Skip to content
 

Politie Enschede in de fout

Door Waarheidsvinder

Vandaag staat in het NRC het verbijsterende verhaal van de 29 jarige Anis Raiss. Hij werkte als politieman in Amsterdam en deed dat tot volle tevredenheid van zijn superieuren. Hij heeft zelfs een onderscheiding gekregen voor zijn aandeel in de aanhouding van een zware Engelse crimineel.

Anis was een modelagent maar Anis heeft één probleem, hij is van Marokkaanse afkomst. In zijn eigen korps hield dat in dat hij te maken kreeg met allerlei vooroordelen van collega’s alleen maar omdat hij anders is dan de gemiddelde blanke Nederlandse politieman of vrouw. Anis kreeg soms vervelende mailtjes van collega’s en ook de nodige hatelijke opmerkingen naar zijn hoofd. Hij vroeg zich regelmatig af of of hij wel bij de politie moest blijven. Waarschijnlijk weet hij inmiddels het antwoord op deze vraag.

Twee maanden geleden was Anis op bezoek bij zijn vader en broer in Enschede. Zijn broertje handelt een beetje via het internet en was door één van zijn leveranciers opgelicht. Anis adviseerde hem een afspraak met de politie te maken om hiervan aangifte te doen. Op de dag van de afspraak zette Anis zijn broer en vader af bij het politiebureau. Zelf ging hij niet mee naar binnen. Al vrij snel belde zijn broertje hem op en vroeg Anis hem en zijn vader weer op te halen. Het bleek dat de politie had geweigerd de aangifte op te nemen. Zijn broertje moest maar via internet aangifte doen.

Anis begreep daar niets van en liep met zijn broertje het politiebureau naar binnen om uitleg te vragen. Hij werd te woord gestaan door twee vrouwelijke agentes die weigerden met hem over de zaak te praten. Ook nadat hij zich als collega bekend had gemaakt bleven ze daarin volharden. Uiteindelijk vroeg Anis of hij de chef van dienst kon spreken. Kort daarop verscheen er een brigadier die het gesprek begon met de vraag: “Wie doet hier alsof hij een agent is”. Toen Anis zei dat hij dat was, kreeg hij te horen dat hij er niet als een politieman uit zag. Kennelijk bestaat er in Enschede een standaard uiterlijk voor politiemensen. Anis moest vervolgens zijn politielegitimatie tonen maar die had hij niet bij zich. Hij stelde daarom aan de brigadier voor om zijn naam in de computer op te zoeken. Maar die voelde daar niets voor.

Toen vervolgens de vader van Anis het bureau binnen kwam lopen, merkte de brigadier op dat hij waarschijnlijk net als zijn vader als schoonmaker werkte.

Na lang gesteggel mocht de broer van Anis toch aangifte aan het bureau komen doen maar niet op dat moment. Hij moest maar een nieuwe afspraak maken en vervolgens verdween de brigadier uit beeld.

De agente achter de balie zei dat hij enkele dagen later ‘s morgens om half elf langs kan komen. Maar ze voegde er nog iets aan toe, ze vroeg Anis of hij wel zo vroeg kan opstaan. Ook die belediging liet Anis over zich heengaan en hij liep richting uitgang van het bureau. Voordat hij naar buiten kon stappen stond er ineens een andere politieman voor zijn neus, een inspecteur. Iemand die leiding geeft aan en groep politiemensen en die hulpofficier van justitie is.

Hij begon direct tegen Anis te schreeuwen dat hij zich onterecht voor politieambtenaar uitgaf. Anis moest mee naar binnen komen om zich te identificeren. Hij greep daarop Anis bij zijn arm.

Maar Anis was de beledigingen inmiddels helemaal zat en rukte zich los. Inmiddels was de brigadier er ook weer bijgekomen en die gilde luidkeels om pepperspray. Er kwamen meerdere politiemensen aangerend en Anis werd naar binnen gesleurd. Hij werd tegen een muur gegooid, kneusde zijn pols en zijn broek werd kapot gescheurd. Daarna werd hij in een cel gegooid.

Kort daarna kwam dezelfde inspecteur bij hem en die begon direct weer tegen hem te schreeuwen. Anis moest in de cel blijven. Hij kreeg geen eten en werd na verloop van tijd overgebracht naar het cellencomplex in Deventer. Want zo gaat dat tegenwoordig in politie Nederland, de meeste bureaus mogen geen arrestanten meer herbergen en zo kan het gebeuren dat je tientallen kilometers verder wordt ingesloten.

In Deventer kwam de volgende ochtend de chef van dienst bij Anis in de cel. In tegenstelling tot zijn collega in Enschede had hij kennelijk wel hersenen. Hij had direct in de gaten dat Anis ten onrechte was aangehouden en na een kort verhoor mocht Anis weer gaan. Stond hij zonder vervoer in Deventer op straat en moest hij maar zien weer in Enschede te komen.

Maar het verhaal van Anis is hiermee nog niet klaar. Vier dagen later kreeg hij van zijn chef in Amsterdam te horen dat er een onderzoek tegen hem werd ingesteld. Hij moest zijn pistool inleveren en kreeg twee weken verplicht verlof. De volgende dag kreeg hij echter al weer van zijn chef te horen dat het allemaal wel mee viel en dat hij weer aan het werk mocht.

