Skip to content
 

Slecht geheugen?

Door Waarheidsvinder

Zaterdagavond was er op NPO 2 een uitzending van het programma Andere Tijden te zien waarin aandacht werd geschonken aan de ontvoering van de Amsterdamse zakenman Maup Caransa. Caransa werd op 28 oktober 1977 ontvoerd in de omgeving van het Amstelhotel toen hij op weg was naar zijn auto nadat hij met enkele vrienden had zitten bridgen.

Het was de eerste grote ontvoering waarmee de Amsterdamse politie te maken kreeg dus een draaiboek voor dit soort zaken was er nog niet. De manier waarop het onderzoek destijds werd aangepakt verschilt vanzelfsprekend nogal van de manier waarop men dat tegenwoordig zou doen.

Bovendien waren er in die tijd natuurlijk nog niet zoveel technische hulpmiddelen beschikbaar als nu het geval is.

Via een door Caransa zelf geschreven brief eisten de ontvoerders een bedrag van tien miljoen gulden bestaande uit gebruikte biljetten waarvan de nummers niet mochten worden genoteerd. Die laatste voorwaarde was natuurlijk onzin want een ieder zal begrijpen dat die nummers wel degelijk werden genoteerd.

De advocaat van Caransa ging met een tas met daarin het losgeld op een afgesproken moment per auto op pad. Na wat in de stad te hebben rondgereden, daarbij op afstand gestuurd door de ontvoerders, bleek dat hij het geld moest gaan afleveren bij café Krom op de hoek van de Utrechtsestraat en de Kerkstaat in Amsterdam. De details daarvan zullen we u besparen.

Aangezien de politie een verborgen microfoon in de door hem bestuurde auto had aangebracht kon hij op eenvoudige wijze het observatie team (OT) van de politie op de hoogte houden van zijn gedragingen. Het OT kreeg dus ook door waar de overdracht van het geld moest plaatsvinden en onmiddellijk namen zij positie in rondom het café. Daar stond hen direct al een verrassing te wachten, het café bleek gesloten te zijn. Die informatie werd natuurlijk direct doorgegeven aan de leiding aan het Hoofdbureau van politie.

Korte tijd later arriveerde ook de man met het losgeld bij het café. Ook hij ontdekte dat het café gesloten was. Kloppen en bellen hielpen niet en dus stond hij geheel onverwacht met een tas met tien miljoen gulden op straat.

Volgens de uitzending van Andere Tijden kwam er op een gegeven moment een autootje aanrijden met daarin enkele mannen die kennelijk bij de ontvoering betrokken waren. Nadat zij het afgesproken codewoord hadden uitgesproken overhandigde de advocaat de tas met losgeld aan de mannen waarop zij met het geld wegreden.

Je zou mogen verwachten dat het OT, dat immers ter plaatse was, achter de mannen aan zou gaan om te kijken waar zij met het geld naar toe gingen. Dat gebeurde echter niet. In de uitzending vertelde Kees Sietsma, destijds hoofdinspecteur van politie in Amsterdam, dat het OT door de leider van het onderzoek, commissaris Toorenaar , werd teruggeroepen naar het bureau omdat men het te gevaarlijk vond als men de onbekende mannen zou gaan volgen. Volgens Sietsma had men kennelijk weinig vertrouwen in de mensen van het OT. De mensen van het toenmalige OT zullen wel blij zijn dit nu nog eens te horen. Het gevolg van de beslissing van was dat het geld voorgoed was verdwenen en dat de ontvoering van Caransa nooit is opgelost.

 

De vraag is echter of het verhaal van Sietsma wel klopt. Volgens een redacteur van het programma Andere Tijden klopte het wel want hij had één of meer processen-verbaal gezien waarin werd bevestigd dat het losgeld was opgehaald door twee mannen in een in Utrecht gestolen Fiat. Enkele bronnen hebben ons echter laten weten dat het losgeld door twee mannen op een motorfiets is opgehaald. Aangezien het OT destijds niet over motoren beschikte kon men de mannen met het losgeld niet volgen en dat wilde men liever niet bekend laten worden. We blijven onderzoek doen naar de juiste gang van zaken. Waarschijnlijk zijn er nog (oud)politiemensen in leven die meer duidelijkheid zouden kunnen geven.

 

3 Comments

 1. Insider says:

  Buiten het feit dat er destijds ‘technische’ hulpmiddelen gebruikt werden indien voorhanden die we hedendaags lachwekkend zouden vinden waren dit soort misdrijven nagenoeg nieuw in Nederland. Door schade en schande moest men wijs worden en zodoende werden er destijds nog grove fouten gemaakt. Dit waren voor Nederlandse begrippen misdrijven die alleen ‘in het buitenland plaatsvonden door grote criminelen’. Zodoende werden er bijna logischerwijs (inschattings)fouten gemaakt en was men overvoorzichtig. Het zag er in die tijd echt uit als we het belichten tegen de huidige tijd als padvindertje spelen. Fouten (blunders) toegeven is wat we al vaker op dit forum besproken hebben zachtjes gezegd niet het sterkste punt van politie en OM.
  Gelukkig heeft dhr. JuZo weer iets om zijn meestal ongefundeerde mening op los te laten, ‘politiewerk is altijd doordrenkt van ( de vrees) voor schaamte”. ….????? Ik zou nu wel eens willen weten wat de politie en OM dhr. Juzo voor verschrikkelijke dingen hebben aangedaan dat hem aanzet op alles en overal qua politie en OM met losse holle kreten zonder onderbouwing en zo negatief te reageren

 2. Andere Tijden says:

  Het losgeld bij Krom is opgehaald door twee mannen in een in Utrecht gestolen Fiat, kenteken 09-43-PG (bron: meerdere PV’s politie Amsterdam uit die tijd) Auto is de stad uitgereden, losgeld is toen overgebracht naar een motor, die het losgeld weer de stad heeft ingereden. Dat heeft het OT niet gezien, omdat de Fiat niet was gevolgd. Redactie Andere Tijden.

 3. juzo says:

  Politiewerk is altijd doordrenkt van (de vrees voor) schaamte.
  Iedere seconde van, de dag, en van de nacht.
  Dat is het kenmerk, van politiewerk.

Leave a Reply