Skip to content
 

Politie Zeeland in de fout

Door Waarheidsvinder

We hebben op deze site al meerdere malen gewezen op de risico’s van het gebruik maken van paragnosten en andere droomgetuigen in de opsporing. In de zaak van de moord op Diana Winkel in Oldenzaal leidde de tip van een paragnost zelfs tot de aanhouding en insluiting van een onschuldige man. Hij zat ruim een maand onschuldig vast. Tot het laatste moment bleven politie en justitie hem als dader zien. Uiteindelijk bleek hij onschuldig te zijn. Maar desondanks heeft niemand iets van deze zaak geleerd.

Het onderzoeken van strafbare feiten dient te gebeuren door professionals die daarvoor zijn opgeleid en werken volgens de regels. Paragnosten en andere droomgetuigen horen daar niet in thuis. Kennelijk dringt dit niet tot alle politiemensen en officieren van justitie door. De druk om zaken op te lossen is kennelijk zo groot dat alle middelen, ook de onzinnige, worden gebruikt om de dader(s) te vinden.

Gisteren lazen we op de site van Omroep Zeeland een artikel dat onze de haren ten berge deed rijzen. De politie Zeeland heeft recent het onderzoek naar de verdwijning van Herman Ploegstra uit IJzendijke heropend. Deze keer zou men alles in het werk stellen om de zaak op te lossen en dat is natuurlijk lovenswaardig. Maar ons vertrouwen in de onderzoekers heeft een ernstige knauw gekregen.

In het artikel over de ontwikkelingen in de zaak Ploegstra werd ondermeer verwezen naar een uitspraak van een politiewoordvoerder. Volgens Omroep Zeeland verklaarde deze:

“ In de afgelopen week is er ook een nieuwe tip binnengekomen van een waarzegster. “We nemen alle tips serieus, dus deze tip lopen we ook na”, zegt een woordvoerder van de politie. Daarmee komt het totaal aantal tips sinds de heropening van de zaak op 36. Dit is overigens niet de eerste tip van waarzeggers in deze zaak.

Hoe dom moet je zijn om tijd en menskracht te besteden aan de onzinnige tips van dit soort fantasten? Als je op deze manier probeert een zaak op te lossen dan kun je beter stoppen. Wij vragen ons af of dit gebeurt met toestemming het Openbaar Ministerie. Zo ja, welke officier van justitie heeft hier zijn of haar fiat aan gegeven? Die officier van justitie dient naar onze mening onmiddellijk te worden vervangen.

Wanneer grijpt de verantwoordelijk minister nu eindelijk eens in en verbiedt hij iedere samenwerking met paragnosten en andere droomgetuigen?

Onze mening is in ieder geval helder: Verklaringen van paragnosten en andere droomgetuigen horen thuis in Fabeltjesland en niet in Nederland, dus ook niet in Zeeland. Dromen zijn nu eenmaal bedrog.

10 Comments

 1. admin says:

  Liegen tegen de burger vind ik niet een veel betere indruk maken dan het najagen van onzin tips. Gewoon voor de waarheid gaan lijkt me nog steeds de enige taak van de politie.

 2. admin says:

  Dit is wel heel somber en dat met het mooie weer dat we nu hebben.

 3. Frans says:

  Wat ik bedoelde te zeggen was dat de persvoorlichter zegt dat ze het zullen onderzoeken terwijl het niet serieus genomen wordt. Windowdressing. Puur om de mensen die heilig in dit soort dingen geloven of die hun laatste hoop hierop gevestigd hebben te laten geloven dat de politie er serieus in mee gaat.

 4. juzo says:

  Laten we ons maar gedeisd houden.
  De mannen en de vrouwen gaan eerstdaags weer de straat op.
  Langzaam rijdend met hun autootjes de zwaailichten en de sirenes.
  Stapvoets over de Afsluitdijk en de A-1 om weer ‘ns ‘n keer meer centen erbij.
  Hoe meer ze uitbetaald krijgen, hoe minder hoed ze doen.
  Het is labberdeppoeppie met de Nederlandse politie.
  Het komt nooit meer goed.
  ‘n Echte politieman doet nooit zaken met dromers en zwevers.
  De vakmannen oude stiel binnen het korps zijn er niet meer.
  Ze zouden zich de haren uit het hoofd rukken van woede als ze zouden zien wat er nu allemaal gebeurt.
  Dat is nog lang niet het einde van het verhaal.
  Maar pas het begin zoals het in 1950 werd voorspeld.
  Het O.M. is daarbij nogal aan alle kanten in het ongerede gekomen. En in slechte tegenwind onder water geraakt.
  Daar kunnen ze het mee doen. Allemaal.

 5. admin says:

  Druk of geen druk, als onderzoeksleider en officier van justitie ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van een onderzoek. Druk van boven kan geen reden zijn er een potje van te maken

 6. Frans says:

  Tussen zeggen en daadwerkelijk uitvoeren zit een groot verschil. Je weet niet welke druk er van buitenaf wordt opgelegd om dit soort onzin serieus te nemen……Dwz laat ik hopen dat het zoiets is en dat men de juiste (geen) waarde hecht aan een waarzegger en andere glazen bol kijkers.

 7. juzo says:

  Het is geheel juist zoals de Waarheidsvinder opmerkt.
  De laatste tien à vijftien jaar doet zich echter het merkwaardige feit voor dat politie en Justitie niets van het verleden blijken te hebben geleerd. Alle normen en waarden aangaande de beroepesuitoefening blijken keer op keer in het rivierwater te zijn gegooid. Politie en Justitie blijken iedere keer opnieuw het wiel te hebben uitgevonden. Op eigen kracht, en geheel zonder ook maar wie en wat ook maar aan ervaring uit het verleden. “Doe maar waar je zin in hebt. Het maakt geen ene fluit uit”, lijkt het College van Procureurs Generaal aan alle Officieren van Justitie te hebben meegedeeld. Nou ja. Dan moet het maar zó. Wat kan het ook bommen eigenlijk. De wereld gaat tóch naar de knoppen. Linksom of rechtsom. Dat doet er al heel lang niet meer toe.

 8. admin says:

  Een verbod van dit soort flauwe kul zou beter zijn. Er is nog nooit een zaak door een tip van een paragnost opgelost.

 9. AP says:

  Volgens mij zijn er wel degelijk richtlijnen opgesteld door de politie/OM. Daarin staat denk ik dat er grote terughoudendheid moet worden betracht….

Leave a Reply