Skip to content
 

Oude wijn

Door Waarheidsvinder

Deze week kwam naar buiten dat onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben ontdekt dat de politie tijdens verhoren meer informatie los krijgt van verdachten als deze niet teveel onder druk worden gezet. Volgens de onderzoekers leggen de verdachten vaker waardevolle verklaringen af als de rechercheurs open vragen stellen, wat humor tonen en de aanwezigheid van een advocaat toestaan. Verhoren die in een vijandige sfeer verlopen en waarbij veel gesloten en suggestieve vragen worden gesteld zijn over het algemeen minder effectief aldus onderzoeker criminoloog Willem-Jan Verhoeven in een artikel in het Nederlands Dagblad. Volgens hem is het de bedoeling dat docenten op de politieacademie de nieuwe bevindingen gaan gebruiken bij het opleiden van rechercheurs.

Wij denken dat deze onderzoeker helemaal gelijk heeft, maar het is wel oude wijn in nieuwe zakken. Op 28 augustus 2008 plaatsten wij op deze site onder de titel “Ondervragen doe je zacht” al een artikel van psychologe Simone de Schipper. In dat artikel bevestigt zij al dat een aangename sfeer en respectvol behandelen van de verdachten tot betere resultaten leiden. Dat zogenaamde harde verhoren meestal tot niets leiden.

De kennis over de juiste wijze van verhoren bestaat dus al jaren. Het probleem is alleen dat veel politiemensen en officieren van justitie er niet in geloven. Men wil ook tijdens de verhoren graag laten zien wie de baas is en dat doen ze door druk te oefenen en verdachten zonder enig respect te behandelen. Machogedrag dat veelal tot niets leidt.

Het gevolg van het feit dat er met dit soort onderzoeksresultaten nooit iets wordt gedaan, is dat na een aantal jaren een andere onderzoeker hetzelfde resultaat behaalt en daar opnieuw mee in het nieuws kan komen. Weer een mooi rapport maar daar blijft het meestal bij.

Het zou ons daarom verbazen indien er nu wel iets gaat veranderen.

One Comment

Leave a Reply