Skip to content
 

Kenmerkend gedrag

Door Waarheidsvinder

Signi zoekhonden – onder de bezielende leiding van Esther van Neerbos en Janette Kruitis een non-profit stichting, die ten doel heeft om vermiste mensen (levend of overleden) op te sporen met behulp van zoekhonden en beschikt over een professioneel duik-, sonar-, vaar- en grondonderzoek team. Sinds 2004 zoekt de stichting wekelijks met haar honden in de meest uiteenlopende omstandigheden naar vermiste personen. Deze intensieve inzet vraagt niet alleen het uiterste van de honden, maar ook van de 50 vrijwilligers die Signi telt. De stichting is uniek in haar inzet, prestaties, volharding, belangeloosheid en professionaliteit.

Naast de zoekacties in Nederland heeft Signi zoekhonden haar expertise ingezet in diverse internationale rampgebieden. Zo was er o.a. inzet tijdens de Tsunami in Japan en de aardbeving in de Filipijnen. In de werkzaamheden van Signi zoekhonden staat één ding centraal: het vinden van vermiste personen en daarmee het beëindigen van de onzekerheid die achterblijvers treft in vermissingszaak.

Bovenstaande tekst is afkomstig van de site van Signi zoekhonden.

Op dit moment is de politie Utrecht met man en macht op zoek naar de 25 jarige Anne Faber. Zij vertrok op vrijdag 29 september 2017 rond 17.00 uur voor een fietstochtje vanaf haar woning in Utrecht en sindsdien is zij verdwenen.

Inmiddels zijn haar fiets, haar jas en een rugzak gevonden in en bij een vijver in het Blookerpark in Huis ter Heide, maar van Anne zelf ontbreekt nog ieder spoor. Dit ondanks alle zoekacties waarbij zelfs een groot aantal burger en militairen zijn betrokken.

Stichting Signi Zoekhonden, heeft daarom aangeboden met hun gespecialiseerde honden te assisteren bij de zoekacties. De politie wil echter geen gebruik maken van hun aanbod.
Esther van Neerbos van Signi vindt het vreemd dat er wel veel amateurs mee mogen zoeken, maar dat zij als professionele speurders niet worden ingezet, terwijl de goed getrainde honden misschien wel iets kunnen betekenen. Ze zegt daarover:
“Het blijft ons verbazen dat er 150 burgers ingezet worden en dat alle particuliere zoekdiensten thuis blijven. Blijkbaar kunnen de honden toch niet het hele gebied bestrijken. Ik denk dat er veel mensen zijn met ervaring en kennis die graag geholpen zouden hebben. Daarnaast is een dubbelcheck altijd op zijn plaats.”

Volgens een politiewoordvoerder maakt men geen gebruik van het aanbod van Signi omdat men zelf voldoende specialistische honden in huis heeft en dat men zich bij het inzetten daarvan laat adviseren door diverse experts.

Wij vinden dit een vreemde reactie. Hoe kun je beweren dat je voldoende honden in huis hebt terwijl Anne, ondanks een grote zoekactie, nog niet is gevonden?

De houding van de politie is zeker niet uniek. Het lijkt er op dat zij, en dat is niet voor het eerst, geen gebruik wil maken van de diensten van Signi omdat men vindt dat indien die honden Anne wel zullen vinden dit slecht is voor het imago van de politie.

8 Comments

 1. admin says:

  Uw beider standpunten is duidelijk en daarom sluiten we nu de discussie.

