Skip to content
 

Een zondebok?

Door Waarheidsvinder

Een aantal tweede kamer leden dringt aan op het ontslag van Frans Leeuw van het WODC omdat hij bezweken is voor de druk van het ministerie en onderzoeksresultaten heeft aangepast. Iets wat natuurlijk absoluut niet kan. Wij begrijpen de wens van deze kamerleden maar het lijkt ons niet juist alleen Frans Leeuw te slachtofferen. Wat gebeurt nu met de hoge ambtenaren die in strijd met de regels het WODC onder druk hebben gezet? Mogen zij wel blijven?

En wat gebeurt met met secretaris-generaal Siebe Riedstra? Hij schreef recent in een brief aan zijn ambtenaren: De ambtenaren van de afdeling beleid moeten van gedachten kunnen wisselen met hun collega’s van het WODC over de vraag wat wordt onderzocht. Daar kunnen ze zelfs over van mening verschillen, als ze er maar op een professionele manier uitkomen met elkaar en met respect voor ieder rol.

Hoe kun je hem nu handhaven terwijl Leeuw weg wordt gestuurd hoewel die volgens Riedstra kennelijk niets verkeerds heeft gedaan? Het is goed om af en toe de trap schoon te vegen, maar dan moet je wel bovenaan beginnen.

Leave a Reply