Skip to content
 

Leon Groeneweg is niet verdronken

Door Waarheidsvinder

Op 14 januari 2007 werd in een ondiepe sloot tussen de wijk De Akkers en de Harreweg in Schiedam het lichaam gevonden van de 18 jarige Tariq Chatta. Zonder dat er sectie op zijn lichaam was verricht kwam de politie al snel tot de conclusie dat Tariq bij het plassen in de sloot was gevallen en daarna verdronken.

Ruim een jaar later, op 15 juni 2008, werd in het Brielse Meer bij camping Kruininger Gors het lichaam van zijn vriend, de 19 jarige Leon Groeneweg, gevonden. Ook hij was volgens de politie verdronken.

Al jaren beweren wij dat zowel Tariq als Leon Groeneweg niet zijn verdronken maar zijn vermoord. Wij staan daarin bepaald niet alleen. Maar al jaren is het vechten tegen de bierkaai, want politie en justitie blijven tot op heden bij hun eerder ingenomen standpunt.

Op het lichaam van Leon is destijds echter wel sectie verricht. In 2014 schreef patholoog Danny Spendlove na bestudering van het sectierapport al dat Leon hoogstwaarschijnlijk niet verdronken was. Maar ook zijn rapport werd door justitie terzijde gelegd.

Uiteindelijk hebben de ouders van Leon op eigen kosten in januari 2016 het lichaam van Leon laten opgraven. Het lichaam is daarna onderzocht door patholoog-anatoom Frank van der Goot, een man die jaren als patholoog-anatoom bij het NFI heeft gewerkt.

Vandaag werd zijn conclusie bekend; Leon was hoogstwaarschijnlijk al dood toen hij in het water terecht kwam.

In gewoon Nederlands betekent dit dat Leon inderdaad is vermoord. In een beschaafd land zou dat tot een nieuw onderzoek moeten leiden. Maar ja, we zijn in Nederland en dan moet je het nog maar afwachten, politie en justitie geven niet graag hun ongelijk toe.

Het lijkt ons daarom zeer wenselijk dat ook de politiek eens naar de beide zaken gaat kijken. De niet bestrafte moord op twee jonge jongens zou toch ook hen aan het denken moeten zetten. Wie schudt politie en justitie nu eens wakker?

Noot 21-2-2017

Ook de conclusies van de patholoog maken geen verschil. Justitie blijft volhouden dat Leon is verdronken. Gisteren hebben de ouders van Leon van hoofdofficier van justitie Mr. Van Nimwegen te horen gekregen dat het dossier door politie en justitie definitief is gesloten. Job Knoester, de advocaat van de ouders, zal een kopie van het dossier krijgen zodat hij een  artikel 12 procedure bij het Gerechtshof in Den Haag kan starten. Voor hem en voor ons is het dossier nog niet gesloten.

3 Comments

 1. juzo says:

  De insider heeft volledig gelijk.
  Het gebeurt wel eens dat je als buitenstaander, burger binnen bij de politie wordt gehaald.
  De politie laat dan zien, hoe het er bij de politie toegaat en waar het niet goed gaat.
  “De politie is corrupt,” zegt de politie dan.
  Aangezien we de betreffende politie goed en al heel lang door en door kennen, is de politie heel betrouwbaar.
  Vroeger waren er politiepsychologen bij de politie aangesteld.
  Zij deden heel goed werk.
  Om allerlei redenen zijn ze de politie uit gehoepeld.
  Binnenkort zal het zo zijn dat van de tien politiemensen er negen ziek thuis zitten.
  Het gaat NIET goed, met de politie in Nederland.
  Het einde, van de problemen, is niet in zicht.
  Van aangrenzend buitenland worden deze signalen niet vernomen.
  .
  NOS Teletekst 109 – 10-02-17, 19:40
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Wie politie belt,wacht nog te lang

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  / De wachttijd bij het politienummer
  0900-8844 is nog altijd te lang.Iedere
  dag hangen honderden bellers op voordat
  ze iemand aan de lijn krijgen,blijkt
  uit interne stukken van de politie.

  Het nummer is bedoeld voor niet-urgente
  meldingen en vragen.De norm is dat 80
  procent van de bellers in 20 seconden
  iemand aan de lijn moet hebben.Die norm
  wordt al tijden niet gehaald.In januari
  werd 73 procent op tijd geholpen.

  Het dieptepunt was in september,toen
  minder dan de helft van de telefoontjes
  op tijd werd beantwoord.De centrales
  zijn onderbezet doordat ruim een op de
  tien medewerkers ziek thuis zit.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  .

 2. insider says:

  @ Beste heer Juzo, de politie in Nederland is niet door en door corrupt, integendeel. Echter ontegenzeggelijk zitten er binnen de politie wel enige lieden tussen die corrupt zijn (ik ben er zelf een paar daarvan tegen het lijf gelopen) en een groter aantal meelopers/jaknikkers die aan carrièreplanning doen liefst over de rug van anderen. Dit soort geblunder wijt ik meer onvoldoende man/vrouwkracht, ontoereikend budget, ontoereikende scholing en door genoemde feiten ontstane desinteresse/frustratie hetgeen duidelijk iets van de laatste jaren is. Dit soort zaken zoals boven omschreven zijn meestal complex en tijdrovend en gezien bovenstaand gebrek aan geld en (gekwalificeerd) personeel zijn dit zaken die men liever kwijt als rijk is. Derhalve wordt vaak maar al te graag voor een gemakkelijke uitweg gekozen. In verband met de heersende angstcultuur binnen de politie durft meestal niemand en geef ze eens ongelijk hierover ‘ aan de bel te hangen’. Ik weet zeker dat veel dienders heel graag hun mond eens open zouden willen doen maar dan komt weer het oude politieadagium om de hoek kijken ‘binnen de muren van het politiebureau is het gevaarlijkers dan daar buiten’.

 3. juzo says:

  Goed werk.
  Er is weinig van te verwachten.
  Politie en Justitie in Nederland
  zijn door en door corrupt.

  En daar zullen wij het mee moeten doen.
  Of we dat nu leuk vinden of niet.

  Jules Zollner.

Leave a Reply