Skip to content
 

Geen vervolging voor Admilson R.

Door Waarheidsvinder

Het Militair Gerechtshof in Arnhem heeft besloten dat Admilson R. niet hoeft te worden vervolgd voor het tot ontploffing brengen van een handgranaat in een Bushmaster van het leger in Uruzgan (Afghanistan). Dit ondanks het feit dat Admilson, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor drie moorden in Drenthe, tegen zijn broer heeft bekend. Admilson ontkent nu het feit en zijn broer weigert tegen hem te verklaren. Het Hof heeft daarom besloten dat er te weinig bewijs is tegen Admilson en dat het Openbaar Ministerie hem niet hoeft te vervolgen.

Door de ontploffing van de handgranaat liep zijn collega Erik Groenendijk destijds blijvend letsel op en eindigde zijn militaire loopbaan.

Het had allemaal niet zover hoeven komen als de Koninklijke Marechaussee destijds een goed onderzoek had ingesteld en niet klakkeloos beide betrokkenen als verdachte had bestempeld. Het bewijs voor hun stelling konden zij niet leveren en daarom werd de zaak destijds geseponeerd. Het gevolg is dat veel collega’s van Erik bleven denken dat hij iets met de ontploffing te maken had. Erik kon daar niet mee leven en wilde eerherstel.

Nadat Erik Groenendijk een procedure was gestart heeft de Koninklijke Marechaussee in 2017 nog eens naar het eerste onderzoek gekeken. Hun bevindingen legden zij vast in een rapport met de naam Haines. Ik heb zelden zo’n slecht rapport gelezen. Men heeft geen enkele serieuze moeite gedaan de waarheid te achterhalen. Een schoolvoorbeeld van tunnelvisie.

Nu is de zaak definitief gesloten. Erik Groenendijk is hierdoor niet alleen slachtoffer van de ontploffende handgranaat maar ook van het falende onderzoek van de Koninklijke Marechaussee geworden. En dat maakt de zaak extra triest.

 

Leave a Reply