Skip to content
 

Gauw vergeten

Door Waarheidsvinder

Op de site van RTV Drenthe werd hedenmorgen gemeld dat de handhavers in Assen binnenkort worden uitgerust met bodycams. Er worden tien van deze camera’s aangeschaft.

Een proef met deze camera’s bij de politie Assen bleek een succes, er was een daling van het aantal geweldsdelicten tegen politieambtenaren. De bedoeling van de camera’s is dat ook het geweld tegen handhavers daardoor zal afnemen.

Tot zover zijn wij het helemaal met de gemeente Assen eens. Handhavers verdienen meer bescherming dan ze nu vaak krijgen. Maar aan het einde van het bericht staat iets dat ons hogelijk verbaasd. Er staat: “ De stadswachten die de camera’s gaan dragen moeten zich wel aan een strikt protocol houden. Zo moet door middel van een badge duidelijk zijn dat ze een bodycam dragen, en moeten ze duidelijk aangeven aan mensen dat ze gefilmd worden.”

Hoezo moeten mensen worden gewaarschuwd dat er wordt gefilmd? Als je je normaal gedraagt tegen zo’n handhaver is er toch niets aan de hand? De beelden worden toch alleen gebruikt als je je misdraagt? Wat is daar op tegen?

Nu lijkt het er een beetje op dat mensen die zich willen misdragen tegenover een handhaver eerst moeten kijken of ze soms worden gefilmd. Is dat niet het geval dan kunnen ze gewoon hun gang gaan en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Wat ons betreft moet dat domme idee van die badge gauw worden vergeten.

One Comment

 1. juzo says:

  In feite mag niet, ook niet aan of op de openbare weg, worden gefilmd, als “een persoon” daarvoor vooraf geen toestemming heeft gegeven.

  Dat is wettelijk voorschrift, aangaande boa’s.
  Terzake inbreuk persoonlijke integriteit.

  Nu zal, in de praktijk, vooraf nooit worden gevraagd, of de verdachte toestemming geeft.

  Daarom is de waarschuwing, door middel van de badge, in feite wel op zijn plaats.

  Een verdachte zou dan nog, bij het zien van de waarschuwing, in theorie, kunnen en mogen verbieden.

  Overigens ben ik het er geheel mee eens, dat er wordt gefilmd.

  De bevoegdheden van de boa’s dienen algemeen, op veel verschillende gebieden, spoedig en drastisch te worden uitgebreid.

  Zij zijn immers nog maar de enigen, die handhaven.
  Verder zijn er geen meer.

Leave a Reply