 2. Insider says:

  Is vaak zo geweest bij de politie “wat de boer niet kent dat vreet hij niet ” maar vooral de regie koste wat het kost in eigen hand houden. Mij zou het niet uitmaken wie de vermiste vindt, prioriteit is de vermiste z.s.m. te vinden. Dat de NP wat dit soort zaken nog niet toegerust is is volgens mij ook een overblijfsel van het instellen van de generale taakstelling binnen de politie. Specialisatie is (te) lang een vies woord geweest.
  @ Heer JuZo; daar bent u weer met een ongefundeerde nogal boude uitspraak ‘de Nederlandse politie kan er helemaal niets van’ en “uw persoonlijke ervaring”. Nogmaals, u heeft nauwelijks inzicht wat er zich bij de politie tijdens dit soort onderzoeken achter de schermen afspeelt en hemel a.u.b. de Belgische politie niet teveel op. Child Focus is een direct gevolg van de Dutroux zaken, Als die zaak die wereldwijd in het nieuws is geweest niet was voorgevallen hadden ze daar nog geen stap verder geweest met dat soort zaken. Heel de wereld zag toen hoe het in België qua samenwerking tussen de opsporingsdiensten een bende was. De zaak Dutroux heeft mede zo lang kunnen voort gaan om de reden die ik hieronder omschrijf. De hoofdreden van de oprichting van Child Focus eind jaren ’90 is geweest om ieder geval op dat vlak politiediensten/parketten te dwingen met elkaar samen te werken. Maar met andere zaken moeten we zeker niet willen ruilen met de kwaliteit van de Belgische politie waar vooral de versnippering en de tientallen koninkrijkjes met kleine potentaatjes aan het roer die elkaar vaak het licht niet in de ogen gunnen en waar ik de indruk van had dat het voor hen meer een prioriteit was om andere districten, arrondissementen, parketten en niet de vergeten door de taalgrens zo veel mogelijk tegen te werken, af te troeven of dwars te zitten… dat heb ik persoonlijk te vaak meegemaakt.

 3. juzo says:

  Blok dient net als Hennis af te treden. De politie heeft ernstig gefaald door na alarm lang in het geheel niets te doen. Daar is uitgebreid melding van geweest in de media.

 4. juzo says:

  Zoals mevrouw Hennis dient ook Stef Blok af te treden. Of zijn opvolger.

 5. juzo says:

  Ik heb het keer op keer herhaaldelijk en uit eigen persoonlijke ervaring gezegd: de Nederlandse politie kan er helemaal niets van.

  De Belgische politie in de persoon van commissaris Alein Remue (alle volmachten) van Child Focus doet het veel en veel beter.

  Remue op televisie: “men moet bij dergelijke vermissingen als politie ogenblikkelijk opschalen naar het hoogste niveau. Als dat in het eerste uur na alarm niet lukt, is de vermiste verloren”.

  Men moet eens een tijdje meedraaien met Alain Remue. Dan leert men dat. Het zou goed zijn voor de Nederlandse politie.

  Maar als zo ontzettend veel, is het bij de Nederlandse politie en Justitie aan dovemans oren gezegd. Het is goed voor de bevolking om dat te weten.

  In ik publiceer juist daar dan ook met grote regelmaat en aandrang over. Vroeger in de krant, tegenwoordig in diverse officiële media.

 6. admin says:

  Voor u zou het misschien geen verschil maken, maar helaas geldt dat niet voor iedereen. We hebben daar voorbeelden genoeg van gezien.

 7. Arjan says:

  Inderdaad. Dit lokt natuurlijk de reactie uit: Het zal je dochter maar wezen…..
  Is de politie bang dat de Signi-honden sporen vernietigen dan???
  Ach….en de boer hij ploegde voort…..

 8. Frans says:

  Op zijn minst vreemd dat er geen hulp wordt aangenomen van specialisten. Ik geloof echter niet dat de politie geen gebruik wil maken van Signi omdat men bang is voor imagoverlies als één hun honden Anne mocht vinden. Er doen namelijk voldoende “amateurs” mee in zoekacties die haar ook zouden kunnen vinden. Dat zou dan een nog groter gezichtsverlies en imagoschade zijn. Het zou mij als politieman niet uitmaken wie haar vind, als ze maar zsm gevonden wordt.

Leave a Reply