Skip to content
 

Ze leren het nooit

Door Waarheidsvinder

De 16-jarige Rotterdamse scholiere Humeyra, die dinsdag in de fietsenstalling van haar school werd doodgeschoten, werd al twee jaar gestalkt door de 31 jarige Bekir. In augustus was de man nog door de rechter veroordeeld omdat hij Humeyra had bedreigd en mishandeld. Ook kreeg hij een contactverbod. Bekir ging natuurlijk tegen het vonnis in beroep, trok zich van het contactverbod niets aan en kon gewoon doorgaan met het stalken van Humeyra.

Een week voor haar dood meldde Humeyra zich voor de zoveelste keer bij de politie. Ze had een foto van Bekir ontvangen waarop hij met twee vuurwapens poseerde. Ze voelde zich daardoor terecht ernstig bedreigd.

Iedereen met enige kennis van zaken zou hebben begrepen dat er direct moest worden ingegrepen.

Niet de politie in Rotterdam. In plaats van direct tot aanhouding van Bekir over te gaan en op zoek te gaan naar de op de foto getoonde vuurwapens besloot de politie een afspraak met Humeyra te maken voor een vervolggesprek met haar. Die afspraak heeft Bekir niet afgewacht. Hij wachtte Humeyra op bij haar school en schoot haar dood.

Het lakse optreden van de politie in deze zaak is voor ons onbegrijpelijk.

Wij staan niet alleen in onze kritiek. Oud-politieman Marcel Tiehuis, deskundige op het gebied van dit soort stalkers schrijft over de zaak op zijn Linkedin account:

Een typisch geval van High Risk Offender en een High Risk Victim. Iedereen die maar enigszins verstand heeft van risicotaxatie stalking en geweld, had in dit geval kunnen en moeten zien, dat hier sprake was van een hoog risico op ernstig geweld, waarbij je niet wegkomt met een (schijn) veiligheidsmaatregel van een contactverbod.”

Daarin heeft hij volkomen gelijk. De vraag is dus bij wie je als bedreigde burger eigenlijk wel terecht kunt? Bij de politie hoef je niet te zijn. Die maken steeds opnieuw dezelfde blunders, met alle gevolgen van dien.

Waarschijnlijk komt er binnenkort weer een mooiprater van de afdeling voorlichting ons uitleggen dat men de bedreiging van Humeyra wel degelijk uiterst serieus heeft genomen en dat men echt wilde gaan optreden tegen Bekir E. Aan het slot van zijn betoog zal hij beloven dat men zeker van deze zaak zal leren.

Volgens ons leren ze het nooit.

Noot 21-12

Vandaag werd bekend gemaakt dat er een onderzoek komt naar het (dis)functioneren van politie en reclassering.

4 Comments

 1. Frans says:

  hier hadden veel meer beschermingsmaatregelen genomen moeten worden. Het is misschien makkelijk om achteraf te praten maar er zijn eerder al te veel voorbeelden geweest waarbij het op een zelfde manier fout is gelopen. En inderdaad een contactverbod, Aware alarm, afspraak op locatie en elk uur een politieauto door de straat, is schijnveiligheid. Hoewel de dader uiteindelijk verantwoordelijk is en blijft had dit absoluut voorkomen kunnen worden.

 2. PA says:

  Niet iedere politieman/vrouw kan en hoeft immers alles te weten, gewoon je telefoon pakken om advies te vragen is vaak al voldoende. Teveel politiemensen denken dat ze overal verstand van hebben en helaas is het tegendeel vaak het geval. Meer rechercheurs lost dat probleem niet op, wel beter opgeleide rechercheurs: helemaal gelijk in…Hoe hoger op de rots des te meer je weet lijkt het wel..

 3. admin says:

  Je gezond verstand gebruiken is altijd prima. Maar soms is dat niet voldoende en moet je een beroep doen op mensen die meer kennis van zaken hebben. Dat die deskundigen dan Engelse termen gebruiken omdat deze termen gebruikelijk zijn in hun vakgebied lijkt me geen probleem.
  Niet iedere politieman/vrouw kan en hoeft immers alles te weten, gewoon je telefoon pakken om advies te vragen is vaak al voldoende. Teveel politiemensen denken dat ze overal verstand van hebben en helaas is het tegendeel vaak het geval. Meer rechercheurs lost dat probleem niet op, wel beter opgeleide rechercheurs.

 4. PA says:

  Direct stoppen om in termen als High Risk Offender en een High Risk Victim te praten. Gezond verstand gebruiken en direct acteren, dat is, lijkt mij, zo Hollands als wat! De politie is verkokerd, werpt extra drempels op als openingstijden politiebureau, werken op afspraak, internetaangiftes, werkvoorbereiding, prewegen, protocollen weet ik veel wat nog meer. Schijf over schijf over schijf….was het uitgangspunt niet ooit een platte organisatie…nu hebben we OEXen, OSA’s etc.

  Laat Den Haag eens zeer goed kijken naar de politieorganisatie en bijvoorbeeld politievoorlichters weer politiewerk laten doen, ook op andere afdelingen kan ZEKER geschaafd worden. Voor je het weet heb je zo 300 tot 400 rechercheurs. Punt is echter dat de leeftijdsopbouw van de politie een grote groep 55+ geeft. Deze kun je niet meer verplaatsen, dat willen ze ook niet…Nog “even” minimaal 5-8 jaar wachten….

Leave a Reply