Skip to content
 

Nieuwe cursus politie

Door Waarheidsvinder

De sectie Forensische Psychologie van de Universiteit Maastricht onderhoudt een blog getiteld “ Forensisch Psychologie Blog. Op dit blog troffen wij het volgende artikel aan van assistent professor Ewout Meijer. Het leek ons de moeite waard dit artikel over te nemen. Het laat weer eens zien dat men bij de politie van alles verzint om maar te scoren.

Proactief signaleren

Sjoerd van Seeters is enthousiast: … “ De wereld verandert en de politie moet mee. Wij willen niet wachten op een aanslag en dan pas reageren, wij proberen ze te voorkomen.”

En daarom gaan alle 2500 agenten van de politie Zeeland-West-Brabant de cursus proactief signaleren (PAS) volgen, zo kondigt BN De Stem aan in twee artikelen. Het idee achter PAS is dat mensen die iets te verbergen hebben anders op de aanwezigheid van de politie reageren dan zij die ter goeder trouw zijn. Dus wie zich omdraait en de andere kant oploopt, heeft iets op zijn kerfstok. Als dat gebeurt, is er alle reden voor de politie om eens een gesprekje met de betreffende persoon aan te knopen. Een leugenaar laat zich dan eenvoudig ontmaskeren: hij loopt rood aan, wendt steeds het gezicht af, en draait met de ogen. Allemaal rode vlaggen.

De docent “gevaarbeheersing” die de agenten in deze beginselen gaat onderwijzen, legt uit: “ De methode werkt”. Hoe hij dat weet? Nou, tijdens oefeningen op de stations Breda en Tilburg pikten cursisten er een man uit die niet was komen opdagen bij een DNA-test. En een winkeldief die een straf moest uitzitten. En enkele ongewenste vreemdelingen. En bovendien een jongen die was weggelopen uit een jeugdinstelling.

Hoeveel aanslagen zo voorkomen zijn, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat soortgelijke methodes op Schiphol populair zijn. En dat Osama Krayem – een van de mannen die was betrokken bij de bloedige terroristische aanslagen in Parijs en Brussel – verklaard heeft op 13 november 2015 tevergeefs twee uur lang op Schiphol naar bagagekluizen te hebben gezocht die groot genoeg waren om wapens en explosieven in te kunnen verstoppen. Geen PASser, spotter, of profiler die hem een strobreed in de weg legde.

En toch gaan alle 2500 agenten op training om te leren dat iemand de wegloopt voor de politie iets te verbergen heeft. Waarom? Omdat Sjoerd denk dat het werkt. En trouwens, die rode vlaggen waaraan je een leugenaar kunt herkennen: da’s psychologie van de koude grond. Er klopt niets van. De kernvraag is dan: moeten we onze veiligheid en burgerrechten in handen leggen van een gymleraar?

De politie klaagt altijd over een gebrek aan geld en mensen. Maar wat kost een dergelijk cursus aan geld en menskracht? Wie heeft dit beslist? Zou er echt iemand denken dat Nederland nu veiliger gaat worden?

3 Comments

 1. admin says:

  Ja. Misschien dat men in Zeeland beter meer zou kunnen doen tegen de groei van de invoer van cocaïne. Daar heeft men kennelijk geen geld en mensen voor.

 2. Frans says:

  Je lacht je toch helemaal rot om zoiets. Puur indekken voor het geval er iets gaat gebeuren. Er kan dan in elke geval worden verkocht dat we onze politiemensen “goed” hebben opgeleid. Volksverlakkerij!

 3. juzo says:

  De onderhavige kwestie is goed verwoord door Waarheidsvinder.
  De getoonde scepsis over de waarde van de opleiding is volkomen terecht.
  Dat er bijscholing, cursus, begeleiding, opwaardering komt voor de politie,
  is goed. En wel heel hard nodig ook.
  Het is altijd beter dan helemáál niets.
  Maar dan moet het wel heel erg goed gebeuren.
  Dan moeten we daar de beste voorzieningen voor treffen, die maar
  denkbaar en haalbaar zijn.
  Anders wordt ‘t niks. Daar kan je donder op zeggen.
  Wat de universiteit Maastricht betreft heb ik daar een hard hoofd in.
  Enige jaren geleden werd daar een aparte nieuwe leerstoel opgericht in de rechtenfaculteit, om adspirant en reeds ‘gesettelde’ officieren van justitie klaar te stomen, bij te scholen, praktijkvaardig te maken voor de uitoefening van hun vak.
  En ook om op te leiden na hun studie, vlak voor in diensttreding.
  De Maastrichtse studie (leergang) verscheen af en toe in de pers. De openbaarheid. De media in Zuid-Nederland.
  De laatste jaren is er echter niets meer van vernomen.
  Vermoed wordt, dat de bij- en na- studie voor officieren van justitie te Maastricht, een zachte dood is gestorven.
  We kunnen niet zeggen, dat het niet heel hard nodig is, voor de officieren van justitie. En het Openbaar Ministerie in heel Nederland.
  Hun rang en stand, uitoefening van het ambt, eer, aanzien, geloofwaardigheid, respect, integriteit, macht en “savoir vivre”, zijn de laatste tijd nogal in de lappenmand geraakt, kunnen we wel zeggen.
  Naar aanleiding van zeer recente schokkende gebeurtenissen.
  Van enige eer en aanzien voor het Openbaar Ministerie is niet veel overgebleven.
  Het gaat niet goed, met politie en justitie, in Nederland.
  Het gaat zelfs nog steeds slechter.
  Dat is een slechte zaak voor het land.
  Verbeteringen zijn niet in zicht.
  Reden te over, om beide “takken van dienst”, in de Nederlandse samenleving, waarvoor wij belasting betalen,
  met de grootste spoed en intensiteit een geheel nieuwe effectieve bij- en na-scholingscursus, al dan niet forensisch, dwingend op te leggen.

  Jules Zollner.

  .

Leave a Reply