Skip to content
 

Amerikaanse toestanden

 

Door Waarheidsvinder

Op 25 mei 2020 overleed in de Amerikaanse stad Minneapolis de 46 jarige Afro-Amerikaan George Floyd nadat een politieman meer dan 8 minuten zijn knie op de nek van de man had gedrukt terwijl deze geboeid op zijn buik op straat lag. Gelukkig was er iemand die de hele gang van zaken had gefilmd en al snel verschenen de beelden van de dood van George Floyd op het internet.

Iedereen die de beelden zag was geschokt en onder druk van de media werd de verantwoordelijke politieman na enkele dagen alsnog aangehouden.

Ook in Nederland kreeg de zaak direct veel aandacht in alle media. Velen spraken hun verbijstering uit over de gang van zaken. Op de vraag of zoiets ook in Nederland zou kunnen voorkomen, antwoordde veel sprekers ontkennend. Zij hadden het echter mis, dat bleek al snel in Rotterdam.

Fotograaf Kees Spruijt was er getuige van hoe een zwarte man eerst door enkele agenten op de mountainbike zonder waarschuwing tegen de grond werd gereden en daarna hardhandig werd geboeid nadat hij zijn middelvinger naar de agenten had opgestoken. Natuurlijk is zo’n gebaar een strafbaar feit en kun je daar als politieman tegen op treden. Maar daar zijn wel regels voor. Het omver rijden van een arrestant behoort niet tot de normale gang van zaken en levert volgens mij een strafbaar feit op, óók in Rotterdam.

Volgens Spruijt werd de man na zijn aanhouding op zijn knieën over de straat gesleept en op een trottoir gelegd. Maar daar bleef het niet bij. Op door Spruijt gemaakte foto’s is te zien hoe de zwarte man geboeid op straat ligt met zijn hoofd op de rand van een put. De enige put die op de foto’s te zien is. Waarom werd hij juist daar neergelegd?

Op de foto zijn zes politiemensen en twee handhavers te zien. Een van de politiemensen zit op zijn knieën en drukt daarbij met zijn rechterknie het hoofd van de aangehouden man tegen de grond. Een vrouwelijk politieagente is haar collega behulpzaam door met haar linker knie de linkerschouder van de aangehouden man tegen de grond te drukken. Het beeld doet onmiddellijk denken aan de beelden uit Amerika waarbij Georg Floyd het leven liet.

Hebben ze die beelden bij de politie in Rotterdam nooit gezien? Is het daar normaal om zo op te treden? Is er dan niemand van de politieleiding die hier ingrijpt? Waar is het wachten op? Een dode?

PS. Voor mensen die denken dat dit een incident was in het misschien goed hier te klikken. U zult geschokt zijn.

2 Comments

  1. admin says:

    Dezelfde vragen hebben wij ons ook gesteld. Inmiddels zijn er mensen bezig alsnog meer duidelijkheid in deze zaak te krijgen.

  2. Roel says:

    Enig idee waarom de zaak van Tomy Holten (zoals ook terug te vinden op de site van controlaltdelete) geen (media)aandacht krijgt? Een uur na zijn aanhouding overleden, waarbij op beelden te zien is dat onnodig veel politiegeweld wordt gebruikt (een schoen in zijn gezicht als hij op de grond ligt… waarom??). Een en ander is heeft plaatsgevonden in maart en zou ondergesneeuwd zijn door al het coronanieuws. Maar juist nu in het licht van wat er in de VS is gebeurd met George Floyd, zou dit toch alsnog opgepikt moeten worden?

Leave a Reply