Skip to content
 

Nieuw onderzoek naar ontploffing handgranaat

Door Waarheidsvinder

We schreven al eerder over het onderzoek naar het ontploffen van een handgranaat in een Bushmaster van het Nederlandse leger in Afghanistan. Deze explosie vond in 2010 plaats in Camp Coyote bij Deh Rawod. Twee militairen, Erik Groenendijk en Admilson R. werden aanvankelijk als verdachte aangemerkt maar beiden werden uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd. Erik Groenendijk, heeft vanaf het begin volgehouden dat hij niets met de ontploffing te maken heeft gehad en dat hij onterecht als verdachte aangemerkt is geweest.

Na bestudering van het dossier konden wij niet tot een andere conclusie komen dan dat hij daarin gelijk heeft. Zijn advocaat Sébas Diekstra heeft daarop een brief geschreven naar de ministeries van Defensie en van Veiligheid en Justitie waarin hij om heropening van het onderzoek vroeg.

Erik Groenendijk heeft nu van het Openbaar Ministerie in Arnhem bericht gekregen dat men bereid is opnieuw naar de zaak te kijken. Het is te hopen dat dit geen loze toezegging is, Erik Groenendijk heeft naar onze mening recht op publiekelijk eerherstel. Wij hopen dat het Openbaar Ministerie tot dezelfde conclusie zal komen.

Noot 13-9-2017

Het was dus toch een loze belofte. Er komt geen vervolgonderzoek mede dankzij een rapport van iemand die zich deskundig noemt. De volgende stap is daarom een artikel 12 procedure bij het Hof in Arnhem.

 

Leave a Reply