Skip to content
 

Open brief aan Aart Garssen

Door Waarheidsvinder

Onder druk van nabestaanden lijkt de politie, in ieder geval in de media, meer aandacht te hebben gekregen voor oude niet opgeloste zaken, de zogenaamd cold cases. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de politie sinds 2017 jaarlijks een coldcasekalender uitbrengt. Op die manier wil men aandacht voor cold cases blijven vragen in de hoop dat mensen die over informatie beschikken zich zullen melden.

Op de coldcasekalenders staan zaken waarvan wij denken dat die er niet op horen staan en er zijn zaken die op de kalenders ontbreken terwijl ze daar naar onze mening wel op horen te staan. Over één van die zaken heeft één van uw redacteuren een open brief geschreven aan de Aart Garssen, de landelijke portefeillehouder voor cold cases. Hij is daarnaast bovendien de chef van de politie Gelderland-Zuid, het gebied waarin deze zaak zich destijds heeft afgespeeld.

Geachte heer Garssen,

Ik schrijf u deze open brief in uw functie als landelijk portefeuillehouder cold cases en uw functie als chef Politie Gelderland-Zuid.

U maakt zich in de media sterk voor cold cases onder meer door het verspreiden van kalenders. Een loffelijk streven waaraan ik zeker een bijdrage wil leveren. Ik wil u daarom een zaak voorleggen die zich in 2003 in uw huidige werkgebied heeft afgespeeld en nooit is opgelost. Een echte cold case dus. Het trieste van deze zaak is dat de vermoedelijke dader wel bekend is maar dat de zaak nooit tot een goed einde is gebracht als gevolg van een zeer onzorgvuldig politieonderzoek.

Het gaat om de dood van de 29-jarige Gerrit Snoeren uit Rotterdam op 21 april 2003. Zijn lichaam werd ‘s nachts aangetroffen achterin een Nissan Patrol op een camping in Aalst, gemeente Zaltbommel, nadat deze auto enkele bomen had geschampt. Een verkeersspecialist van de VOA vertrouwde direct de zaak niet en vroeg de aanwezige hulpofficier van justitie om de technische recherche te waarschuwen. Deze weigerde dat en de zaak werd verder afgehandeld als een verkeersongeval. Uiteindelijk is de bestuurder van Nissan Patrol nooit gestraft.

Ik wil in dit verband opmerken dat het Gerechtshof in Den Bosch het OM in 2007heeft opgedragen nieuw onderzoek te verrichten. Voor het hof stond vast, onder meer op grond van forensisch medisch onderzoek, dat het slachtoffer niet is gedood bij de botsing tegen enkele bomen. Meer dan een informatief onderzoek is er daarna nooit van de grond gekomen.

Samen met psycholoog-criminoloog Dr. Harrie Timmerman heb ik een aantal jaren geleden een analyse van de zaak gemaakt. Onze conclusie was duidelijk: Gerrit Snoeren was al dood voordat hij in de Nissan Patrol terecht kwam. Er was dus sprake van moord cq doodslag.

Met journaliste Jolande van der Graaf, die in het verleden veel onderzoek deed naar deze zaak, heb ik recent een boek geschreven getiteld Moordsporen, de waarheid achter cold cases. Ook de zaak van Gerrit Snoeren is daarin beschreven. Uiteraard zijn in boek Moordsporen niet alle, met name privacygevoelige, details over de zaak beschreven. Die details staan wel in de door Harrie Timmerman en mij gemaakte analyse van de zaak. Vanzelfsprekend zijn wij bereid deze analyse, die voorzien is van de nodige foto’s, aan u toe te sturen en toe te lichten.

Indien u serieus van mening bent dat het belangrijk is dat de politie aandacht besteed aan cold cases dan bent u in uw positie de aangewezen man om actie te ondernemen en eindelijk de nabestaanden van Gerrit Snoeren te geven waar zij recht op hebben, namelijk gerechtigheid.

Kalenders uitdelen is natuurlijk mooi, maar zaken oplossen is beter.

 

Met vriendelijke groet,

Dick Gosewehr

 

Aanvulling 6 februari 2020

Vandaag kregen wij een positieve reactie van politiechef Aart Garssen. De politie en het OM willen willen met ons in gesprek over deze zaak. We houden u op de hoogte over de uitkomst van deze gesprekken.

Leave a Reply