Anis besluit direct weer aan het werk te gaan, maar dat blijkt minder eenvoudig te zijn dan hij dacht. Als hij zich op het bureau aan het omkleden is krijgt hij een paniekaanval en barst in huilen uit. Hij sluit zich op in de wc. Zijn chef meldt hem daarop ziek.

Je zou verwachten dat Anis vervolgens excuses heeft gekregen, maar dat gebeurt niet. Hem wordt mediation aangeboden, dat wil zeggen dat hij de zaak moet gaan uitpraten met de collega’s in Enschede. Natuurlijk weigert Anis dat en daarin heeft hij groot gelijk.

Omdat het er sterk op lijkt dat de zaak de doofpot in zal gaan besluit Anis officieel aangifte te doen tegen de betrokken politiemensen in Enschede. Ook zoekt hij nu de publiciteit op omdat hij vindt dat dit soort zaken te weinig aandacht krijgen. Annis zit inmiddels met PTSS thuis.

De politieleiding laat aan het NRC weten dat men de zaak zeer serieus neemt en dat er direct een onderzoek is gestart. Totdat de uitslag van dat onderzoek bekend is wil men geen commentaar leveren.

Wij willen wel vast op de uitkomst van deze zaak vooruitlopen. Anis Raiss zal niet terugkeren bij de politie. Hij zal worden afgekocht en via de achterdeur de politie verlaten. De betrokken politiemensen in Enschede zullen in dienst blijven en bij de politie zal niets veranderen. Het wachten is gewoon op het volgende incident.

Soms schamen wij ons voor het feit dat we bij de politie hebben gewerkt. Vandaag is dat ook het geval.

5 Comments

 1. A. Pothuizen says:

  Integriteit?? Hoe hoger de aap op de rots, hoe lastiger het is om daar nog iets van te maken. Het moment voor de korpschef vd Nat.politie persoonlijk eens in te grijpen en de protocollen in de kast te laten…..Voorbeeld stellen!!! Minimaal degradatie in rang en salaris…..

 2. wim says:

  U beschrijft het begrijpelijk. Ik snap hoe het is gegaan, hoe het zich nog jaren zal voordoen.
  Of de petitie de politietop enigszins onder druk kan zetten betwijfel ik.
  De tweede kamer is op reces en als ze weer beginnen zal er – helaas – weinig aandacht voor deze kwestie zijn.
  Sterkte Anis.

 3. Insider says:

  @ Maria, blijven dromen. Dit soort besmettinkjes zoals jij het noemt lopen bij bosjes rond binnen de politie en wat zo erg is….. de 99% wel integere politiemensen weten dit, zouden daar wat wel tegen willen doen allen houdt dat gelijk in dat je het politiewerk en dus je baan vaarwel kan zeggen. Is een moeilijke beslissing met een koophuisje, vrouw/man en kinderen en een 2e hands Opel Astra voor de deur. Met Anais is het klaar binnen de politie ( waarschijnlijk is hij er zelf ook wel klaar mee ). Je zal straks zien dat veel van de beschuldigingen richting Anais verdraaid worden. Dat is een zeer beproefde tactiek binnen de politie net als bewijzen laten verdwijnen of getuigen binnen de politie te vinden die voor een aai over de bol van de chef wel een door de leiding voorgekauwd verhaaltje willen ophangen. De politieleiding ‘zal zich niet herkennen in de aantijgingen’ en de verhoudingen zullen verstoord zijn als Anais mazzel heeft want dan krijgt hij eervol ontslag en nog een grijpstuiver mee. Vreemd, de politie klaagt over gebrek aan diversiteit binnen de politie. Ik kan mij het wel voorstellen als je dit soort primitief denkende en acterende onbenullen als collega’s krijgt

 4. Maria says:

  Wat een diepe schande. De baliemedewerkers, brigadier en inspecteur behoren op staande voet ontslagen te worden. Ze zijn een besmetting voor de politiewereld!!!!!!!

 5. Insider says:

  Als de regels waar de politie zo hoog over opgeeft gehandhaafd zouden worden zou ik minstens 3 strafontslagen in het verschiet moeten zien, de agente achter de balie, de brigadier en de inspecteur. De reactie van de te hulp schietende agenten kan ik begrijpen… die moeten er immers op kunnen vertrouwen dat hun ‘chef van dienst’ en bevoegd ambtelijk bevel geeft. Helaas is dit een utopie. Het gaat namelijk als volgt; In Enschede kruipen deze lieden bij elkaar, stemmen hun verhaal op elkaar af en zetten zodoende op ambtseed/belofte de grootst mogelijke onzin op papier hetgeen daarna door iedereen als de waarheid wordt gezien. Naar aanleiding van deze verklaringen zal Anis straks blij moeten zijn dat hij er zonder strafontslag vanaf komt, hem zal misschien een karige vergoeding worden toebedeeld. Anis zal verweten worden dat omdat hij politieman is, in principe 24 uur per dag in dienst is zich niet kon legitimeren maar helemaal kwalijk zal hem genomen worden dat hij naar de pers is gestapt en aangifte heeft gedaan. Beste mensen, hoewel dit een wel heel schandalige bejegening is van een collega komen dit omgangsvormen met eigen collega’s met zeer grote regelmaat voor binnen de politie. Waarheidsvinder en ik kunnen daar volop over meepraten.

Leave a Reply