Skip to content
 

Wie legt dit uit?

Door Waarheidsvinder

Cold Case onderzoeken liggen op het moment kennelijk goed in de markt. Met enige regelmaat kondigen politie en justitie met veel tamtam in de media aan dat een oude zaak opnieuw wordt onderzocht. De verdwijning van de 7 jarige Jaïr Soares op 4 augustus 1995 van het strand van het Zuid-Hollandse Monster en de verdwijning van de 35 jarige Herman Ploegstra op 26 oktober 2010 in het Zeeuwse Breskens zijn daar voorbeelden van. Twee zaken waarbij de politie destijds grote fouten heeft gemaakt.

Vandaag zijn politie en justitie begonnen met een zoektocht naar het lichaam van de 17 jarige Marjo Winkens uit het Limburgse plaatsje Schimmert. Marjo verdween in de nacht van 1 op 2 september 1975 na een bezoek aan de kermis in het nabijgelegen Sittard. Alle onderzoeken naar de verdwijning bleven tot op heden zonder resultaat. Nu zouden politie en justitie een nieuwe tip hebben gekregen dat het lichaam van Marjo zou zijn begraven in een bosperceel bij het Limburgse plaatsje Beesel. Natuurlijk is het goed dat er aandacht blijft voor dit soort oude onopgeloste zaken. Nabestaanden hebben er recht op te weten wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor de dood van hun dierbaar familielid.

Het onderzoek naar de verdwijning van Marjo Winkens onderscheidt zich van de meeste andere onderzoeken omdat de moord op Marjo al bijna 44 jaar geleden is en de zaak daarom is verjaard. Een woordvoerder zegt daar over: “ Politie en Openbaar Ministerie hechten grote waarde aan het alsnog oplossen van dergelijke Cold Cases, met name om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij nabestaanden.

Maar kennelijk geldt deze houding van politie en justitie niet voor alle Cold Cases. Op 22 augustus 1986 werd de 89 jarige Anna Maria Kolstee-Sluiter in haar woning aan de Duivenvoorde in Leidschendam vermoord. De dader nam onder meer een aantal betaalcheques weg en die werden door een vrouw op meerdere plaatsen in Den Haag verzilverd. Twee jaar eerder, op 7 augustus 1984 werd de 76 jarige Elvina Veira-Lee in haar woning in hetzelfde bejaardencomplex aan de Duivenvoorde vermoord. Haar dood werd door de politie ten onrechte afgedaan als natuurlijk overlijden. Ook van mevrouw Veira werden cheques ontvreemd en deze werden door een vrouw verzilverd in de omgeving van Leidschendam. Door handschriftdeskundigen is inmiddels vastgesteld dat het handschrift op de gestolen cheques in beide zaken van dezelfde persoon afkomstig is.

Voor de moord op mevrouw Kolstee werd bejaardenverzorgster Ina Post destijds onschuldig veroordeeld. In 2010 werd zij alsnog door het Hof in Den Bosch vrijgesproken. Het handschrift op de gestolen cheques bleek in beide zaken niet van haar te zijn.

Vanaf de vrijspraak van Ina Post zijn de moord op mevrouw Veira-lee en mevrouw Kolstee-Sluiter onopgeloste Cold Cases geworden. Hoewel beide zaken volgens ons zeker op te lossen zijn weigeren politie en justitie tot op heden nieuw onderzoek te doen. Hun argument daarvoor is dat beide moorden zijn verjaard.

Kan iemand ons uitleggen waarom de bijna 44 jaar geleden gepleegde moord op Marjo Winkens wel wordt onderzocht en de moord op de beide bejaarde dames uit Leidschendam niet? Is men soms bang dat door het alsnog oplossen van de beide moorden extra duidelijk wordt hoe men destijds heeft geblunderd? Aanwijzingen in de richting van een dader liggen en lagen er ruimschoots. Het wordt tijd dat politie en justitie hun verantwoordelijkheid nemen en alsnog uitzoeken wie er voor beide moorden verantwoordelijk is. De nabestaanden en Ina Post hebben daar recht op.

4 Comments

 1. admin says:

  Ja het eerste gedeelte van dit artikel.

 2. demo says:

  “Hun argument daarvoor is dat beide moorden zijn verjaard.”

  Heb ik iets gemist??

 3. Wim says:

  Verantwoordelijkheid nemen is veel te veel gevraagd van de politie. Nabestaanden kunnen mogelijk met een artikel 12 procedure bij het Gerechtshof verder komen

 4. PA says:

  Tijd voor een petitie!

Leave a Reply