Skip to content
 

De laatste kamer

Door Waarheidsvinder

We hebben op deze site al uitgebreid over de Spelonkzaak geschreven. Een zaak die speelde op het eiland Bonaire en ging om de moord op de broers Lisandro (24) en Wendell Martis (18). Beide broers werden op 15 juli 2005 koelbloedig vermoord omdat één van hen verkering had gekregen met de ex-vriendin van Macho Wanga. Deze Macho kon dat echter niet verkroppen. Hij had de beide broers met een smoes naar een afgelegen plek op het terrein Bolivia gelokt en daar bracht hij beide broers met twee schoten om het leven.

Macho Wanga werd al na korte tijd aangehouden. Op 31 juli 2005 legde hij een bekentenis af die klopte met alle bekende feiten. Terug in de gevangenis hoorde hij dat hij door deze bekentenis waarschijnlijk een levenslange gevangenisstraf zou krijgen en daar had hij uiteraard geen zin in.

Macho kreeg vervolgens een gesprek met zaaksofficier Ernst Wesselius. Wat er toen tussen beiden is besproken, is nooit bekend geworden, maar het resultaat van het gesprek was dat het gebruikte vuurwapen door de vader van Macho bij de politie werd afgeleverd en Macho zijn eerdere bekentenis introk. Daarna kwam hij steeds met nieuwe verhalen waarin hij de namen van twee andere mannen noemde, Andy Melaan en Nozai Thomas. Zij werden vervolgens door de politie aangehouden en uiteindelijk ook veroordeeld voor hun vermeende betrokkenheid bij de moorden op de broers Martis. Andy kreeg zelfs 24 jaar gevangenisstraf, terwijl Macho Wanga er met 18 jaar vanaf kwam.

Wij hebben de zaak destijds onderzocht nadat wij waren benaderd door de Curaçaose psycholoog Dr. Lucio Ricardo. Hij deed al jaren onderzoek naar deze zaak en had daarover op 30 januari 2009 een lijvig rapport uitgebracht onder de titel Kroniek van een gerechtelijke dwaling in de Nederlandse Antillen.”

Wij konden na onderzoek niet tot een andere conclusie komen dan dat Lucio Ricardo gelijk had. Wij hebben daarop contact opgenomen met advocaat Geert-Jan Knoops die bereid bleek de zaak in behandeling te nemen.

Uiteindelijk lukte het hem en zijn team de veroordeling van de beide mannen ongedaan gemaakt te krijgen. Op 15 november 2013 sprak het Gemeenschappelijke Hof voor de Antillen beide mannen alsnog vrij.

Over deze zeer spraakmakende zaak heeft advocaat Geert-Jan Knoops nu een boek geschreven onder de titel “De laatste kamer.” Het is een ontluisterend verhaal over de manier waarop je als onschuldig burger toch veroordeeld kunt worden voor moord. Over de manier waarop politiemensen en officieren van justitie soms met de waarheid omgaan. Hoe moeilijk het kennelijk is om gemaakte fouten toe te geven en te herstellen.

Iedereen die iets te maken heeft met politie of justitie zou dit boek moeten lezen. Dit soort zaken moeten gewoon niet voor kunnen komen.

PS. De opbrengsten van dit boek worden gebruikt om nieuwe dwalingen te kunnen onderzoeken. U koopt dus niet alleen een meer dan interessant boek u steunt ook de goede zaak.

Leave a Reply