Skip to content
 

Alles behalve de waarheid

Door Waarheidsvinder

In de nacht van 25 op 26 februari vond een explosie plaats in Italiaans restaurant Dal Baffo aan de Weerdingerstraat in Emmen. Onmiddellijk daarna brak er een grote brand uit in het pand. Die brand was zodanig dat vier boven het restaurant gelegen woningen tijdelijk moesten worden ontruimd.

Uit het politieonderzoek is inmiddels gebleken dat er sprake is geweest van brandstichting en natuurlijk wil de politie weten wie daarvoor verantwoordelijk is.

Gelukkig was het pand voorzien van twaalf camera’s en de beelden van die camera’s werden vastgelegd op de in de zaak aanwezige opnameapparatuur. Die opnameapparatuur was na de brand nog in het pand aanwezig, dat blijkt onder meer uit foto’s die door de Forensische Opsporing na de brand zijn gemaakt. Er is daarom een grote kans dat deze camera’s hebben vastgelegd hoe de brand werd gesticht en wie dat heeft gedaan. Om daar achter te komen moet je natuurlijk de beelden bekijken.

Dat laatste is niet gebeurd. De politie heeft namelijk verzuimd de opnameapparatuur in beslag te nemen en kwam daar pas drie dagen na de brand achter. Toen men terugging om de apparatuur alsnog in beslag te nemen bleek deze te zijn verdwenen. Iemand was de politie voor geweest.

Omdat men de opnameapparatuur toch wel graag wil hebben is er nu in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak besteed. Men is op zoek naar mensen die iemand in het afgebrande pand hebben gezien en die de recorder mogelijk meenamen.

Het niet in beslag nemen van de opnameapparatuur is natuurlijk een grote fout, daarvoor hoef je niet te hebben gestudeerd. Politiemensen zijn echter ook maar mensen en dus maken ook zij fouten. Het zou de politie echter hebben gesierd als men die fout direct had toegegeven en publiekelijk zijn excuus had gemaakt.

Dat heeft men niet gedaan. In plaats daarvan kwam politievoorlichter Anne van der Meer met een onzinverklaring. Volgens hem is de recorder in het restaurant blijven staan omdat het onderzoek nog liep en dat onderzoek heeft een tijdje geduurd. Hij zegt daarover: “Tijdens een forensisch onderzoek wil je alles op de plek houden waar het staat. Blijkbaar is het mensen gelukt om binnen te komen, terwijl het onderzoek nog niet was afgerond.” Je moet het maar verzinnen.

De korpsleiding zou er goed aan doen onmiddellijk afstand te nemen van deze verklaring van de politievoorlichter en alsnog met excuses te komen. Op deze manier neemt natuurlijk niemand verklaringen van de politie nog serieus.

Noot:

Als reactie op onze kritiek liet de politie aan RTV Drenthe weten: ” In verband met het onderzoek hebben we de recorder laten staan. Met de kennis van nu kun je je afvragen of dat verstandig is geweest.”  Nee dus, gewoon dom.

 

Leave a Reply