal proberen om het recht op een advocaat te omzeilen. Na het rapport Knigge moet aan elke verdachte foldermateriaal worden uitgereikt waarin alle rechten van de verdachte staan. In de regel wordt dit door een hulpofficier van justitie gedaan. Voordat met het verhoor kan worden aangevangen krijgt degene die het verhoor doet digitaal de vraag of de folders zijn uitgereikt. Ik wil niet beweren dat het een 100% waterdichte constructie is, maar het gaat me te ver om nu al te suggereren dat willens en wetens de zaak besodemieterd gaat worden omdat er geen sanctie tegenover staat. De aanwezigheid van een advocaat kan soms ook voordeel voor de politie opleveren. Gevolg is trouwens ook dat de tijd, voor het plegen van onderzoek, mogelijk van 6 naar 8 uur zal gaan.

 2. admin says:

  Het opnemen van verhoren is niet verplicht. Bij grotere zaken gebeurt het veelal wel.

 3. Hendrik says:

  Hoe zit het dan met het opnemen van het verhoor, men is toch ook verplicht om een opname te maken?

 4. Divers says:

  Tja, recent nog gehoord dat er een ander trucje werd toegepast: “het duurt nog wel even voordat er een advocaat kan komen en over een half uur ga ik naar huis. We kunnen snel regelen dat je weer snel op straat komt, maar dan moet je nu wel wat verklaren. Zijn we allebei voor 5en weer thuis…”

Leave a Reply