Skip to content
 

IFS rapport over Mitch Henriquez

Door Waarheidsvinder

Gisterenavond is het volgende persbericht door IFS uitgegeven:

HENRIQUEZ STIERF DOOR VERWURGING EN VERSTIKKING

Hoogleraren onderschrijven IFS-bevindingen in nekklemzaak

Hulshorst, 15 december 2017 – Independent Forensic Services (IFS) heeft op verzoek van de nabestaanden onderzoek gedaan naar de zogeheten Haagse nekklemzaak en vastgesteld dat slachtoffer Mitch Henriquez is overleden aan de gevolgen van verwurging en verstikking. Drie IC-hoogleraren onderschrijven de IFS-conclusies vandaag in een radio-uitzending van onderzoeksprogramma Argos.

De rapportage van IFS-directeur en forensisch arts Selma Eikelenboom is vorige week toegevoegd aan het strafdossier tegen de verdachten, twee politieagenten van de Eenheid Den Haag. De rechtbank doet donderdag 21 december uitspraak.

Het lijkt me dat de rechtbank niet om de bevindingen van IFS heen kan, nu die ook door drie wetenschappers worden ondersteund ”, zegt advocaat Richard Korver die de nabestaanden van Henriquez bijstaat. “We hopen dat de rechter tot een ander oordeel gaat komen dan de conclusies die forensisch arts Botter van het NFI en forensisch arts Das hebben aangereikt.”

Advocaat Korver hecht veel waarde aan de onafhankelijke expertise door IFS. “De IFS-rapportage is uitermate belangrijk omdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in deze kwestie met twee monden spreekt. De NFI-patholoog en de forensisch arts van het NFI kwamen met totaal verschillende onderzoeksresultaten. Dat ondermijnt het vertrouwen in het NFI als onafhankelijk en wetenschappelijk verantwoord instituut.”

Volgens Independent Forensic Services leidt het geen twijfel dat het slachtoffer, de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba, in juni 2015 na een festivalbezoek in Den Haag is overleden aan de gevolgen van een minutenlange, instabiele nekklem zoals werd vastgelegd op video-opnamen. De pathologische bevindingen van verstikking wijzen erop dat de nekklem een zogeheten ‘choke hold’ (wurggreep) was en niet een zogeheten ‘carotid sleeper hold’ (een greep waarbij zeer kortstondig de halsslagaders worden dichtgedrukt en de luchtpijp vrij blijft). Deze choke hold heeft de ademhaling van het slachtoffer belemmerd en kan op zich al tot de dood leiden”, aldus IFS-arts Selma Eikelenboom. Daarnaast zijn gedurende het vasthouden van de choke hold ernstige verwondingen aan de romp en ledematen van Henriquez toegebracht en uitgebreide inwendige bloedingen, scheuringen in de lever en breuken van de hoorntjes van het schildkraakbeen ontstaan. Deze verwondingen hebben de ademhalingsfunctie verder beperkt. De combinatie van een choke hold (oorzaak van overlijden) met de uitgebreide verwondingen aan hoofd en hals en de rest van het lichaam door zogeheten stomp-trauma (oorzaak van overlijden) hebben geleid tot verstikking door zuurstofgebrek (mechanisme van overlijden).

Gedurende het onderzoek heeft IFS geen enkele onderbouwing gevonden voor de constateringen door forensisch artsen Das en Botter dat het slachtoffer zou zijn overleden aan de gevolgen van een door hen omschreven acuut stress-syndroom.

De conclusies van Selma lijken te worden gedeeld door enkele vooraanstaande deskundigen. In het AD lezen we vanmorgen:

Professor Armand Girbes van het VU Medisch Centrum, professor Jan Bakker van de New York University, professor Diederik Gommers van het Erasmus MC en cardioloog-intensivist Rémon Baak van het Haga-ziekenhuis plaatsen hun vraagtekens bij de conclusies van forensisch deskundigen in de zaak-Henriquez. De drie hoogleraren zeggen dat er informatie ontbreekt, waardoor de precieze doodsoorzaak lastig te bepalen is. Acute stress achten kan volgens hen echter nooit de doodsoorzaak zijn. ,,Ik ben specialist in intensive care-geneeskunde, en ik ken die aandoening niet”, aldus Armand Girbes van het VU Medisch Centrum. ,,Om het netjes te zeggen: het is niet een gedefinieerde ziekte of syndroom. In gewoon Nederlands: het bestaat niet. En je kunt niet aan iets overlijden dat niet bestaat.” Rémon Baak beaamt dat. Hij was degene die Henriquez behandelde nadat hij werd binnengebracht in het ziekenhuis.

Laten de rapporten van Daan Botter en Kees Das dus maar gauw vergeten. Zeker als we bedenken dat beide artsen bij de GGD Amsterdam hebben gewerkt en in het verleden collega’s van elkaar waren.

Noot

Link naar verbijsterende uitzending van Argos.

 

Aanvulling 21 december 2017

De rechtbank heeft de onzinrapporten van Kees Das en Daan Botter kennelijk in de prullenbak gegooid en beide politiemensen veroordeeld voor mishandeling de dood ten gevolge hebbende.

Aanvulling 23 december 2017

Via deze site ontvingen wij de volgende drie reactie van forensisch arts Kees Das:

1. Dat de rapporten van Botter en mij maar vergeten moeten worden omdat Botter (tot 2003) bij de GGD Amsterdam werkte is een smerige en extreem valse insinuatie. Schieveld werkte in die tijd trouwens ook bij de GGD Amsterdam. Ik heb vele rapporten van beiden als deskundige weerlegd.

2. Ik heb altijd gedacht dat u aan waarheidsvinding deed.
Na uw bedroevend commentaar  op het dieptreurige IFS rapport weet ik dat dat niet zo is.
Feiten: NFI-patholoog concludeerde: verwurging; onjuist, door rechtbank ook verworpen. Ik heb het nooit over ‘acuut stress syndroom’ gehad als doodsoorzaak. Kennelijk kent u mijn rapport niet, maar slechts krantenberichten. Botter kwam tot een andere conclusie dan ik, namelijk EDS.

3. De deskundigheid van IFS is zeer treffend gebleken bij de ‘prozac-killings’ en laatst ook weer in de zaak Everink.

Waarvan akte.

One Comment

  1. AP says:

    Ik mag toch niet hopen dat het NFI onder druk is komen te staan en haar oren heeft laten hangen naar een cover-up!??!! Een niet bestaande aandoening??!! WTF?!!! Wat is hier aan de hand!?! Het aanzien van politie en justitie is m.i. in het geding. De agenten zijn te ver gegaan. Goed, Henriquez was kennelijk op dat moment niet voor rede vatbaar, maar de politie is disproportioneel bezig geweest. Inderdaad, ik was er niet bij, maar als buitenstaander, gezien het bewijs, dit was en is fout.
    Oplossing? Henriquez heeft zeker voor een deel verwijtbaar gehandeld; een complete schadeloosstelling zit er niet in. Straf voor de agenten? Het ziet er naar uit dat dat gaat gebeuren….

Leave a Reply