Skip to content
 

Politie weigert medewerking

Door Waarheidsvinder

Sinds 15 januari 1992 wordt, de toen 15 jarige, Willeke Dost uit het Drentse Koekange vermist. We hebben er al vaker over geschreven. Willeke woonde bij pleegouders toen zij verdween en volgens die pleegouders is Willeke niet meer door hen gezien nadat zij op dinsdag 14 januari 1992 omstreeks 22.00 uur naar bed is gegaan.

De pleegvader van Willeke ontdekt die woensdagmorgen rond kwart voor zeven dat Willeke niet op haar kamer is als hij komt kijken of ze al wakker is. Hoewel de schoolspullen van Willeke nog op haar kamer liggen en haar wekker nog niet is afgelopen, gaat de pleegvader er vanuit dat Willeke al naar school is gegaan. Een bijzondere gedachte, aangezien Willeke die dag pas om toen voor half elf op school hoeft te zijn.

Pas ‘s avonds omstreeks acht uur nemen de pleegouders contact op met een lerares van school. Zij krijgen te horen dat Willeke die dag niet op school is geweest. Volgens hun eigen verklaring bellen de pleegouders direct na dit gesprek de politie om de verdwijning van Willeke te melden. In werkelijkheid wachten ze nog twee uur, want de melding aan de politie is pas om kwart over tien die avond.

De politie heeft vanaf het begin het verhaal van de pleegouders, dat Willeke zou zijn weggelopen, overgenomen. Een bijzonder verhaal natuurlijk, want waar zou een 15 jarig meisje op een fiets zonder kleding, geld en papier naar toe moeten zijn gegaan?

Na bestudering van het wel heel dunne dossier was het voor ons direct duidelijk dat Willeke niet is weggelopen maar het slachtoffer van een misdrijf is geworden. De pleegvader heeft destijds verklaard dat hij Willeke voor het laatst heeft gezien toen zij ‘s avonds rond tien uur naar bed ging. De pleegmoeder was de bewuste avond niet thuis. Toen zij omstreeks elf uur ‘s avonds weer thuis kwam viel het haar direct op dat er geen verlichting brandde op de kamer van Willeke, terwijl dat anders altijd het geval was omdat Willeke bang in het donker was.

Iedereen met enige kennis van zaken weet dat je bij een vermissing het onderzoek altijd moet beginnen op de plaats waar de vermiste persoon voor het laatst levend is gezien, in dit geval is dat de woning van de pleegouders. De politie in Drenthe wilde daar nooit aan, maar in 2010 kon men er niet meer onderuit en heeft men alsnog in de woning van de pleegouders en de bijbehorende grond gezocht naar het lichaam van Willeke. De pleegvader was Willeke was toen al overleden. Dus werden de pleegmoeder en een pleegbroer, die de bewuste avond ook thuis was, door de politie aangehouden.

Het onderzoek leverde helaas niets op en de pleegmoeder en pleegbroer werden weer vrijgelaten. De zaak tegen hen werd geseponeerd.

Er zijn echter nog steeds mensen uit de omgeving van Willeke die alles in het werk stellen om het lichaam van Willeke te vinden. Vorig jaar is er onder meer in de omgeving van de woning van de pleegouders gezocht door enkele speurhonden van de stichting Signi zoekhonden. Signi zoekhonden is – onder de bezielende leiding van Esther van Neerbos en Janette Kruit een non-profit stichting, die ten doel heeft om vermiste mensen (levend of overleden) op te sporen met behulp van zoekhonden en een professioneel duik-, sonar-, vaar- en grondonderzoek team. Uit eigen ervaring weten wij dat de honden van deze stichting al vaak goede resultaten hebben behaald, ook op plaatsen waar de politie eerder had gezocht.

Drie speurhonden sloegen onafhankelijk van elkaar toen op dezelfde plaats aan. Dat doet vermoeden dat ze daar menselijke lucht roken. Onderzoek met een grondradar op die plaats liet zien dat op een diepte van ongeveer anderhalve meter de grond verstoord was. Een indicatie dat er mogelijk op die plaats was gegraven. De beide dames zagen in het aanslaan van de honden en de beelden van de grondradar voldoende aanleiding om het Cold Case Team van de politie Noord-Nederland een rapport te sturen waarin zij hun bevindingen hadden vastgelegd.

