Skip to content
 

Is het muntje eindelijk gevallen?

Door Waarheidsvinder

Op deze site hebben wij al vaker aangegeven dat er iets mis is met de organisatie van de politie. Dat men te vaak de oplossing van problemen zoekt in het aantal mensen dat er worden ingezet. Men gaat voor kwantiteit onder het motto “meer is beter”. Wij bestrijden dat, tien blinden zien nu eenmaal niet meer dan één blinde. Het feit dat een moord door 24 man wordt onderzocht biedt dus geen enkele garantie voor kwaliteit. De tientallen zaken die wij inmiddels hebben onderzocht zijn daar het levende bewijs van.

In deze opvatting staan wij niet alleen. Ook door wetenschappers is vaker aangegeven dat het niveau van veel politiemensen te laag is om ingewikkelde zaken goed te kunnen onderzoeken.

De politie heeft geprobeerd dit probleem een beetje te ondervangen door het fenomeen “zij-instromer” in te voeren. Hoger opgeleide mensen die het niveau van politieonderzoeken zouden moeten verhogen. Het probleem daarbij is dat de gemiddelde politieman of vrouw zelf ook denkt dat meer automatisch beter is. Het aantal dienstjaren is volgens deze politiemensen kennelijk belangrijker dan het aantal hersencellen. Om die reden weigeren zij vaak de zij-instromers serieus te nemen, zich daarbij beroepende op hun jarenlange ervaring. Zij realiseren zich kennelijk niet dat 30 jaar de verkeerde kant oplopen ook ervaring is. Ervaring hoeft dus helemaal geen garantie voor kwaliteit te zijn.

Het gevolg is dat veel zij-instromers na verloop van tijd teleurgesteld de politie verlaten. Een triest voorbeeld daarvan is Michiel Princen, die zijn ervaringen vastlegde in het boek “De gekooide recherche.”

In De Telegraaf van hedenmorgen staat een interview met korpschef Eric Akerboom met maar liefst twee misdaadjournalisten. In het interview spreekt Akerboom over de behoefte van de politie aan hoger opgeleide mensen. Hij gaat zelfs zover dat hij volgens het artikel zegt: “Als de politiebegroting niet omhoog kan of mag, moet ik met die fte’s schuiven, dan is de opgelegde sterkte van 49.802 niet heilig. Het kan zelfs betekenen dat we iets minder rechercheurs krijgen, maar dan wel met cyberdeskundigheid en betere IT. Politiewerk blijft altijd mensenwerk, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de praktijk van voortschrijdende techniek.”

Kennelijk is het muntje eindelijk gevallen, er moet bij de sterkte van de politie meer naar kwaliteit worden gekeken dan naar kwantiteit. Wij zijn dat helemaal met Akerboom eens. Maar in tegenstelling tot Akerboom denken wij dat dat gebrek aan kwaliteit niet alleen voor de digitale recherche geldt. Ook bij het ” normale” recherchewerk ontbreekt het vaak aan kwaliteit.

4 Comments

 1. Divers says:

  Wat mij ook altijd verbaasd heeft in de organisatie, is dat het materiaal en de middelen niet van “het beste van het beste” was, zeker als je het vergelijkt met het leger (kosten en apparatuur van de JSF bijvoorbeeld). Kijk alleen eens wat een Amerikaans politievoertuig aan boord heeft..

  Mooi voorbeeld was een klein korps in België, waar 2 Audi Q7 werden aangekocht. België in rep en roer, maar de korpschef pareerde heel simpel: ik zit hier op een luxe bureaustoel in een riante werkkamer. Voor de mensen op straat is de auto hun kantoor, 24/7. Dan mag je daar ook hoge eisen aan stellen…

 2. insider says:

  De ‘teloorgang’ ook financieel bij de politie is eigenlijk al ingezet bij de 1e reorganisatie ( lees bezuiniging) van 1994. We gingen van Gemeente- en Rijkspolitie naar regiopolitie. Rijkspolitieagenten, soms niet meer gewend dan weidse landschappen en stugge agrariërs werden vaak tegen hun zin en zelfs grote angst in grote steden met harde criminaliteit en ‘door roeien en ruiten’ gaande dienders geplaatst. Gelukkig hadden vele bij de Rijkspolitie die daar kennelijk alle tijd voor hadden nog wel de tijd om elkaar vlak voor de reorganisatie te bevorderen. Zeker 90% van die RP-ers zagen wij binnen de kortste keren op branden waarna ze noodgedwongen op een rustigere stek voor een dik salaris papier op hun bureau van links naar rechts gingen schuiven op de zgn. afdelingen ‘lege dozen’ of ‘gevonden vliegtuigen’. Nu nog steeds zijn er dat soort afdelingen voor bijv. collega’s met straatvrees ( geloof het niet maar die agenten zijn er ). Tevens lopen op sommige bureaus al jarenlang mensen rond waarvan eigenlijk niemand weet wat hij/zij doen. Als er werkelijk meer geld beschikbaar moet komen zal men eerst de belachelijke toelages en beloningen van het kader af moeten schaffen maar ook eens kijken van wie nu eigenlijk wat doet vanaf SK 9 en of die eigenlijk wel wat doet. Herschikking van het personeel, de SK’s 9 ook de straat op in volcontinu. Heb je twee vliegen in één klap, meer dienders op straat en effectiever gebruik van het budget.
  Wat betreft specialismen zoals cybercriminaliteit en IT deskundigheid ben ik het met Waarheidsvinder eens. Jarenlang werd binnen de politie gedacht dat een avondcursusje IT voldoende was. Daar moeten deskundigen voor ingehuurd worden maar het ouderwetse speur-, snuffelwerk en verhoorwerk….. daarbij is jarenlange ervaring toch wel een voordeel, daar kan je geen zijinstromers zonder enige politie-ervaring en feeling niet in gebruiken.

 3. juzo says:

  Nou,
  ‘t muntje valt nog niet.
  Want er komt geen geld.

  En dat is wel jammer natuurlijk.
  Men zal ‘t met de huidige centjes moeten doen.
  ‘t Enige wat de politie doet, is altijd en iedere keer maar weer opnieuw, vragen om extra geld.

  Maar na ‘t rondrijden met claxonnerende politie-auto’s,
  en ‘t niet-regelen van verkeer,
  niet uitschrijven van bonnen,
  en niet beveiligen van wedstrijden

  is het afgelopen met extra geld.
  Het publiek van Nederland,
  en daarmee, de leden van de Tweede Kamer,
  der Staten, Generaal,

  hebben er nóú genoeg van.
  Van ‘t extra geld,
  dat naar de politie gaat.

  Ándere geldvragers gaan nu vóór.
  Het oplospercentage van de politie is nog maar steeds onder de 30%.

  Daar hadden ze éérder ‘an moeten denken.

  Dus ‘t valt nog niet zo erg.
  Dat nieuwe kwartje
  van de nieuwe heer Akerboom.

  Tot volgend jaar.

 4. Arjan (Culemborg) says:

  De reorganisaties van de politie zijn en waren juist, zeker bij de eerste, gestoeld op kwantiteit (aantal dienstjaren).
  Het beleid omtrent zij-instromers is deels verkeerd aangepakt, hoe bedreigend dan ook door de “routiniers”
  ervaren. Sommige waren de arrogantie zelve, anderen
  hadden ondanks hun HBO/universitaire opleiding totaal geen feeling etc.
  Daarnaast speelt de slappe houding van leidinggevenden die totaal ondeskundig zijn en ogv andere competenties menen sturing te kunnen geven, daarbij de instromers negeren….een rol.
  De politie is n blijft een dure organisatie, waarbij er relatief veel ambtenaren de kantjes ervan af lopen, weinig hart hebben voor de zaak, elke vernieuwing bv dus zijstroom zien als bedreiging met incompetente leiding….

Leave a Reply