Skip to content
 

Verbijsterend optreden Hoge Raad

Door Waarheidsvinder

Sinds ongeveer 12 jaar doen wij nu onderzoek naar gerechtelijke dwalingen. In die tijd zijn er zeer veel momenten geweest dat wij vertwijfeld ons hoofd schudden over de manier waarop politie en justitie met de waarheid omgaan en krampachtig blijven vasthouden aan hun eigen ongelijk.

Dat gebeurde ook regelmatig als wij naar het werk van de rechters keken die verantwoordelijk waren voor soms onbegrijpelijke veroordelingen en naar het werk van de Hoge Raad. Je krijgt af en toe de indruk dat met name de dames en heren van de Hoge Raad in een andere wereld leven en absoluut niet geïnteresseerd zijn in de waarheid maar alleen in hun eigen juridische bedenksels.

Deze gevoelens bekropen ons ook toen wij gisterenavond keken naar een uitzending van het RTL 4 programma Onschuldig?! dat deze keer handelde over de onterechte veroordeling van Dick van Leeuwerden. Hij werd op 13 mei 1983 tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de bijna 73 jarige, zeer vermogende, Dorothea Carolina Maria van Wijlick. Zij overleed op 5 november 1983 in haar woning in Amsterdam. De vrouw was al langere tijd ziek en bovendien dronk zij veel meer alcohol dan goed voor haar was.

Aanvankelijk werd haar overlijden als een natuurlijke dood afgedaan maar daar kwam verandering in toen bekend werd dat de vrouw ongeveer 6 weken voor haar dood in het geheim was gehuwd met haar 33 jaar jongere homoseksuele butler Dick van Leeuwerden en dat hij na haar dood al haar geld en bezittingen zou erven. De kinderen van de overleden vrouw stonden op hun achterste benen en schakelden de politie in.

Er werd vervolgens sectie op het lichaam van mevrouw Van Wijlick verricht door de toen zeer bekende patholoog-anatoom Jan Zeldenrust. Ook hij ging aanvankelijk uit van een natuurlijke dood, maar wilde desgevraagd een onnatuurlijke dood niet uitsluiten. Daarmee was het hek van de dam.

Van Leeuwerden werd daarop aangehouden wegens moord. De politieverhoren verliepen zoals wij zijn tegengekomen bij veel verhoren wanneer er geen enkel bewijs voor de schuld van de verdachte(n) is. Vraag maar eens aan Cees Bosboom (Schiedammer parkmoord), Wilco Voets en Herman du Bois (Puttense moordzaak), Ina Post, Nozai Thomas en Andy Melaan (Spelonkzaak Bonaire) , Martien Hunnik (Hilversumse showbizzmoord) en Lucia de Berk.

Twee kennissen van hem werden eveneens aangehouden en onder grote druk gezet waardoor zij uiteindelijk tegen Dick verklaarden. Die verklaringen hebben zij inmiddels weer ingetrokken maar dat mocht Dick niet helpen.

Zes namens Dick van Leeuwerden ingediende herzieningsverzoeken werden afgewezen, hoewel inmiddels is gebleken dat patholoog-anatoom Zeldenrust destijds een fout heeft gemaakt en iedere geraadpleegde medicus er van overtuigd is dat er sprake was van een natuurlijke dood.

Vorig jaar diende advocaat Geert-Jan Knoops opnieuw een herzieningsverzoek in, het zevende. Deze keer zat bij de stukken onder meer een rapport van patholoog-anatoom Frank van der Goot waarin die verklaarde dat het slachtoffer was overleden aan een hartinfarct. Zij bevindingen werd onder andere onderschreven door Anton Becker, oud-hoogleraar aan het AMC en cardiovasculair patholoog.

Deze keer zou het dus wel goed komen dacht iedereen met een normaal verstand. Na 34 zal Dick van Leeuwerden dan eindelijk recht worden gedaan. Maar de uitzending van RTL 4 liet zien dat de werkelijkheid anders was. Geheel tegen de mening van alle geraadpleegde deskundigen in besloot de Hoge Raad opnieuw tot handhaving van de veroordeling van Dick van Leeuwerden. Geen vrijspraak dus voor hem hoewel het voor honderd procent vaststaat dat er sprake was van een natuurlijke dood.

Dit soort beslissingen van de Hoge Raad doet ons afvragen of wij wel in een rechtsstaat leven. Steeds vaker krijgen wij het idee dat het imago van politie en justitie voor de Hoge Raad veel belangrijker is dan de waarheid. En dat is soms moeilijk te verteren.

One Comment

  1. juzo says:

    Geheel juist. En buitengewoon goed geschreven. In het algemeen wordt, in geheel Nederland, de waarheid met buitengewoon ontstellend groot gemak en achurkachtigheid de nek omgedraaid. Dat gebeurt in het buitenland (Bende van Nijvel) overigens ook. Het beste doet men nergens aan mee, en houdt men zich finaal rustig. Dan heb je een heel klein beetje kans, dat je er misschien nog enigszins goed van af komt. Als je geluk hebt. En dat hebben er niet veel.

Leave a Reply