Het duurde daarna maanden voordat ze een reactie van de politie kregen. Het Cold Case Team zag geen reden om actie te ondernemen. Die reactie is niet goed gevallen. Een tante van Willeke en enkele mensen die haar steunen hebben daarom nu de publiciteit gezocht.

Wij hebben beiden deel uitgemaakt van het Cold Case Team van de politie Groningen, de voorloper van het huidige Cold Case Team van de politie Noord-Nederland, en wij weten dat, er na ons vertrek bij dat team, in de zaak van de vermissing van Jolanda Meijer op de meest onzinnige plaatsen door het Cold Case Team naar het het lichaam van Jolanda Meijer is gezocht aan de hand van de meest onzinnige tips.

Waarom neemt men dan de tip van de stichting Signi zoekhonden niet serieus? De beide dames hebben er in het verleden regelmatig blijk van gegeven dat zij hun vak verstaan. De enige reden die wij kunnen bedenken is dat het Cold Case Team de bevindingen van de beide dames van Signi zoekhonden wel serieus neemt en niet uitsluiten dat Willeke begraven is op de plaats die de honden hebben aangegeven. Als daar inderdaad het lichaam van Willeke zou worden aangetroffen dan heeft de politie iets uit te leggen. Waarom hebben zij in 2010 het lichaam niet gevonden en de dames van Signi zoekhonden nu wel? Om dat te voorkomen vindt het Cold Case Team het kennelijk verstandiger geen actie te ondernemen. Een kwalijke zaak.

6 Comments

 1. Frans says:

  Ik zal de laatste zijn die zegt dat er bij de politie nooit iets fout gaat. Ik zeg dat in mijn comment ook niet maar houdt een andere mogelijkheid open. Eenvoudigweg omdat je niet de redenen weet waarom de politie niet gaat graven. Maar om dan als schrijver de enige reden te kunnen bedenken dat als daar inderdaad het lichaam van Willeke zou worden aangetroffen de politie iets uit te leggen heeft en daarom het kennelijk verstandiger geen actie te ondernemen, gaat mij te ver. Dan suggereer je iets en dat is geen waarheidsvinding.

 2. admin says:

  Het kan kennelijk de schuld van iedereen zijn maar niet van de politie.Door dit soort denken zal er nooit iets veranderen.

 3. Frans says:

  Als de start slecht is blijf je vaak achter de feiten aanhollen. Ik vind jullie conclusie waarom de politie geen onderzoek wil doen erg kort door de bocht en kan me daar niks bij voorstellen. Het zou mij niet verbazen als er een wereldvreemde onbuigzame OVJ zegt dat er op de bewuste plek geen onderzoek gedaan gaat worden. Dat zal namelijk niet de 1e keer zijn.

 4. admin says:

  U heeft gelijk wat betreft de leeftijd van Willeke. Foutje.

 5. Tip says:

  Ook inzake de verdwijning van Dost werd er door particulieren op
  oNzinnige plaatsen gezocht. Neemt niet weg dat in dit geval het aanslaan van de honden serieus genomen moet worden. Overigens was Dost volgens mij 15 toen ze verdween. Ik betwijfel of er op de plek iets gevonden zal worden, maar hoop dat ok het mis heb. Waar voor gewaakt moet worden is dat er geen tunnelvisie ontstaat en er maar 1 partij in beeld blijft die met de verdwijning te maken zou hebben. Tot nu toe heeft niemand de oplossing kunnen brengen en hopelijk zal het toch gaan gebeuren en zal het onderzoek kunnen worden gesloten.

 6. PA says:

  Ach ja….volgende geval van reputatieschade der Nederlandse politie (Jos Brech). Strategie is nu om dit nieuws naar de achtergrond te laten verdwijnen en dan op een X-moment toch te gaan graven…in stilte…en dan….het laat zich raden…

Leave a Reply