Skip to content
 

Moeder van Sharleyne moet worden vervolgd

Door Waarheidsvinder

In het voorjaar van 2016 deden wij op verzoek van de vader onderzoek naar het overlijden van de 8 jarige Sharleyne Remouchamps uit Hoogeveen. Sharleyne overleed op 8 juni 2015 na een val van de 10e verdieping van een flatgebouw waar zij samen met haar moeder woonde.

Na de val zagen buren dat de moeder op de galerij voor haar woning stond. Kort daarna zagen zij de moeder een woning op de 2e verdieping van de flat naar binnen gaan. Vervolgens verscheen de dronken moeder op straat waar zij door de inmiddels ter plaatse gearriveerde politie werd aangehouden.

Tijdens de verhoren op het politiebureau beriep de moeder zich op haar zwijgrecht, zij weigerde iets te verklaren over hetgeen er met haar dochter zou zijn gebeurd. Tot verbijstering van de vader werd zij daarop na enkele dagen vrijgelaten.

De zaak bleef een tijdje liggen en uiteindelijk besloot het Openbaar Ministerie in Groningen de zaak te seponeren. Volgens persofficier van justitie Pieter van der Rest had men geen bewijs dat Sharleyne door haar moeder was vermoord. Volgens hem kon er ook sprake zijn van een ongeval of zelfmoord.

De vader nam daar geen genoegen mee en begon een zogenaamde artikel 12 procedure bij het Gerechtshof in Leeuwarden, waarin hij het Hof vroeg het Openbaar Ministerie te bevelen alsnog tot vervolging van de moeder van Sharleyne over te gaan.

Nadat wij het dossier op verzoek van de vader van Sharleyne hadden bestudeerd, konden wij maar tot één conclusie komen; Sharleyne is met geweld om het leven gebracht. Er is geen sprake van een ongeluk of zelfmoord.

Toen persofficier Pieter van Rest door een journaliste met onze conclusies werd geconfronteerd wist hij niet meer te zeggen dan dat de journalisten ons niet serieus moesten nemen. Wij waren immers twee gefrustreerde ex-medewerkers van de politie Groningen. Over de inhoud van onze analyse sprak hij met geen woord.

Advocaat-generaal Marina Weel, de vertegenwoordiger van het OM bij het Gerechtshof in Leeuwarden reageerde op dezelfde wijze tijdens een zitting van het Hof. Niemand moest ons serieus nemen was haar boodschap. Een beproefde tactiek die de Oude Grieken al toepasten. Niet inhoudelijk reageren op de boodschap maar je richten op de boodschapper. Natuurlijk is dit soort gedrag een bewijs van zwakte maar daarom niet minder gebruikelijk bij politie en justitie.

Vandaag is duidelijk geworden dat wij gelijk hadden, de officier van justitie heeft de zaak onterecht geseponeerd. Volgens het Gerechtshof in Leeuwarden is er ‘een redelijk vermoeden’ dat de moeder betrokken is geweest bij de dood van Sharleyne.

Sharleyne bevond zich de betreffende nacht in de woning van de moeder en stond onder haar zorg en toezicht. Er zijn geen sporen in of rondom de woning aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van andere personen ten tijde van de val. Het stilzwijgen van de moeder draagt bij aan de opvatting dat er geen derde bij betrokken was”, laat het gerechtshof weten. “ Bovendien blijkt uit getuigenverklaringen dat de moeder meteen na Sharleynes val op de galerij stond.”

Door de uitspraak van het gerechtshof is Sharleynes moeder nu opnieuw verdachte in de zaak en moet het OM moet een nieuw onderzoek starten naar de dood van het meisje.

Misschien dat persofficier Pieter van Rest en advocaat-generaal Marina Weel de volgende keer beter naar de feiten kunnen kijken dan naar de boodschappers van voor hun onprettig nieuws.

6 Comments

 1. Insider says:

  Als oud politieman en rechercheur heb ik de misschien een beetje vreemde kronkel om na te denken hoe de behandelende politiemensen/rechercheurs zich na zo’n beslissing moeten voelen en wat er ten burele plaatsvindt. Zeker weet ik wel dat ze onderhevig zullen zijn aan de vaak(vriendschappelijke)hoon van collega’s maar anderzijds…. hoe zullen ze over zichzelf en hun bekwaamheid voor het vak denken. Hebben ze wel het juiste ‘fingerspitzengefühl’, gingen juist door gebrek hieraan de alarmbellen niet rinkelen toen de getuige ( nu verdachte) zich beriep op haar zwijgrecht bij zo’n drama maar ook haar gedrag onmiddellijk na de fatale val. Buiten dat hoe zullen hun chefs het oppakken, zullen zij de onkunde alleen op deze politiemensen afschuiven terwijl ze zelf ook wel degelijk een controlerende taak in deze hadden. Ik als ploegchef bij de recherche had de afspraak met mijn ploegleden dat ze voor het afronden van een zaak of bij een gecompliceerd onderzoek regelmatig bij mij binnen stapten voor overleg en eventuele raad en daad. Het wil niet zeggen dat de moeder inderdaad de dader is, ik heb gekkere ontknopingen gezien maar er zijn in deze zaak genoeg feiten die op z’n minst om een uitvoeriger onderzoek vroegen. Er bestaat in het ambtenarenrecht een term zoals ‘onbekwaamheid voor het vak anders door ziekte of geestesvermogens’ of te wel plat gezegd ‘ga alsjeblieft’ wat anders doen. Idd hulde, goed werk van Waarheidsvinder, vooral door het in de publiciteit te brengen want anders had het één van de vele zaken die geweest die op de stapel beland was. Dat het onderzoek onzorgvuldig was is geen ‘rocketscience’ echter dat is in vele zaken zo…. de verdienste van Waarheidsvinder ligt hier dus vooral in het feit de juiste wegen bewandeld te hebben, op de juiste knoppen te hebben gedrukt en de gevoelige snaar geraakt te hebben zodat de zaak weer op de agenda kwam.

 2. admin says:

  Dank u

 3. Potman says:

  Opnieuw mooi werk!

 4. admin says:

  Dank voor de vriendelijke woorden. Nu maar hopen dat OM en politie alsnog de dood van Sharleyne serieus gaan onderzoeken

 5. juzo says:

  Je brengt het heel clean en cool.
  Dat is op zich al een grote verdienste van jullie werk.
  We weten allemaal waar Abraham de Mosterd Haalt,
  achter de coulissen en in de afzonderlijke beslotenheid,
  van de tempels van Openbaar Ministerie en Rechtspraak.

  Je moet maar het geluk hebben dat je sommigen een beetje beter kent,
  en er een dealtje mee kunt maken,
  anders ga je als (oud-) politieman of journalist onherroepelijk
  met je werk en je ambities tegen de vlakte.

  Zo is dat hier in Nederland en het zal nooit veranderen.
  Daar moet je tegen kunnen.
  Anders had je het beroep niet moeten kiezen.

  Jullie hebben het goed gedaan.
  Dat mag wel eens worden gezegd.
  Mijn respect, en gelukwens.

  Jules Zollner.
  .

Leave a Reply