Skip to content
 

De veroordeling van Louis Hagemann

Door Waarheidsvinder

Op maandag 5 maart 1984 worden rond zes uur ‘s avonds in een woning aan de Argonautenstaat in Amsterdam de lichamen gevonden van de 30 jarige Corina Bolhaar, haar 6 jarige zoontje Sharon en haar 9 jarige dochtertje Donna. Corina is gewurgd met een koord, de beide kinderen vertonen ook wurgsporen maar zij hebben daarnaast ook een aantal steekwonden. Het derde kindje van Corina, de 1 jarige Brian zit huilend in zijn box en heeft geen verwondingen. Corina is zaterdag 3 maart 1984 rond 17.00 uur voor het laatst levend gezien.

De zaak krijgt natuurlijk veel aandacht in de media en de politie is er alles aan gelegen de zaak op te lossen.

Gezien de afwezigheid van braaksporen aan de woning gaat de politie er vanuit dat de dader een bekende van Corina moet zijn geweest. Op 18 maart 1984 wordt Hells Angel Louis Hagemann, een vriend van Corina, als verdachte aangehouden. Hij heeft al de nodige veroordelingen achter de rug en staat als gewelddadig bekend. Bovendien blijken zijn verklaringen niet altijd betrouwbaar te zijn.

De politie is er daarom van overtuigd dat hij de moordenaar is maar kan daarvoor geen bewijs vinden. Uiteindelijk moeten ze hem op 23 april 1984 weer vrijlaten en het onderzoek loopt uiteindelijk dood.

Eind 2001 gaat Peter R. de Vries zich met zaak bemoeien. De zaak staat dan kort voor de verjaring. Doodslag is inmiddels al verjaard en de dader kan alleen nog voor moord worden vervolgd.

Uiteindelijk leidden de bemoeienissen van Peter R. de Vries er toe dat Louis Hagemann opnieuw wordt aangehouden. Probleem is wel dat alle sporen uit de zaak inmiddels zijn verdwenen. Aanvankelijk komt de politie met allerlei verhalen over wateroverlast maar uiteindelijk blijkt dat men de sporen, buiten medeweten van de officier, gewoon heeft vernietigd. Naar de reden daarvoor kunnen we alleen maar raden. Die in beslag genomen goederen hadden van groot belang kunnen zijn voor de waarheidsvinding. Onder meer zat er een touw en een koord bij waarmee een van de kinderen was gewurgd. Met de huidige technieken zou daar het DNA van de dader op gevonden kunnen worden.

Louis ontkent wederom bij hoog en laag dat hij iets met de moorden te maken heeft, maar dat helpt hem niet. Op grond van een aantal zeer twijfelachtige verklaringen van door Peter R. de Vries opgedoken getuigen wordt Louis Hagemann uiteindelijk op 22 juli 2005 door het Gerechtshof in Amsterdam voor moord veroordeeld. Bewezen wordt verklaard dat hij Corina en haar beide kinderen op zondagmorgen 4 maart om het leven heeft gebracht. Hij krijgt levenslang.

De Hoge Raad bekrachtigt de veroordeling op 21 november 2006 en daarmee gaat het boek dicht.

Louis Hagemann is inmiddels getrouwd en samen met zijn echtgenote begint hij de strijd voor vernietiging van het vonnis. In 2014 is een door zijn advocaat ingediend herzieningsverzoek door de Hoge Raad afgewezen. De redenen waarom het verzoek is afgewezen zijn echter net zo twijfelachtig als de gronden waarop hij is veroordeeld.

Louis Hagemann en zijn vrouw geven echter niet op en inmiddels ligt er een nieuw herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, ingediend door zijn advocaat John Peter.

Omdat er al zo veel mensen met deze zaak bezig waren hebben wij ons nooit echt in de zaak verdiept. Maar recentelijk zijn we dat wel gaan doen. Hetgeen wij tegen kwamen deed ook ons ernstig twijfelen aan de schuld van Louis Hageman.

Een van de zaken die ons op die gedachte brachten is een reportage van EenVandaag van 4 oktober 2016.

In de reportage komen een aantal deskundigen aan het woord of worden geciteerd. Er worden een aantal zaken genoemd die, wanneer zij juist zijn, er op wijzen dat de Louis Hagemann niet de moordenaar van Corina en haar beide kinderen is.

 • De moord op Corina zou al op zaterdag 3 maart na 17.00 uur zijn gepleegd en niet op de ochtend van zondag 4 maart.  Deze stelling vindt steun in het dossier . Daaruit blijkt dat kort na de moorden een achterbuurvrouw van Corina tegen de politie heeft verklaard dat er in de woning van Corina op zaterdagavond rond 21.00 uur een hevige ruzie was geweest tussen Corina en een onbekende man. Ze gaf zelfs een signalement van deze man; ongeveer 35 jaar oud, 1.78 lang, donker glad haar, zwart lederen jack en goed Nederlands sprekend. Met die verklaring van deze vrouw is niets gedaan en het signalement is nergens vermeld. In het proces-verbaal staat dat de rechercheurs hebben verklaard dat de vrouw geen bijzonderheden had, een aperte leugen dus.  Een tweede buurtbewoonster verklaarde op  8 maart tegen de politie dat zij op zaterdagmiddag 3 maart rond  13.15 uur voor de deur van haar woning was aangesproken door een onbekende man die naar Argonautenstraat 20 vroeg, het adres van Corina Bolhaar. Het signalement van deze man kwam precies overeen met het signalement van de achterbuurvrouw. Deze getuige wist echter ook nog te vertellen dat de man cognackleurige tas over zijn rechterschouder droeg. Als de beide verklaringen juist zijn dan betekent dit dat de man al ‘s middags rond 13.30 uur bij Corina was en daar ‘s avonds om 21.00 uur nog was. Het kan niet anders of deze man moet een goede bekende van Corina zijn geweest. Maar kennelijk wist hij niet precies waar ze woonde want anders had hij niet hoeven vragen waar nummer 20 was. Naar hem is nooit onderzoek gedaan.
 • De moordenaar moet linkshandig zijn geweest en Louis is rechtshandig
 • De verklaringen van de getuigen die over Hagemann hebben verklaard worden door deskundigen als onbetrouwbaar betiteld

Kortom er lijken meer dan voldoende redenen voor de Hoge Raad om de veroordeling van Louis Hagemann te vernietigen en een nieuw onderzoek te gelasten. Het feit dat Louis Hagemann een aanzienlijk strafblad heeft mag naar onze mening geen reden zijn om een onterechte veroordeling in stand te laten. Bovendien betekent een onterechte veroordeling van Louis Hagemann dat de werkelijk dader nog vrij rond loopt.

2 Comments

 1. De veroordeling van Louis Hageman is de grootste dwaling uit de Nederlandse geschiedenis.
  Met dank aan het gemanipuleer van Peter R de Vries.Die programmamaker en hater van Louis.
  Ongelooflijk gewoon, bewijsmiddelen zijn vernietigd aangevuld met totaal gelogen verklaringen
  wordt er gewoon iemand voor de rest van zijn leven weggestopt. Ook dit is nederland dus!!

  gr Ron Kallenbach.

 2. Hendrik says:

  Het is te hopen dat ze met het herzieningsverzoek een beetje haast maken, de herziening van Ernst Louwes is 2 jaar geleden ingediend en daar hoor je ook maar niets over

Leave a Reply